14/01/2020

Η λίστα των προσκεκλημένων της Μέρκελ στο Βερολίνο - Eλληνικό αίτημα συμμετοχής στην διάσκεψη για την Λιβύη

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Η ΜΗ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ; Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΩΝ ΤΟΥ... "ΟΤΙ ΠΡΟΚΥΨΕΙ", ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΒΥΗ. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΘΕΙ ΑΥΤΗ Η "ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ.
  • ΙΤΑΛΟΙ, ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΡΩΣΣΟΙ ΕΜΜΕΣΩΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΟΖ, ΑΡΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ. 
  • ΟΙ ΑΙΓΥΠΤΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ. 
  • ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ. ΘΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΡΡΟΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΑΟΖ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΗΣ) Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ.  ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ (ΜΕΓΙΣΤΗ) ΘΑ ΑΦΕΘΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.
Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΧΑΦΤΑΡ. ΟΥΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΕΞΑΛΛΟΥ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΩΡΑ, ΔΙΟΤΙ Ο ΧΑΦΤΑΡ ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΝΙΚΗ. ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ ΕΝΕΡΓΩΣ ΗΔΗ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΤΑΛΕΙ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΣΕ ΥΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΧΑΦΤΑΡ. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΥΠΕΡΠΟΛΥΤΙΜΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Την διοργάνωση Διάσκεψης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης ανακοίνωσε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση για την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου, στο Βερολίνο. Όπως αναφέρει η γερμανική κυβέρνηση, το Βερολίνο από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχει αναλάβει ρόλο «οικοδεσπότη» μιας διαδικασίας διαβούλευσης, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και τον ειδικό απεσταλμένο του για την Λιβύη Γασάν Σαλαμέ. Στόχος της διαδικασίας είναι, με μια ομάδα κρατών και διεθνών οργανισμών να υποστηριχθούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για μια κυρίαρχη Λιβύη καθώς και για τον κατευνασμό στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, η Λαική Δημοκρατία του Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Πρόσκληση να συμμετάσχουν έχουν λάβει ακόμη ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Αίτημα συμμετοχής στη Διάσκεψη του Βερολίνου, υπέβαλε η Ελλάδα, όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να πει ότι η Ελλάδα είναι απούσα αλλά αντίθετα βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Θέλουμε να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο επίπεδο αναζήτησης πολιτικής λύσης». Επανέλαβε, ότι τα μνημόνια μεταξύ Άγκυρας και Λιβύης είναι παράνομα και άκυρα, καθώς παραβιάζουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Μεσογείου.

Την κατανόησή της για το «θεμιτό ενδιαφέρον και την ανησυχία» της Ελλάδας σχετικά με το μέλλον της Λιβύης εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή δεν θα ασχοληθεί με «θέματα θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέφυγε να αναφερθεί στα κριτήρια με τα οποία διαμορφώθηκε ο κύκλος των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη, ενώ τόνισε ότι σε κάθε βήμα υπήρξε στενός συντονισμός με τα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν μπορούμε να δώσουμε εδώ πληροφορίες για τις ακριβείς σταθμίσεις των αποφάσεων σε αυτό το θέμα (…) Είναι πάντα δύσκολο να διαμορφώσεις έναν κύκλο συμμετεχόντων και πέραν αυτού δεν μπορώ πώς καταλήξαμε. Δεν θέλουμε αυτό να το συζητήσουμε δημοσίως», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την μη-πρόσκληση της Ελλάδας να συμμετάσχει στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.  «Η “Διαδικασία του Βερολίνου” έχει δομηθεί συνειδητά διαφορετικά από προηγούμενες προσπάθειες, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Λιβύη: ως ένα σχέδιο δηλαδή με διάφορα στάδια του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ, όπου καταβάλλεται προσπάθεια να διαχωριστούν τα προβλήματα και να εργαστούμε βήμα βήμα. Και αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της “Διαδικασίας του Βερολίνου”, η προετοιμασία του πλαισίου με τους συντελεστές οι οποίοι έχουν άμεση επιρροή στις δύο πλευρές της διένεξης. Αυτή είναι η προσέγγιση και βεβαίως έχουμε πλήρη κατανόηση για το γεγονός ότι υπάρχουν ανησυχίες και κίνητρα άλλων χωρών σε σχέση με την Λιβύη και ιδιαίτερα στο θέμα των θαλασσίων συνόρων, πιθανώς δικαιωμάτων εκμετάλλευσης στη Μεσόγειο. Αυτό απλώς δεν είναι στο επίκεντρο της διάσκεψης – ούτε και θέμα της», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ.

Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτηση σχετικά με τα «μνημόνια» που έχουν υπογράψει η Τουρκία και η Λιβύη, επανέλαβε ότι «τα θαλάσσια σύνορα πρέπει να προσδιορίζονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούν δύο χώρες να το ορίσουν μεταξύ τους εις βάρος τρίτων» και επισήμανε ότι η γερμανική πλευρά δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας ώστε να την αξιολογήσει. «Αλλά βεβαίως εάν πρόκειται για συμφωνίες εις βάρος τρίτων, εις βάρος ενός στενού εταίρου, ενός εταίρου στην ΕΕ, τότε αυτό για μας δεν είναι αποδεκτό, δεν τίθεται θέμα σχετικά με το πώς το βλέπουμε». Ο κ. Μπρόιλ αναγνώρισε ακόμη ότι «υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν θεμιτό ενδιαφέρον και ανησυχίες για το μέλλον της Λιβύης», επαναλαμβάνοντας ότι το κεντρικό σημείο της Διάσκεψης του Βερολίνου και της «Διαδικασίας του Βερολίνου» ήταν συγκεκριμένο. Όπως είπε, την συνέχεια θα υπάρξουν περαιτέρω εργασίες, μεταξύ άλλων σχεδιάζεται μια Διεθνής Επιτροπή Follow Up η οποία θα συνοδεύει τα αποτελέσματα της «Διαδικασίας του Βερολίνου». «Και εκεί θα μπορέσουν χώρες να συνεισφέρουν. Η Διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα σημείο εκκίνησης για κάτι, δεν είναι το τέλος και θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες για χώρες να συμμετάσχουν ενεργά. Από την αρχή θέλαμε να ενημερώνουμε ενεργά άλλες χώρες για το τι κάνουμε, να δημιουργήσουμε διαφάνεια σχετικά με το τι συμβαίνει, ιδιαίτερα βεβαίως για τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και άλλους παίκτες. Αυτό ήταν ένα εγχείρημα που μας συνόδευσε ενεργά τους τελευταίους μήνες, το οποίο πήραμε πολύ σοβαρά και μπορώ να επισημάνω ότι την Κυριακή θα συμμετάσχει και η ΕΕ εκπροσωπώντας όλα τα κράτη – μέλη της», κατέληξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΜΠΕ

Με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ αναρωτιέται για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη στη Διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό ζήτημα, παρότι είναι από τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τη διένεξη… Το ενδιαφέρον του Χάφταρ είναι απόλυτα λογικό καθώς θέλει να έχει ανάμεσα στους παριστάμενους όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη που συμπλέουν με τις δικές του θέσεις. Η ολιγωρία μηνών της ελληνικής διπλωματίας πλήττει τον σημαντικότερο σύμμαχό μας την κρίσιμη στιγμή.
https://www.defence-point.gr/news/quot-titivisma-quot-toy-stratarchi-chaftar-gia-tin-apoysia-tis-elladas-apo-ti-diaskepsi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

4 comments :

  1. Anonymous15/1/20 11:45

    Έχεις δικαιωθεί πλήρως στον όρο "χώρα - χώρος". Είναι ο καλύτερος όρος που έχει ποτέ ειπωθεί για αυτό το κομμάτι γης. Πραγματικά δεν περίμενα ότι μας έχουν τόσο χεσμένους! Αυτό που έχω πει κι εγώ και φαίνεται από καιρό σε καιρό ισχύει, δεν έχει πάτο αυτή η χώρα, κάθε μέρα πέφτει χαμηλότερα!

    12G

    ReplyDelete
  2. Anonymous15/1/20 12:41

    ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ
    https://www.defence-point.gr/news/epiteloys-safestati-thesi-toy-state-department-gia-tin-aoz-ton-nision
    https://www.defence-point.gr/news/state-department-se-rosia-kai-toyrkia-quot-aposyrete-tis-dynameis-sas-apo-ti-livyi-quot

    ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ. ΤΟΥΣ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ
    https://www.defence-point.gr/news/aifnidios-pyra-eyropaikis-enosis-kata-rosias-kai-toyrkias-gia-ti-livyi

    Ο ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ , ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΥΝΑΤΟ.
    https://hellasjournal.com/2020/01/afto-prepi-na-kani-i-ameriki-na-engiithi-tin-asfalia-tis-elladas-opos-engiate-afti-tou-israil/

    |||

    ReplyDelete
  3. Anonymous15/1/20 15:37

    Το ίδιο συμβαίνει και στις διαπροσωπικές σχέσεις, στο σχολείο, στους δρόμους, στο χώρο εργασίας, κοκ

    Όταν θεωρείσαι δεδομένος, είσαι αδύναμος και δεν έχεις το ανάλογο background, τότε κανείς δε σε φοβάται, δε σε ρωτάει, δε σε σέβεται και δε σε υπολογίζει.

    Όλες οι γεωστρατηγικές, οικονομικές θεωρίες και αναλύσεις (διπλωματικός διάλογος, αποφασιστικότητα, πυγμή, ποιότητα/ποσότητα κατασταλτικών μέσων και τρόπων) σ' ένα video 1 λεπτού:
    https://www.youtube.com/watch?v=Rk_oIzbD5iw

    ReplyDelete
  4. 15/1/20 15:37

    ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ. "ΟΠΩΣ ΜΙΚΡΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ, ΟΠΩΣ ΠΑΝΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ, ΟΠΩΣ ΕΞΩ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ" ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗ ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΜΑΘΟΥΝ.
    ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΕΔΩ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΛΑΝΤΟΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ...

    ReplyDelete