04/03/2020

Κινέζοι ερευνητές: Δυο τα στελέχη του κορονοϊού. Το 70% νοσεί από τον επιθετικό τύπο. Η μέση περίοδος επώασης είναι 5 έως 7 ημέρες - Οι διαφορές γρίπης - κορονοϊού

Οι επιστήμονες της Σχολής Επιστημών της Ζωής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης υπό την καθοδήγηση της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών βάσισαν την έρευνά τους σε 103 γονιδιωματικά δεδομένα, 149 επιδημιολογικά δεδομένα και γραφήματα των κλινικών, επισήμαναν ωστόσο ότι χρειάζονται περαιτέρω αναλύσεις ευρύτερων συνόλων δεδομένων. Η έρευνα που διεξήγαγαν έδειξε ότι ένας πιο επιθετικός τύπος του νέου κορονοϊού, ο οποίος συνδέεται με το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν της Κίνας, αντιστοιχεί σε περίπου 70% των στελεχών που αναλύθηκαν, ενώ το υπόλοιπο 30% συνδέεται με έναν λιγότερο επιθετικό τύπο.

Η μέση περίοδος επώασης του νέου ιού Covid-19 είναι 5 έως 7 ημέρες και ο ανώτατος χρόνος επώασης είναι 14 ημέρες, ανακοίνωσε ο Ντου Μπιν, πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος Εντατικής Θεραπείας της Κινεζικής Ιατρικής Ενωσης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Ο Ντου Μπιν δήλωσε επίσης ότι αν και στην επαρχία Χουμπέι διαπιστώθηκε πως ορισμένα άτομα επαναπροσβλήθηκαν μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, δεν υπάρχουν στοιχεία στην παρακολούθηση τέτοιων περιπτώσεων. Ο κινέζος αξιωματούχος πρόσθεσε επίσης ότι δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που θα δείχνουν ότι αυτοί οι ασθενείς μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό National Science Review της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ δρ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγιέσους, υπάρχουν τέσσερα σημεία στα οποία διαφοροποιείται η αντιμετώπιση του κορονοϊού έναντι της εποχικής γρίπης.


1ον. Ο COVID-19 δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα όσο η γρίπη, από τα μέχρι τώρα δεδομένα. Στη γρίπη, οι ασυμπτωματικοί φορείς είναι σημαντική πηγή μετάδοσης, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για τον κορονοϊό. Οι ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία από την Κίνα, φθάνουν μόλις το 1% των περιπτώσεων και εντός διημέρου, εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα. Η αναζήτηση περιστατικών κορονοϊού μέσω των συστημάτων επιτήρησης της γρίπης και άλλων αναπνευστικών παθήσεων, έχουν βρει ελάχιστα ή καθόλου περιστατικά σε διάφορες χώρες. Ο μόνος τρόπος βέβαιης διερεύνησης είναι σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων και πολλές χώρες κάνουν τώρα τέτοιες μελέτες, για τη διερεύνηση της έκτασης της μόλυνσης στους πληθυσμούς μεσοπρόθεσμα. Ο ΠΟΥ έχει αναπτύξει πρωτόκολλα για τη διενέργεια των μελετών και προσβλέπει στη διάθεση των δεδομένων τους.

2ον. Ο COVID-19 προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από την εποχική γρίπη. Ενώ πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως έχουν αποκτήσει ανοσία έναντι των εποχιακών στελεχών της γρίπης, ο COVID-19 είναι ένας νέος ιός στον οποίο κανείς δεν έχει ανοσία. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη λοίμωξη, και ορισμένοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή ασθένεια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου το 3,4% των αναφερόμενων κρουσμάτων COVID-19 έχουν πεθάνει. Συγκριτικά, η εποχική γρίπη σκοτώνει πολύ λιγότερο από το 1% των ασθενών.

3ον. Έχουμε εμβόλια και θεραπευτικές ουσίες για την εποχική γρίπη, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει εμβόλιο και καμία ειδική θεραπεία για τον COVID-19. Ωστόσο, τώρα πραγματοποιούνται κλινικές δοκιμές θεραπευτικών και αναπτύσσονται περισσότερα από 20 εμβόλια.

4ον. Δεν συζητούμε καν για περιορισμό της εποχικής γρίπης, καθώς δεν είναι δυνατόν. Όμως είναι δυνατό για τον COVID-19. Δεν κάνουμε ιχνηλάτηση επαφών για την εποχιακή γρίπη - κάτι που πρέπει να γίνεται για τον COVID-19, γιατί θα αποτρέψει λοιμώξεις και θα σώσει ζωές. Ο περιορισμός είναι δυνατός. Με τα δεδομένα αυτά, ο δρ Γκεμπρεγιέσους σημείωσε ότι στις υποδομές για αντιμετώπιση της γρίπης, είναι τώρα απαραίτητες οι αναγκαίες προσαρμογές για την αντιμετώπιση και του νέου κορονοϊού.

ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://isxys.blogspot.com/2020/02/blog-post_712.html

3 comments :

  1. Anonymous5/3/20 00:16


    "Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό, έπειτα και από την ανακοίνωση του ένατου κρούσματος στην Ελλάδα και πρώτο στην ΠΑΤΡΑ."

    "Στη λήψη έκτακτων μέτρων που αφορούν συνολικά το νομό Ηλείας προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να προληφθεί η διασπορά του κορωνοϊού."

    "Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας κλείνουν σχολεία, αθλητικά κέντρα, κινηματογράφοι, θέατρα αρχαιολογικοί χώροι για 48 ώρες. Τα μέτρα αφορούν τους τρεις νομούς καθώς από αυτούς προέρχονται οι 54 εκδρομείς στους Αγίους Τόπους μεταξύ των οποίων ο 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός που διαπιστώθηκε ως το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα."


    https://www.pronews.gr/ygeia/854200_koronoios-anakoinose-ektakta-metra-i-kyvernisi-kleinoyn-sholeia-athlitika-kentra

    ReplyDelete
  2. Anonymous5/3/20 00:39

    "Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στην «καρδιά» της ΕΕ - Υπάλληλος υπηρεσίας στις Βρυξέλλες"

    "Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ευρωπαϊκή πηγή, υπάρχει και δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού στους «κόλπους» των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Βρυξέλλες. Ένας ακόμα υπάλληλος του Συμβουλίου, βρέθηκε θετικός στον ιό."

    https://www.pronews.gr/kosmos/eyropaiki-enosi/854151_deytero-kroysma-koronoioy-stin-kardia-tis-ee-ypallilos-ypiresias-stis

    ReplyDelete
  3. Anonymous5/3/20 00:48


    TWO EU officials working in Brussels test positive for coronavirus including one who had returned from Italy

    A EUROPEAN DEFENCE AGENCY staff member returned from Italy on February 23
    He started feeling sick on Saturday and has since tested positive for the virus
    The second virus patient works in a security unit of the EUROPEAN COUNCIL

    https://www.dailymail.co.uk/news/article-8073761/First-EU-official-working-Brussels-tests-positive-coronavirus-returning-Italy.html

    ReplyDelete