10/04/2020

Έκρηξη σε ινδικό πυρηνικό υποβρύχιο, ένας τουλάχιστον νεκρός

Ένα μέλος του πληρώματος ινδικού πυρηνικού υποβρυχίου σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα έκρηξης που σημειώθηκε στο πλοίο κατά τη διάρκεια εργασιών στο ναυπηγείο Ship Building Centre (SBC) στο Vishakhapatnam. Το ατύχημα σημειώθηκε την 1η Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται σε αστοχία υλικού στην πρωραία μονάδα αέρος υψηλής πίεσης (HPAS) του υποβρυχίου, ενώ αυτό ήταν δεμένο στην αποβάθρα του ναυπηγείου SBC. Η αστοχία είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση έκρηξης και τον θανάσιμο τραυματισμό του ναυτικού, όπως ανακοίνωσε η εφημερίδα Times of India. Δεν ανακοινώθηκε ακόμα ο τύπος και το όνομα του υποβρυχίου.

Το ινδικό πολεμικό ναυτικό επιχειρεί δύο πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το INS Chakra (S71), της ρωσικής κλάσης Akula II που τελεί υπό καθεστώς δεκαετούς ενοικίασης από το ρωσικό ναυτικό και το εγχώριας ναυπήγησης INS Arihant, της ομώνυμης κλάσης. Ένα ακόμα υποβρύχιο της κλάσης Arihant, το INS Arighat, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης. Όλα τα πυρηνικά υποβρύχια συντηρούνται και κατασκευάζονται στα ναυπηγεία SBC.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα υποβρύχια του ναυτικού της Ινδίας υποφέρουν από σημαντικά και θανάσιμα ατυχήματα. To 2010, διαρροή υδρογόνου στον χώρο μπαταριών του INS Sindhurakshak προκάλεσε πυρκαγιά που οδήγησε στον θάνατο ενός και στον τραυματισμό δύο ναυτών. Το 2013, παραβίαση των κανόνων ασφαλείας κατά τη φόρτωση τορπιλών στο INS Sindhurakshak είχε σαν αποτέλεσμα διαδοχικές εκρήξεις που κατέστρεψαν σημαντικό μέρος του υποβρυχίου και οδήγησαν στη βύθιση του πλοίου στο αγκυροβόλιό του ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στο παραβεβλημένο υποβρύχιο INS Sindhuratna. Το Sindhurakshak ανελκύστηκε και τα πτώματα 18 μελών του πληρώματος ανασύρθηκαν από το σκαρί. Το υποβρύχιο κλάσης Kilo δεν επέστρεψε ποτέ σε επιχειρησιακή κατάσταση. Το 2016, το INS Arihant υπέστη σημαντικές ζημιές λίγο μετά την παραλαβή του όταν μέλος του πληρώματος ξέχασε να κλείσει μια καταπακτή με αποτέλεσμα τη μαζική εισροή νερού που το άφησε εκτός ενεργείας για 10 μήνες.

Vid: https://www.ptisidiastima.com/indian-nuclear-submarine-explosion-2020/

No comments :

Post a Comment