22/05/2020

Έβρος: Με τα χίλια ζόρια και μετά από εσωκομματικές πιέσεις τελικά διάβημα... Έμφοβοι, ούτε διαμαρτυρία δεν ήθελαν να κάνουν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

ΑΜΠΕ

"...το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την πεποίθηση της ελληνικής πλευράς ότι εάν αποφευχθεί κάθε δημοσιότητα, το θέμα θα έσβηνε σιγά σιγά. Αυτή η τακτική, όμως, έστειλε στην Άγκυρα το λάθος μήνυμα. Αντί της επιθυμίας αποκλιμάκωσης, η ελληνική σιωπή έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους να μιλήσουν κατά τρόπο που εμμέσως πλην σαφώς έλεγε πως η ελληνική κυβέρνηση επιχειρούσε να κρύψει κάποιο τετελεσμένο. Οι ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή που μελετούσαν τα γεωμορφολογικά δεδομένα για να δουν πως θα τοποθετηθούν οι πάσσαλοι για τον φράχτη, προφανώς βρέθηκαν σε δίλημμα: εάν τους έβαζαν στην ανατολική πλευρά του Έβρου, ίσως δεν μπορούσαν να το υπερασπίσουν εάν δεχόταν πίεση από μετανάστες. Από την άλλη, τοποθετώντας τον φράχτη στη δυτική πλευρά του ποταμού, στην ουσία θα μετακινούσαν το σημείο άμυνας δυτικότερα των συνόρων της Ελλάδας, αφήνοντας εκτεθειμένο ελληνικό έδαφος στην ανατολική όχθη (Κτήμα Μιχαηλίδη).

Οι Τούρκοι προσποιούμενοι ότι ανησυχούν για ενδεχόμενη καταπάτηση των εδαφών τους, βρήκαν ευκαιρία να απαιτήσουν διακοπή των εργασιών και σύγκληση διμερούς ομάδας ειδικών. Στόχος να μην υψωθεί ο ελληνικός φράχτης, καθώς πρόκειται για σημείο, από το οποίο είναι δυνατή η διέλευση μεταναστών στο ελληνικό έδαφος! Επιπρόσθετα, φρόντισαν να αναφέρουν ότι η τοποθέτηση φράχτη υποδεικνύει εμμέσως ότι αυτό είναι το ελληνικό σύνορο! Προφανώς, ο ισχυρισμός είναι γελοίος. Εάν η Ελλάδα αποφάσιζε να βάλει έναν φράχτη 100 χιλιόμετρα δυτικότερα, αυτό δεν θα συνεπαγόταν πως οτιδήποτε βρισκόταν ανατολικότερα, θα αποτελούσε τουρκική επικράτεια! Κάπου εκεί ξεκίνησε και η συζήτηση για τις συμφωνίες του 1926, με τους Τούρκους να θυμούνται ότι οι μεταβολές της κοίτης του ποταμού επιβάλλουν εκ νέου συζήτηση προτού γίνει οτιδήποτε, Κάπως έτσι επιχειρούν να κηρύξουν παράνομες τις εργασίες για την κατασκευή του φράχτη."


ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ: https://www.defence-point.gr/news/evros-oi-cheirismoi-toy-nikoy-dendia-ti-egine-kai-ti-den-egine-sosta-stin-epimachi-periochi

ΣΧΕΤΙΚΟ : https://isxys.blogspot.com/2020/05/blog-post_39.html

5 comments :

  1. Anonymous23/5/20 16:15

    Τελικά έχει καταλάβει κανείς, διάβημα έγινε? Υπάρχουν τουρκικές δυνάμεις εντός ελληνικού εδάφους ή όχι? Αν έγινε διάβημα τότε προφανώς έγινε για κάποιο λόγο, γιατί σήμερα η κυβέρνηση διαψεύδει την ύπαρξη τούρκων εκεί? Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες?


    12G

    ReplyDelete
    Replies
    1. ΔΙΑΒΗΜΑ ΕΓΙΝΕ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΟΔΕΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ (ΤΟΥΣ ΕΒΛΕΠΑΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΑΝ ΓΙΑ ΗΜΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΡΙΠΟΛΑ) ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΚΕΙ. ΙΣΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ή ΧΘΕΣ ΑΡΓΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ; ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ. Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΕΓΙΝΕ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΠΑΝΤΙΕΡΑ.
      "Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών καθιστά σαφές πως καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος ..."

      Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ. ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟ, ΓΕΝΙΚΑ Η ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ , ΑΛΛΑ ΤΟ ΥΠΕΞ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΠΩΣ ΒΑΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΝΑΛΟΓΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 60-70 ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΤΟΤΕ ΟΥΔΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ, ΑΡΑ ΔΙΑΒΗΜΑ , ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ, ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.
      ΤΟ 70 ΕΙΧΑΝ ΑΠΛΑ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ.

      Delete
    2. Anonymous23/5/20 20:12

      https://www.evros24.gr/i-alitheia-gia-tin-katalipsi-ellinikoy-e/

      Delete
    3. Anonymous24/5/20 11:56

      https://defencereview.gr/evros-i-pragmatikotita-ton-toyrkikon/

      Delete
    4. ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΟΣ Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΝΤΩΣ ΤΩΡΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΟΜΩΣ ΣΚΗΝΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΣΑΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ "ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ".
      ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΔΙΟΡΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΔΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΟΣΟ. ΜΑΛΙΣΤΑ Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΟΥΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΤΗΣ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ. ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΚΙΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΩΣ ΜΕΤΡΗΜΕΝΑ.
      ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΜΟΥ ΑΠΟΣΤΕΛΛΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ (ΕΤΣΙ ΜΟΝΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΛΑΒΩ) ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ή ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. ΑΝ ΤΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΗΤΑΝ ΑΝΟΗΣΙΑ, ΤΟΤΕ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΗΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ. ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΟΗΣΙΑ , ΤΟΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ.
      ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΚΑΘΕΙΣ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΕΙ.
      Η ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΙΧΑΜΕ (ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΠΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΡΘΡΟΦΓΡΑΦΟΣ) ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ (ΚΑΘΟΛΟΥ ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ή ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΣ ΑΠΩΘΗΣΑΜΕ.

      Delete