04/07/2020

Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο: Δεν υπάρχουν εμπόδια για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Μεγάλη σύγκλιση στα τεχνικά θέματα

Δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο για την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου, τονίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αιγυπτιακή εφημερίδα Άλ Ντοστούρ ο πρέσβης της χώρας μας στο Κάιρο, κ. Ν. Γαριλίδης. Αναφερόμενος στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, ο κ. Γαριλίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι συμφωνίες όπως αυτή της Ελλάδας με την Ιταλία « μπορούν να επιτευχθούν και με άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η οποία έχει καλές και στρατηγικές σχέσεις με την Ελλάδα, κάτι που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών». Μάλιστα, όπως τόνισε, «η υπογραφή συμφωνίας με το Κάιρο μπορεί να είναι το επόμενο βήμα».

Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπ. Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Αίγυπτο, ο Έλληνας πρέσβης εξήγησε ότι «δεν υφίσταται κανένα εμπόδιο, υπάρχει δε μεγάλη σύγκλιση στα τεχνικά θέματα». Εξάλλου, όπως ανέφερε, «υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα και ενδιαφέροντα όσον αφορά τις ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο και οι ηγέτες πρέπει να διαθέτουν σύνεση και λογική, προς το συμφέρον των λαών τους και όχι να δρουν σαν καουμπόηδες, διότι οι λαοί χρειάζονται σταθερότητα και ασφάλεια», σε μια αναφορά που “φωτογραφίζει” τις κινήσεις της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Γαριλίδη, τέλος, «οι κυβερνήσεις στην Αίγυπτο και την Ελλάδα επιδιώκουν να αναπτύξουν τη χώρα τους και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας στους πολίτες».

https://energypress.gr/news/ellinas-presvis-sto-kairo-den-yparhoyn-empodia-gia-tin-aoz-me-tin-aigypto-megali-sygklisi-sta

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΠΛΗΡΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΝΗΣΟΥΣ;  ΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ; ΠΟΙΕΣ; ΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ; ΣΕ ΤΙ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ;
ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΕΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΩΝΕΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΟ-ΚΑΡΠΑΘΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΘΗΡΑ  ΔΥΤΙΚΑ) ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΕΚΤΟ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ.
ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΝΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΑΟΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΙΣΤΗ (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ). ΑΡΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Ο ΠΡΕΣΒΥΣ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ. ΠΟΥ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΜΕ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥΣ. ΕΧΟΥΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ, ΑΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΕΠΗΡΕΙΑ ΣΕ ΑΟΖ. ΚΑΙ Η ΓΑΥΔΟΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ. 
ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΛΟΙΠΟΝ;

No comments :

Post a Comment