06/08/2020

Υπεγράφη η συμφωνία της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ενός μηνός, η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν οριστικά σε –μερική– οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους κατά τη διάρκεια της μυστικής επίσκεψης – αστραπή την οποία πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 6 Αυγούστου, στο Κάιρο ο Νίκος Δένδιας. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου μεταδίδει ζωντανά τη στιγμή αυτή την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων της Ελλάδος με την Αίγυπτο. Πρόκειται για συμφωνία μερικής οριοθέτησης, τις λεπτομέρειες της οποίας θα μάθουμε το επόμενο διάστημα.

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ  ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ 2-3 ΣΗΜΕΙΑ.

1) ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ  ΠΛΗΡΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ (ΜΟΝΟΝ 70%) ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΙΝΑΝ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΝΑ ΤΡΑΒΗΧΤΕΙ ΜΙΑ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ "ΜΑΡΣΑ ΜΑΤΡΟΥΧ", ΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΟΥΣΕ ΠΕΡΙΚΛΕΙΣΤΗ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΤΑΣΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΟΖ.

2) ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΜΕΓΙΣΤΗ) ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΟΖ. ΗΤΑΝ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΕΣ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΔΛΔ ΠΟΣΗ ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΔΕΧΟΝΤΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΠΟΣΗ; ΤΟΣΗ ΩΣΤΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΠΑΦΗ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ Η ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΦΤΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 90-85 %.

3) ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΚΟΜΗ ΤΙ, ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ, ΘΕΛΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, ΔΙΑΚΙΝΔΥΝΕΥΟΝΤΑΣ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΕΡΙΓΕΛΟΣ, ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΟΤΙ...
ΑΝ ΤΕΛΙΚΩΣ ΠΕΡΑΣΕ Η ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΛΛΩΝ ΣΤΟ ΥΠΕΞ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΩΣ ΤΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΔΕΧΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ  ΠΑΡΑΧΩΡΟΝΤΑΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΕΝ ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΟΛΙΒΥΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙ ΜΕΙΩΜΕΝΗΣ ΕΠΗΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΑΝ. ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΤΗΣ (ΚΑΣΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ, ΓΑΥΔΟ-ΓΑΥΔΟΠΟΥΛΑ ΝΟΤΙΑ) ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ.

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΕΔΟΘΗ  Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΑΟΖ.

ΔΕΞΙΑ Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΧΑΡΤΗ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΥΝΗΤΙΚΗΣ ΑΟΖ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΠΗΡΕΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΟΝΤΡΙΚΑ ΣΤΟ 90%. ΑΝ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΟΥΝ ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ 50-50 ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΑΝ 55-45 ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 65-35 ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ, (ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ 70%). ΑΛΛΑ...

ΑΥΤΟ ΤΟ 55% ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ, ΑΡΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΧΤΗΚΕ ΤΙΣ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΓΝΟΗΘΗΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΝΗΣΟΙ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΗ. ΑΝ ΜΕΤΡΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΤΕ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΠΕΤΥΧΑΝ ΧΟΝΔΡΙΚΑ 60-40. (ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΤΟ 80%). ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ (ΧΟΝΤΡΙΚΑ, 4500 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ) ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ "ΔΩΡΟ" ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ.

ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ ΤΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ. ΟΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΑΡΑ ΟΝΤΩΣ ΤΕΛΙΚΩΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΕΡΙΚΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ.

ΤΟ ΞΑΝΑΓΡΑΦΩ, ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΑΡΑ ΕΜΜΕΣΩΣ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΩΣ Η ΑΟΖ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΗ.

ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ 5 ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ  ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ: https://media.enikos.gr/data/files/733856_8fc2838b71-8e17ed205da2023e.pdf

7 comments :

  1. Anonymous6/8/20 18:20

    https://slpress.gr/ethnika/apokalypsi-meriki-oriothetisi-me-aigypto-meiomeni-epireia-tis-kritis/

    ReplyDelete
  2. Anonymous6/8/20 18:22

    https://www.tovima.gr/2020/08/06/politics/ellada-kai-aigyptos-ypegrapsan-ti-symfonia-oriothetisis-thalassion-zonon/

