07/04/2020

Η.Β: Ενέργειες κατά των θεωριών συνωμοσίας για το 5G μετά από βανδαλισμούς

Βανδαλισμοί και εμπρησμοί, καθώς και επιθέσεις εναντίον προσωπικού, έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Μπέρμιγχαμ της κεντρικής Αγγλίας, το Μέρσισαϊντ της βόρειας Αγγλίας και το Λίβερπουλ, προκαλώντας προβλήματα στις συνδέσεις εν μέσω μιας περιόδου που είναι πιο απαραίτητες από ποτέ, όπως αναφέρει το Reuters. Εμπρηστική επίθεση σε πύργο στο Μπέρμιγχαμ που ανήκει στη ΒΤ προκάλεσε σημαντικές ζημιές. Ο πύργος παρείχε υπηρεσίες 2G, 3G και 4G σε χιλιάδες άτομα, αλλά δεν είχε δυνατότητες 5G, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η θεωρία συνωμοσίας που συνδέει τις κεραίες 5G με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού αποτελεί επικίνδυνα fake news και είναι εντελώς ψευδής, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση το Σάββατο, μετά από εμπρησμούς και βανδαλισμούς σε εγκαταστάσεις τηλεπικοινωνιών σε διάφορα σημεία της χώρας.

«Έχουμε λάβει πολλές αναφορές για εγκληματικές βλάβες σε κεραίες τηλεφωνίας και κακομεταχείριση μηχανικών, που φαίνονται να εμπνεύστηκαν από παλαβές θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν online. Πρέπει επίσης να δούμε τις εταιρείες social media να δρουν υπεύθυνα και να αναλαμβάνουν πολύ ταχύτερη δράση για να σταματήσουν την εξάπλωση των ανοησιών στις πλατφόρμες τους που ενθαρρύνουν τέτοιες ενέργειες» είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακών, Πολιτισμού, Μedia και Αθλητισμού στο BBC.

Ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του NHS England, Στίβεν Πάουϊς, είπε ότι η θεωρία συνωμοσίας περί 5G είναι fake news χωρίς καμία επιστημονική βάση που προκαλεί κίνδυνο προβλημάτων στην αντιμετώπιση της επιδημίας. «Η ιστορία με το 5G είναι εντελώς και απόλυτα σκουπίδια, είναι ανοησίες, είναι το χειρότερο είδος fake news. Η αλήθεια είναι πως τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι απολύτως κρίσιμα για όλους μας. Είναι επίσης τα τηλεφωνικά δίκτυα που χρησιμοποιούνται από τις αρχές εκτάκτου ανάγκης μας και τους εργαζόμενούς μας στην υγεία, και είμαι εξοργισμένος και αηδιασμένος που κάποιοι προβαίνουν σε πράξεις σε βάρος των υποδομών που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην υγεία» είπε ο Πάουϊς.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για την θεωρία πως οι κεραίες 5G θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο στην εξάπλωση της ασθένειας, ο υπουργός Επικρατείας, Μάικλ Γκόουβ, είπε πως «είναι ανοησίες, επικίνδυνες ανοησίες».

Ομάδα lobbying από τους μεγαλύτερους παρόχους του Ηνωμένου Βασιλείου (μεταξύ των οποίων οι ΕΕ, Ο2, Vodafone και Three) ανέφερε πως γνωρίζει για τις φήμες και ότι έχουν απειληθεί μέλη προσωπικού. Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της Vodafone είπε στο BBC πως υπήρξαν επιπλέον 4 περιστατικά μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, σε δικές της εγκαταστάσεις και σε εγκαταστάσεις που μοιράζεται με την Ο2, ωστόσο δεν ανέφερε πού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντάουντεν, σχεδιάζει να έχει σειρά επαφών με εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης για να απαιτήσει να είναι πιο επιθετικές όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τις θεωρίες συνωμοσίας που συνδέουν το 5G με την επιδημία. Σύμφωνα με το BBC, τέτοιες θεωρίες κυκλοφορούν μέσω μικρότερων πλατφορμών όπως το Nextdoor, το Pinterest και η πλατφόρμα αιτημάτων Change.org, καθώς και μεγαλύτερων όπως το Facebook, το Twitter, το YouTube και το TikTok.

ΑΜΠΕ

1 comment :

  1. Anonymous7/4/20 13:00


    https://www.youtube.com/watch?v=gd4bvgRwdjk&feature=emb_title

    ReplyDelete