27/03/2020

COSMOTE: Εμπορική διάθεση δικτύων 5G εντός του 2021

Σε συνεργασία με την Ericsson θα προχωρήσει η COSMOTE στην ανάπτυξη δικτύου 5G στην Ελλάδα, έπειτα από σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Η COSMOTE προχωρά στον συνολικό εκσυγχρονισμό του δικτύου πρόσβασης κινητής, αντικαθιστώντας πλήρως τον εξοπλισμό 2G/3G/4G/4G+ με καινούργιο, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σταδιακής αναβάθμισης του δικτύου σε 5G.  Το 5G  μπορεί να εξυπηρετήσει έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο και επιτρέπει μέγιστες ταχύτητες που θα φτάνουν έως και τα 10Gbps. Ο χρόνος απόκρισης (latency) θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%.

H ανάπτυξη του COSMOTE 5G θα πραγματοποιηθεί σε συνάρτηση με τη δημοπρασία του φάσματος που απαιτείται, και η οποία προγραμματίζεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 4ο τρίμηνο του 2020. Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την COSMOTE εντός του 2021.  Παράλληλα, η COSMOTE προγραμματίζει να σταματήσει την παροχή υπηρεσιών 3G μετά το τέλος του 2021, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους του φάσματος σε πιο προηγμένες τεχνολογίες (4G/4G+/5G). Ήδη η COSMOTE έχει υλοποιήσει το πρώτο δοκιμαστικό δίκτυο 5G στην Ελλάδα, στο Δήμο Ζωγράφου, πετυχαίνοντας live ταχύτητες πάνω από 12Gbps.


Παράλληλα, ο Όμιλος ΟΤΕ συμβάλλει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G, με τη συμμετοχή του σε 22 ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι ενισχύει την τεχνογνωσία του σε θέματα κινητής τηλεφωνίας νέας γενιάς από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας και συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων.

2 comments :

  1. Εσείς, που απ' όσο καταλαβαίνω ξέρετε αρκετά επί των τεχνικών θεμάτων, μήπως μπορείτε να μας πείτε εάν υπάρχουν & ποιοί είναι οι κίνδυνοι από το 5G?
    Mπορεί να εχετε ηδη κάποιο άρθρο που ίσως δεν είδα...

    ReplyDelete
  2. art ant

    https://isxys.blogspot.com/2020/02/5g.html
    https://isxys.blogspot.com/2019/12/5g.html

    Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ (ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ/ΦΑΣΜΑ). ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ 5G , ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ, ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΓΥΤΗΤΑ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΚΠΟΜΠΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ/ΚΙΝΔΥΝΟΣ. (ΑΠΟ ΑΜΕΛΗΤΕΟΣ , ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ), ΑΛΛΑ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.
    ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ WIFI ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΙΩΝ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ , ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ.

    ReplyDelete