    ReplyDelete
  3. Anonymous6/8/20 18:26

    Να υπογράψει η Ελλάδα μερική συμφωνία με την Αίγυπτο και ταυτοχρόνως να συμφωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία για την υφαλοκρηπίδα και να καλύψει την γκρίζα ζώνη, που αφήνει πίσω της η μερική συμφωνία με την Αίγυπτο, επικαλούμενη το Διεθνές Δίκαιο. Η περίπτωση της υφαλοκρηπίδας είναι ipso facto, καθορίζεται και μονομερώς, ενώ η ΑΟΖ θέλει τουλάχιστον δυο. Το σενάριο αυτό θα ήταν ευκολότερο να τεθεί σε εφαρμογή εάν είχε τη σιωπηρή αποδοχή της Αιγύπτου.

    https://infognomonpolitics.gr/2020/08/gordios-desmos-ke-gkrizes-zones-tis-aoz-me-tin-egypto/

    ReplyDelete
  4. Anonymous7/8/20 11:29

    Επίσης φαίνεται ότι η γραμμή οριοθέτησης στην πρώτη αυτή φάση διαμορφώθηκε αφού έγινε αρχική χάραξη της μέσης γραμμής με πλήρη επήρεια των νησιών κατόπιν η τελική οριοθέτηση έγινε με διαμοιρασμό της συνολικής θαλάσσιας ζώνης σε ποσοστό 56% για την Αίγυπτο και 44% για την Ελλάδα, με την μετακίνηση δηλαδή της γραμμής οριοθέτησης προς βορρά.

    Η Συμφωνία προβλέπει ότι τα δυο μέρη θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση ανατολικά του σημείου (27ο 59’ 02. 00’’) που σταμάτησε η πρώτη φάση και για οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και των δυο πλευρών, ενώ γίνεται μετά από απαίτηση των Αιγυπτίων αναφορά και στο ενδεχόμενο συμφωνίας με τρίτο μέρος .

    https://www.liberal.gr/diplomacy/ti-simainei-i-sumfonia-gia-oriothetisi-aoz-metaxu-elladas-kai-aiguptou/316798

    ReplyDelete
  5. Anonymous7/8/20 11:36

    οι δύο χώρες οριοθέτησαν την ΑΟΖ από το δυτικό όριο της Αιγυπτιακής ΑΟΖ μέχρι και το ύψος του 28ου Μεσημβρινού ανατολικώς. Η Αθήνα συμφώνησε στο όριο του 28ου Μεσημβρινού για την συγκεκριμένη τμηματική οριοθέτηση, επειδή τέμνει την Ρόδο κι έτσι δεν μένει εκτός συμφωνίας μόνο το Συγκρότημα Μεγίστης, συνεπώς αποκλείεται παρερμηνεία περί αποδοχής των τουρκικών θέσεων για το τελευταίο.

    https://doureios.com/petsokovontas-tin-galazia-patrida-tou-erdogan/

    ReplyDelete
  6. Anonymous7/8/20 11:59

    Ασφαλώς και δεν είναι η πλήρης συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο. Ασφαλώς και είναι ένα μικρό τμήμα συμφωνίας και μια περιορισμένη ρύθμιση. Προφανώς αυτό μπορούσαμε να κάνουμε τη δεδομένη χρονική στιγμή και αυτό πετύχαμε. Πρωταρχικός στόχος ήταν να επισημοποιήσουμε την αντίθεση μας και να ακυρώσουμε «εν τοις πράγμασι» το τουρκολυβικό μνημόνιο και ενόψη των διερευνητικών επαφών και του διαλόγου με την Τουρκία να αποκτήσουμε ένα διαπραγματευτικό χαρτί με διεθνή υπόσταση. Αυτό που επιδιώκαμε το πετύχαμε. Θεωρώ ότι ούτε ακυρώνει ούτε μηδενίζει ούτε εγκαταλείπει τα υπόλοιπα νησιά, όπως ίσως ισχυριστούν κάποιοι. Δεν τα αναφέρει και δεν τα οριοθετεί. Το θέμα παραμένει ανοικτό. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να επεκτείνουμε τη συμφωνία και να οριοθετήσουμε πλήρως όλες τις θαλάσσιες ζώνες. «Το κράτος της θάλασσας» πρέπει να είναι απόλυτα οριοθετημένο για να το υπερασπιζόμαστε ξεκάθαρα και κατάλληλα.

    Mikhail Kostarakos
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1184805581874803&id=100010361164480

    ReplyDelete
  7. Anonymous10/8/20 13:35

    https://slpress.gr/ethnika/i-ellada-parachorise-17-66-tis-aoz-poy-tha-tis-edine-i-mesi-grammi-analytika-stoicheia-kai-chartes/

    ReplyDelete