25/06/2020

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή νέων δασμών σε εισαγωγές ύψους 3,1 δις. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Η.Β

O ύπατος εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ επιθυμεί την επιβολή των νέων δασμών σε προϊόντα όπως  οι ελιές, η μπύρα, το τζιν και τα φορτηγά, και αύξηση των ήδη υπαρχόντων δασμών σε προϊόντα όπως τα αεροσκάφη, τα τυριά και τα γιαούρτια, σύμφωνα με ανακοίνωση μου δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι υπηρεσίες του Aμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR), του Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, δημοσιοποίησαν  κατάλογο με περίπου 30 ακόμη ευρωπαϊκά προϊόντα, η αξία των εισαγωγών των οποίων στις ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, υποψήφια για τιμωρητικούς δασμούς. Σε αυτό το στάδιο, ο USTR απλώς προκήρυξε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει ως την 26η Ιουλίου. Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ αποφασίσουν να υλοποιήσουν το εν λόγω σχέδιο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η Givenchy και η Hermes, που παράγουν αγαθά από δέρμα, όπως και η Remy Cointreau και η Pernod Ricard, οι οποίες παράγουν κονιάκ και σαμπάνια, θα δεχτούν ένα γερό «χτύπημα». Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton θα ήταν επίσης ιδιαίτερα ευάλωτη στην εφαρμογή τέτοιων μέτρων, καθώς παράγει μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα που σχετίζονται με του νέους δασμούς. Πέρα από τη Γαλλία, τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο παράγονται επίσης στην Ισπανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γερμανία. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων προϊόντα όπως ελιές, καφές, οινοπνευματώδη ποτά, εργαλεία, μηχανήματα, σοκολάτες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να εκφραστούν για το εάν πρέπει να αυξηθούν οι δασμοί ή να οριστούν νέοι στα προϊόντα του καταλόγου.

Οι αμερικανικοί τιμωρητικοί δασμοί - μπορεί να φθάσουν ακόμη και στο 100% - έχουν το «πράσινο φως» του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για προϊόντα παραγόμενα στην Ε.Ε. μέχρι του ποσού των 7,5 δισεκ. δολαρίων, στο πλαίσιο της ακανθώδους και ατελείωτης διμερούς διένεξης για τις κρατικές ενισχύσεις στην Airbus και την Boeing αντίστοιχα. Από τον Οκτώβριο του 2019, σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα - κρασιά, τυριά... - επιβάλλονται δασμοί 25%. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αυξήσει από το 10% στο 15% το επίπεδο των δασμών στα αεροσκάφη της Airbus που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη. Η νέα αμερικανική απειλή «δημιουργεί αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και καταφέρνει ανώφελη οικονομική ζημία ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού» την ώρα που οι επιχειρήσεις προσπαθούν «να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση» της πανδημίας. Ανησυχούμε πως (οι νέοι δασμοί) ξεπερνούν το επίπεδο που έχει εγκρίνει ο ΠΟΕ», υπογράμμισε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

Η Ε.Ε. αναμένει από την πλευρά της την απόφαση του ΠΟΕ, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης, που θα της επιτρέψει να επιβάλει με τη σειρά της τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται στα κράτη-μέλη της από τις ΗΠΑ. «Ελπίζουμε ότι ο ΠΟΕ θα ανακοινώσει την διαιτητική του απόφαση για την υπόθεση της Boeing περί τις αρχές Ιουλίου. Η Κομισιόν θα καταρτίσει με προσοχή την πρότασή της για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του επιπέδου των αντιποίνων που θα εγκριθεί από τον ΠΟΕ, όποιο κι αν είναι αυτό, με την επιλογή προϊόντων μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να ασκήσουμε πίεση στις ΗΠΑ χωρίς να προκαλέσουμε προβλήματα στη δική μας βιομηχανία», δήλωνε στις αρχές του τρέχοντος μηνός ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Φιλ Χόγκαν. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε χθες ότι «προτεραιότητα» για την Ε.Ε. παραμένει «η εξεύρεση ισόρροπης λύσης διά της διαπραγματευτικής οδού» στη διένεξη για τον φάκελο Boeing/Airbus. «Η Ε.Ε. έχει διαβιβάσει στις ΗΠΑ συγκεκριμένες προτάσεις που θα μας επιτρέψουν να την επιτύχουμε», θύμισε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση Τραμπ αποφάσισε να πυροδοτήσει νέα εστία έντασης σε ακόμη ένα πεδίο: την επιβολή φόρου στους γίγαντες της ψηφιακής οικονομίας, κάτι που έχει προχωρήσει ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και η Ουάσιγκτον διατείνεται πως δεν αποτελεί παρά επίθεση εναντίον των αμερικανικών πρωταθλητριών του τομέα. Στα μέσα Ιουνίου η Ουάσιγκτον, επικαλούμενη την απουσία προόδου, διεμήνυσε ότι αποχωρεί από τις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ. Στις αρχές του Μαΐου, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ εκτιμούσε ότι η Ε.Ε. θα καταπιαστεί ξανά με το ζήτημα της φορολογίας των γιγάντων της ψηφιακής οικονομίας ανεξαρτήτως του εάν υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στα τέλη Ιανουαρίου, 137 χώρες δεσμεύθηκαν να καταλήξουν ως τα τέλη του 2020 σε συμφωνία για τη φορολογία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.

Η φορολογία αναμένεται να αφορά τη δραστηριότητα σε κάθε χώρα, ώστε να αποτραπεί το σενάριο οι μεγάλοι όμιλοι, ειδικά η τετράδα που είναι γνωστή με το ακρώνυμο GAFA (από τα αρχικά των διακριτικών τίτλων των εταιρειών Google, Amazon, Facebook και Apple) να συνεχίσουν να είναι σε θέση να πληρώνουν φόρους εκεί όπου η φορολογία στα κέρδη τους είναι ελαφρύτερη. Η Γαλλία αποφάσισε να επιβάλει από 1ης Ιανουαρίου 2019 φόρο 3% επί του κύκλου εργασιών τους στις μεγάλες εταιρείες της ψηφιακής οικονομίας, εν αναμονή διεθνούς συμφωνίας για τη φορολογία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η κυβέρνηση του Τραμπ αντέδρασε απειλώντας να επιβάλει πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς «ως και κατά 100%» σε γαλλικά προϊόντα αξίας 2,4 δισ. δολαρίων.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment