13/01/2020

Rolls-Royce: Ο νέος κινητήρας του μαχητικού 6ης γενιάς Tempest

Στην κατασκευή ενός νέου είδους κινητήρα για αεροσκάφη προχωρά η βρετανική εταιρία Ρολς Ρόυς, ο οποίος θα αποτελέσει και τον κινητήρα του νέου μαχητικού αεροσκάφους, ονόματι Tempest, που δημιουργείται από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Σουηδία. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος, θα είναι μαχητικό έκτης γενιάς και αναμένεται να είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2035.

Το νέο αεροσκάφος θα πρέπει να διαθέτει κινητήρες οι οποίοι θα μπορούν να του δίνουν μεγάλη ισχύ, μεγαλύτερη από αυτή που μπορούν να αποδώσουν οι ήδη υπάρχοντες. Έτσι, η Ρολς Ρόυς, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής κινητήρων για αεροσκάφη, σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν νέο κινητήρα, με δύο ηλεκτρικές γεννήτριες πλήρως ενσωματωμένες στην τουρμπομηχανή. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο αεροσκάφος, κατευθείαν από τις μηχανές του. Σύμφωνα με το New Atlas, η νέα μηχανή διαθέτει ένα νέο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, σύστημα ελέγχου μηχανής, πλήρως ενσωματωμένο κλιματιστικό σύστημα και αεροδυναμικά σχεδιασμένες λεπίδες στην τουρμπίνα.

«Οι ηλεκτρικές γεννήτριες που θα είναι ενσωματωμένες, θα εξοικονομήσουν χώρο και θα παρέχουν μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που θα απαιτείται από τα μελλοντικά μαχητικά. Οι ήδη υπάρχουσες μηχανές παράγουν ισχύ μέσω ενός κιβωτίου ταχυτήτων κάτω από τη μηχανή, το οποίο βοηθά στη λειτουργία της γεννήτριας. Η πολυπλοκότητα και τα πρόσθετα τμήματα σε συνδυασμό με τον επιπλέον χώρο που χρειάζεται το κιβώτιο ταχυτήτων και η γεννήτρια, μας αναγκάζουν να μεγαλώνουμε το πλαίσιο του αεροσκάφους, κάτι το οποίο είναι ανεπιθύμητο» δήλωσε ο Κόνραντ Μπανκς, επικεφαλής μηχανικός του τμήματος Μελλοντικών Προγραμμάτων της Ρολς Ρόυς.

https://www.defence-point.gr/news/rolls-royce-pros-kataskeyi-toy-kinitira-toy-machitikoy-6is-genias-tempest

No comments :

Post a Comment