05/04/2020

Μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου εξαιτίας του αναγκαστικού περιορισμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΩΡΑ... Ο ΣΕΙΣΜΙΚΟΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΚΡΟΣΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΩΝ. ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΡΗΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ.   ΔΛΔ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ή ΜΕΙΩΣΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ; ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΧΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ.
ΑΡΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΛΑΚΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΒΑΡΑΘΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΦΛΟΙΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΕΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ.
ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕΝΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑΣ. ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ... ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν τη χρονική μεταβολή των σεισμικών καταγραφών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, μία χρονική περίοδος που περιλαμβάνει την εξαγγελία των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας από την κυβέρνηση. Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις συχνότητες μεταξύ 5–25 Hz, καθώς εντός αυτού του εύρους συχνοτήτων αναμένεται και η καταγραφή θορύβου που προκαλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν μια σταδιακή μείωση των επιπέδων του σεισμικού θορύβου, η οποία ξεκινά αμέσως μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας στις 13 Μαρτίου (κλείσιμο χώρων εστίασης και αναψυχής, εμπορικών κέντρων κλπ.) και ακολούθησε το κλείσιμο των σχολείων (11 Μαρτίου). Σύμφωνα με τους ερευνητές, «τα επίπεδα του σεισμικού θορύβου εμφανίζουν μια συνεχή μείωση μετά την πρώτη εξαγγελία των μέτρων, με τα επίπεδα να φτάνουν στα χαμηλότερα επίπεδα αμέσως μετά τη δεύτερη εξαγγελία, που αφορούσε την εφαρμογή μέτρων καθολικού περιορισμού κυκλοφορίας των πολιτών (lockdown) στις 23 Μαρτίου». Όπως επισημαίνουν, ο σημαντικός περιορισμός των ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κίνηση στους δρόμους, βιομηχανική/εμπορική δραστηριότητα κ.ά.), εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων περιορισμού λόγω του κορονοϊού, έχει προκαλέσει στη χώρα μας μία χαρακτηριστική μείωση της ισχύος του σεισμικού θορύβου, που κυμαίνεται μεταξύ των τριών έως πέντε Db (ντεσιμπέλ).

Ανάλογες διαπιστώσεις έχουν κάνει γεωεπιστήμονες και σε άλλες χώρες, με βασικό συμπέρασμα ότι χάρη στην μαζική καραντίνα λόγω πανδημίας η Γη τρέμει λιγότερο. Σε όλο τον πλανήτη καταγράφεται μια μείωση του σεισμικού θορύβου, κάτι που αντανακλά τον περιορισμό των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Μεταξύ άλλων, αυτό μπορεί να βοηθήσει -πρόσκαιρα τουλάχιστον- στην ευκολότερη ανίχνευση των σημάτων μιας ηφαιστειακής έκρηξης ή ενός σεισμού.Τα εργοστάσια, τα οχήματα, τα τρένα, οι ίδιοι οι άνθρωποι προκαλούν καθημερινές αδιάκοπες δονήσεις με τις μετακινήσεις τους, καθώς ο φλοιός της Γης κινείται ανεπαίσθητα. Ο Τομά Λεκόκ, σεισμολόγος του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου, ανακάλυψε ότι ο σεισμικός θόρυβος μειώθηκε κατά 30% έως 50% στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο μετά το κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων.Η σεισμολόγος Πόλα Κελεμέγιερ διαπίστωσε μείωση του σεισμικού θορύβου και στο Λονδίνο, ιδίως στην περιοχή του χρηματοοικονομικού κέντρου του Σίτι, σύμφωνα με το “Nature”. Ο Λεκόκ διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η μείωση του σεισμικού θορύβου λόγω κορονοϊού σημαίνει πως οι σεισμοί θα γίνουν λιγότερο πιθανοί (προφανώς όμως κανείς δεν θα ήθελε ένα σεισμό εν μέσω πανδημίας…).

Η πρωτότυπη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Ευθύμιο Σώκο του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Δρα Χρήστο Ευαγγελίδη, κύριο ερευνητή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και τον σεισμολόγο Δρα Δημήτριο Γιαννόπουλο, εξωτερικό συνεργάτη του ίδιου Ινστιτούτου.Το Ενιαίο Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο, που έχει σεισμολογικούς σταθμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την σεισμική δραστηριότητα του ευρύτερου ελληνικού χώρου. Οι σταθμοί αυτοί καταγράφουν συνεχώς τις μικροδονήσεις και τον θόρυβο από το έδαφος για ένα ευρύ φάσμα καταγραφής συχνοτήτων. Έτσι, μια 24ωρη σεισμική καταγραφή από ένα εγχώριο σταθμό μπορεί να περιέχει πολλούς τοπικούς σεισμούς, μεγάλους μακρινούς σεισμούς σε άλλες ηπείρους, την αλληλεπίδραση θαλάσσιων κυμάτων σε ωκεανούς και γειτονικές θάλασσες και, τέλος, τον υψίσυχνο θόρυβο που σχετίζεται με τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι ερευνητές διερεύνησαν τις συχνότητες μεταξύ 5–25 Hz, σε 24ωρες σεισμικές καταγραφές συνολικής διάρκειας δύο μηνών (Φεβρουαρίου–Μαρτίου 2020) από δύο σταθμούς του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου. Επιλέχθηκαν σταθμοί που είναι εγκατεστημένοι στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, συγκεκριμένα ο σεισμολογικός σταθμός του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Νυμφών στο Θησείο και ο σεισμολογικός σταθμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (40 Εκκλησίες).

