25/05/2020

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν δρομολογηθεί/εξετάζονταν σοβαρά αλλά τελικά είτε δεν θα γίνουν είτε θα γίνουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό.

Δεν θα γίνουν
  • Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης από τα φετινά εισοδήματα.Το μέτρα είχε εξαγγελθεί στις αρχές του έτους και το βασικό σενάριο προέβλεπε τη μείωση της εισφοράς για φέτος τουλάχιστον κατά 30% και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020. Το μέτρο έχει μπει στο συρτάρι και αναμένεται να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο το νωρίτερο το 2021.
  • Η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Προϋπόθεση για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ήταν να επικαιροποιηθούν οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα και να εφαρμοστούν σε όλη την επικράτεια. Από αυτές τις αλλαγές θα προέκυπτε δημοσιονομικός χώρος ο οποίος θα χρηματοδοτούσε τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%. Η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών έχει παγώσει λόγω της κρίσης του κορονοϊού και το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι θα πραγματοποηθεί στις αρχές Ιανουαρίου.
  • Η μείωση του τέλους επιτηδεύματος. 

Θα γίνουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό
  • Η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος. Ενώ το πάνδημο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι να ανασταλεί πλήρως για φέτος η προκαταβολή φόρου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, επικαλούμενη δημοσιονομικούς περιορισμούς, επεξεργάζεται σχέδιο μείωσης της προκαταβολής στην καλύτερη περίπτωση κατά 50%. Αυτό σημαίνει όχι μόνο ότι θα πληρώσουν φέτος υψηλό φόρο εισοδήματος οι επιχειρήσεις λόγω της καλής χρονιάς του 2019 αλλά θα πληρώσουν και προκαταβολή φόρου με βάση τα αποτελέσματα αυτής της χρήσης.
  • Η επιστροφή μέρους της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την απόφαση του κ. Σταϊκούρα να "κουρέψει" οριζόντια κατά 40% τα ενοίκια στο όνομα της κρίσης του κορονοϊού παρεμβαίνοντας σε σύμβαση μεταξύ ιδιωτών. Αν και η αρχική πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ ήταν να μην δοθεί φέτος καμία ελάφρυνση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τελικά μετά από πιέσεις της πολυπληθούς αυτής ομάδας φορολογούμενων, θα τους δοθεί το 30% της απώλειας μέσω έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση θα μπορεί να γίνει μέσω του φόρου εισοδήματος ή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Πάντως, εκπρόσωποι της ιδιοκτητών ακινήτων σημειώνουν ότι η διοικητική απόφαση για "κούρεμα" των ενοικίων έκανε πολύ μεγάλη ζημιά στην αγορά μισθωμάτων και η επιστροφή του 30% αποτελεί απλώς ένα μπάλωμα και τίποτα παραπάνω.

Διαβάστε και γιατί δεν θα γίνουν ή θα γίνουν σε πολύ μικρότερο ποσοστό:

No comments :

Post a Comment