20/04/2020

Βουλγαρία: Τα Σκόπια να ξεχάσουν περί «μακεδονικής γλώσσας» και «μειονότητας»

Η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να ξεχάσει τη «μακεδονική» μειονότητα στη Βουλγαρία και τη «μακεδονική γλώσσα» και να χρησιμοποιεί μόνο τον όρο: «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και θα πρέπει να συνεργασθεί με την Επιτροπή για τα Ιστορικά Θέματα, εάν θέλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αναφέρει ιστοσελίδα των Σκοπίων. Τις προϋποθέσεις αυτές θέτει η Βουλγαρία σχετικά με την έγκριση των συμπερασμάτων της διεύρυνσης του Συμβουλίου της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα MKD.mk, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμίτροφ δήλωσε ότι «δεν θα δεχθούμε ποτέ αντιευρωπαϊκούς διμερούς όρους που αναφέρονται στην ταυτότητα της Βόρειας Μακεδονίας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο για την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια». «Η ‘μακεδονική γλώσσα’ είναι ένα βασικό και αδιαχώριστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά την ενόχληση των Σκοπίων από τις ανεξήγητες πληροφορίες σχετικά με ένα βουλγαρικό «έγγραφο» προς την ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο οι διαπραγματεύσεις θα εξαρτηθούν από την ακύρωση της γλώσσας και της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ειδησεογραφικού πρακτορείου MIA από τις Βρυξέλλες.  Σε γραπτή απάντηση στο MIA, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοσέπ Μπορέλ, επανέλαβε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η λήψη αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βόρεια Μακεδονία. Η θέση της ΕΕ αναφέρεται σαφώς στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Οι μονόπλευρες απόψεις των κρατών - μελών δεν επηρεάζουν αυτά τα συμπεράσματα», έγραψε ο Πέτερ Στάνο σε απάντηση στο MIA. Τον περασμένο μήνα, τα κράτη μέλη έδωσαν ομόφωνα το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία το συντομότερο δυνατό και χωρίς πρόσθετες προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αλβανία.

Η πρακτική στην ΕΕ ακολουθεί τη λογική ότι τα κράτη μέλη να έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τη διαφωνία τους, με ορισμένα μέρη μιας συγκεκριμένης απόφασης και να υποβάλουν το έγγραφό τους στο παράρτημα για να καταγραφεί η γνώμη τους, αλλά αυτό δεν έχει νομικό βάρος, ούτε σε αυτήν την περίπτωση αλλάζει την απόφαση της ΕΕ για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία - απόφαση μονόδρομος. Οι όροι της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, αποτέλεσαν μέρος της περίληψης του συμπεράσματος για τη διεύρυνση της Ε.Ε και της ημερομηνίας διαπραγματεύσεων για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΑ: 
https://www.echedoros-a.gr/2020/04/blog-post_520.html
https://www.echedoros-a.gr/2020/04/blog-post_852.html

No comments :

Post a Comment