26/01/2020

Διαρροή βάσης δεδομένων πελατών της Microsoft. Περίπου 250 εκατομμύρια καταχωρήσεις (ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΧΟΛΙΟ)

Σε ένα blog post που δημοσίευσε η εταιρεία, δήλωσε ότι μία εσωτερική βάση δεδομένων υποστήριξης πελατών, που αποθηκεύει ανώνυμα αναλυτικά στοιχεία των χρηστών, ήταν εκτεθειμένη το χρονικό διάστημα μεταξύ 5 και 31 Δεκεμβρίου. Η διαρροή της βάσης δεδομένων εντοπίστηκε και αναφέρθηκε στη Microsoft από τον Bob Diachenko, έναν ερευνητή ασφάλειας της Security Discovery. Σύμφωνα με τον Diachenko, η βάση δεδομένων υποστήριξης πελατών η οποία εκτέθηκε online, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα πέντε server Elasticsearch, μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την απλοποίηση των λειτουργιών αναζήτησης. Και οι πέντε κεντρικοί υπολογιστές αποθηκεύουν τα ίδια δεδομένα. Ο ερευνητής δήλωσε επίσης ότι η Microsoft επέλυσε αμέσως το ζήτημα, παρά το γεγονός ότι ήταν παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Οι διακομιστές περιείχαν περίπου 250 εκατομμύρια καταχωρίσεις, με πληροφορίες όπως διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις IP και στοιχεία υποστήριξης. Η Microsoft δήλωσε ότι τα περισσότερα αρχεία δεν περιείχαν προσωπικές πληροφορίες χρηστών. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες υπέβαλαν αιτήματα υποστήριξης, χρησιμοποιώντας μη τυποποιημένα μορφοποιημένα δεδομένα όπως (“όνομα επώνυμο @ emaildomain com” αντί για “όνομα_υπογραφή@email.com”), παρέμειναν στην εκτεθειμένη βάση δεδομένων. Για αυτούς τους χρήστες η εταιρεία ξεκίνησε να στέλνει ειδοποιήσεις, στις οποίες τους ενημερώνει επίσης ότι δεν εντοπίστηκε κακόβουλη χρήση των δεδομένων τους.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η διαρροή της βάσης δεδομένων, ήταν αποτέλεσμα κακώς ρυθμιζόμενων κανόνων ασφαλείας του Azure, οι οποίοι όμως τώρα έχουν διορθωθεί.

https://www.secnews.gr/209192/diarroi-asfaleias-microsoft/


ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Καταχώρηση ή καταχώριση;
ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΔΙΙΣΤΑΝΤΑΙ... ΟΠΩΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΣ ΚΑΙ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΩΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ... 
  • ΚΑΤΑ-ΧΩΡΩ = Σύνθετο του ρήματος «χωρώ», δηλαδή βρίσκω ή μπορώ να βρω θέση σε κάποιο χώρο, τοποθετώ κάτι με άλλα, έτσι που να μπορώ να το βρω.
  • ΚΑΤΑ-ΧΩΡΙΖΩ= Σύνθετο του ρήματος «χωρίζω» που σημαίνει τοποθετώ κάτι (ξε)χωριστά, έτσι που να μπορώ να το βρω.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ. ΕΒΓΑΛΑ ΕΠΙΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΒΡΗΚΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΔΟΚΙΜΗ (ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ) ΛΕΞΗ "ΚΑΤΑΧΩΡΙΖΩ". Η ΔΟΚΙΜΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΘΟΤΕΡΗ ΝΟΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ "ΔΙΑΧΩΡΙΖΩ". Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ: https://e-didaskalia.blogspot.com/2016/02/blog-post_18.html

No comments :

Post a Comment