ΑΜΠΕ

6 comments :

  1. Ωραίο άρθρο. Δεν βλέπω όμως κάποιο παράξενο. Η ανθρώπινη δραστηριότητα παράγει δονήσεις στις συχνότητες 5-25 Hz, που επικαλύπτουν σεισμικές δονήσεις στις ίδιες συχνότητες. Αυτό ήταν θόρυβος για τους σεισμογράφους.

    ReplyDelete
  2. Μηπως εχει να κανει με τη μειωση της κυκλοφοριας τροχοφορων? Αυτα είναι σιγουρα πηγη "θορυβου".

    ReplyDelete
  3. V , Γιωργος Σκρέκας

    ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. ΕΞΑΛΛΟΥ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑΜΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΘΜΙΚΟ ΒΑΔΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ , ΤΗΝ ΤΑΛΑΝΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΥΠΟΒΑΛΛΩ ΠΡΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ) ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΛΗΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΘΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΠΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΡΗΓΜΑΤΩΝ, ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΚΑΛΛΟΥΝΤΑΙ, ΟΤΑΝ ΑΙΤΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ.

    ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟ ΠΟΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΩΣ ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΛΛΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΩΣ Η ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΣΕΙΣΜΟΥΣ (ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΗΝ ΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΛΙΜΑΝΤΖΑΡΟ) ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΣΕ ΕΤΗΣΙΑ ΒΑΣΗ . ΟΜΟΙΩΣ ΟΠΟΤΕ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ ή ΤΟ ΝΕΠΑΛ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΜΗΧΑΝΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.

    ReplyDelete
  4. Anonymous7/4/20 07:16

    ^

    "Anonymous said... Η γη μας τρέφει, από την πατρίδα μας εξαρτάται η επιβίωσή μας, προετοιμαστείτε από τους ανανούριστους εγωμανείς άρχοντες. Αποσιωπημένη γνώση όσων έρχονται οσονούπω από τα 1.600 επίγεια (30 εν Ελλάδι) και 25.000.000 υποθαλάσσια ηφαιστεία, τα οποία θα προκαλέσουν νεφοκάλυψη, σκότιση και ψυχρό κλίμα. Ας το μάθουν όλοι. Αυτό συμβαίνει εξ'αιτίας της τεράστιας ποσότητας γαλαξιακού ρεύματος, το οποίο ιονίζει την ατμόσφαιρα και το μάγμα της γης, και η γη εκφορτίζεται με σεισμικές δονήσεις και ηφαιστιακές εκρήξεις. Προετοιμαστείτε!
    https://youtu.be/hxtcNWdm6Vw
    https://youtu.be/u8e2dsV9eZ0
    https://youtu.be/Iey9uhb63EE
    "


    "ΚΟΥΡΗΤΗΣ said... ΟΝΤΩΣ Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ. Η ΑΦΡΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΣΟΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΚΚΕΝΩΣΕΩΝ (ΑΣΤΡΑΠΕΣ-ΚΕΡΑΥΝΟΙ). ΟΛΗ Η ΓΑΙΑ ΕΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΜΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ "ΦΟΡΤΙΖΕΤΑΙ" ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ "ΑΠΟΦΟΡΤΙΖΕΤΑΙ"..
    26/3/20 11:15"

    ReplyDelete
  5. Anonymous7/4/20 07:38

    Άραγε τώρα που δεν πετούν αεροπλάνα, οι ψεκασμοί συνεχίζονται;

    ReplyDelete
  6. 7/4/20 07:38

    ΠΕΤΟΥΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ. ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΩΘΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ.
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΨΕΚΑΣΜΩΝ (ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ) ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΛΙΑ ΚΑΙ ΜΑΚ/ΔΟΝΙΑ.ΟΜΟΙΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛ/ΝΗΣΟ, ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ.

    ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΜΩΣ ΠΩΣΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ . ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΥΠΑΜ Ο ΙΔΙΟΣ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ , ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ.

    ReplyDelete