23/08/2020

Συρία: Παραχωρεί νέες εκτάσεις στη ρωσική βάση Χμέιμιμ - Ρωσικά μαχητικά χτύπησαν τουρκικές δυνάμεις που επιτίθονταν στο συριακό στρατό - Ρωσικά πλοία ξεκίνησαν πυραυλικές επιθέσεις σε φιλότουρκες ομάδες

Η Συρία συμφώνησε στην παραχώρηση επιπλέον χερσαίας και υδάτινης έκτασης για την επέκταση της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ. Το πρωτόκολλο της συμφωνίας για την επέκταση της ρωσικής αεροπορικής μονάδας στη Συρία δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στην επίσημη πύλη νομικών πληροφοριών της κυβέρνησης, όπως αναφέρει η Interfax. Το έγγραφο αναφέρει ότι η Συρία συμφώνησε να μεταβιβάσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ένα οικόπεδο και υδάτινη περιοχή στην επαρχία Λατάκια για τη δημιουργία και τοποθέτηση ιατρικού κέντρου υγείας και αποκατάστασης, για τη ρωσική αεροπορική ομάδα.Η Συρία μεταβίβασε στη Ρωσία ένα οικόπεδο έκτασης 8 εκταρίων με κτίρια που βρίσκονται σε αυτήν και μια υδάτινη περιοχή για προσωρινή δωρεάν χρήση για όλη τη διάρκεια της συμφωνίας. Το σχετικό πρωτόκολλο υπεγράφη στις 21 Ιουλίου στη Δαμασκό και στις 30 Ιουλίου στη Μόσχα.

Η συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Συρίας για την δημιουργία του ρωσικής στρατιωτικής βάσης υπεγράφη στη Δαμασκό στις 26 Αυγούστου 2015. όπου  κατόπιν αιτήματος της Συρίας, δημιούργησε αεροπορική βάση στην επικράτειά της. Τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διαπραγματεύτηκε με τη Συρία για την επέκταση των εγκαταστάσεων. Η Ρωσία διαθέτει στη Συρία την αεροπορική βάση Χμέιμιμ και ναυτική βάση στο λιμάνι του Ταρτούς. Η αεροπορική άμυνα των ρωσικών βάσεων σε Χμέιμιμ και Ταρτούς περιλαμβάνει συγκροτήματα Pantsir-S και Tor-M2 μικρής εμβέλειας, καθώς και από το μακρινών στόχων S-400 Triumph.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιστοσελίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα, οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων του τουρκικού στρατού στις θέσεις του στρατού της Συρίας. Οι επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων δρουν χωρίς προειδοποίηση προς την τουρκική πλευρά, καθώς ο τουρκικός στρατός δεν συντονίζει τις ενέργειές του με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. «Η Τουρκία συντονίζει προφορικά τις στρατιωτικές της ενέργειες με τη Ρωσία, αλλά στην πραγματικότητα οργανώνει στρατιωτικές επιχειρήσεις όχι μόνο εναντίον του συριακού καθεστώτος, αλλά και εναντίον του ρωσικού στρατού. Παρόλο που αυτές οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι μη επιβεβαιωμένες, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες ο τουρκικός στρατός έχει χάσει στην επαρχία Ιντλίμπ τουλάχιστον τέσσερα άρματα μάχης, ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης και πολλά θωρακισμένα οχήματα, και πιθανώς αρκετούς στρατιώτες.

Το Συριακό Κέντρο Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στις 19 Αυγούστου, επτά τουρκικές στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές εισήλθαν στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας (SAR). Οι συνοδείες περιλαμβάνουν 450 οχήματα και πολεμικά οχήματα, καθώς και 2,5 χιλιάδες στρατιώτες. Αυτή είναι μια ολόκληρη στρατιωτική ταξιαρχία. Η ζώνη αποκλιμάκωσης έχει ήδη φιλοξενήσει τουλάχιστον 25 τουρκικές στρατιωτικές βάσεις και εγκαταστάσεις με συνολική δύναμη έως 10.000 στρατιώτες. Στα αραβικά και κουρδικά κοινωνικά δίκτυα, σημειώνεται ότι ορισμένες μονάδες που εισήλθαν στη ζώνη Ιντλίμπ συμμετείχαν σε επιθετικές επιχειρήσεις.

Τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα αναγνώρισης (UAV) εμφανίστηκαν επίσης στην περιοχή της Μεγάλης Ιντλίμπ.Πολλά UAV Bayraktar TB2 πέταξαν πάνω από το διοικητικό κέντρο της περιοχής, καθώς και κοντά στο χωριό Ναχλάγια»Αυτό αναφέρεται από την εφημερίδα «Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα» επικαλούμενη τα αραβικά μέσα ενημέρωσης. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με καμία από τις συμφωνίες με τη Ρωσία για τη διασφάλιση της ζώνης αποκλιμάκωσης στο Ιντλίμπ, και το πιο δυσάρεστο είναι ότι - η ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση "Χμέιμιμ" δέχεται επίθεση από τουρκικούς στρατιωτικούς σταθμούς παρατήρησης της περιοχής Ιντλιμπ, κάτι που δείχνει τη σαφή σύμπνοια της Άγκυρας με τους μαχητές και, κατά συνέπεια, η Ρωσία λαμβάνει επείγοντα μέτρα.

Οι τζιχαντιστές που υποστηρίζονται ενεργά από την κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία, τα οποία είναι αγκυροβολημένα στη Μεσόγειο, ξεκίνησαν μια σειρά ισχυρών πυραυλικών επιθέσεων στην περιοχή Σεΐχ Μπαχρ της επαρχίας Ιντλίμπ. Πρόκειται για την πρώτη πυραυλική επίθεση του ρωσικού στόλου εναντίον φιλότουρκων τζιχαντιστών τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους τζιχαντιστές της ομάδας που ελέγχεται από την Τουρκία, «εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι», ενώ το σημαντικότερο είναι ότι τα χτυπήματα που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία, δεν αναφέρονται στις επίσημες ανακοινώσεις του ρωσικού ναυτικού.

Ορισμένοι αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι τέτοιες πληροφορίες που διαδίδονται από τζιχαντιστές είναι αναξιόπιστες, καθώς προς το παρόν, εκτός από τις δηλώσεις των μαχητών, δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις για τη χρήση πυραυλικών όπλων από ρωσικά πλοία για επιθέσεις στο Idlib. «Είναι πιθανό ότι με τέτοιες δηλώσεις οι τζιχαντιστές προσπαθούν να ενθαρρύνουν τις ομάδες για να ξεκινήσουν μια αντεπίθεση εναντίον των θέσεων των Συριακών Δυνάμεων, ωστόσο, είναι απίθανο τα ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποίησαν πυραύλους κρουζ για να καταστρέψουν μια μικρή ομάδα μαχητών», αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να είχαν γίνει στη διάρκεια ασκήσεων του ρωσικού στόλου στα ανοικτά της Συρίας », δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment