12/01/2020

Λιβύη: Εκεχειρία ; Κατηγορίες εκατέρωθεν για παραβίασή της

Μια τεράστιας σημασίας εξέλιξη σημειώνεται στη Λιβύη, τέθηκε από τα μεσάνυχτα -πριν λίγα λεπτά δηλαδή- σε ισχύ κατάπαυση του πυρός στο μέτωπο της Λιβύης, με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ να αποδέχεται τις επιθυμίες του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα δείχνουν ότι όλα τελούν υπό την αιγίδα των επιθυμιών του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Ο Χάφταρ γνωρίζει ότι εξαρτάται πλήρως από τη ρωσική υποστήριξη, παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι επισήμως διακηρύσσουν, ότι δεν έχουν καμία επίσημη σχέση με τους μισθοφόρους της ρωσικής Wagner, που πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη, αποτελώντας τον πολλαπλασιαστή ισχύος που έχει επιτρέψει να αλλάξουν τα δεδομένα στο έδαφος. Οι Ρώσοι και ο Πούτιν δεν δείχνουν να επιθυμούν καθαρή νίκη για τον Χάφταρ και “πουλάνε” για μια ακόμη φορά εξυπηρέτηση στον Ερντογάν, διασώζοντάς τον από το φιάσκο που θα συνιστούσε η κατάρρευση της “κυβέρνησης της Τρίπολης” του Φαγέντ Αλ Σάρατζ. Κι όλα αυτά, ενώ επί της ουσίας οι δυνάμεις του έχουν αποδεχθεί ότι στην ουσία έλεγχο στην Τρίπολη ασκούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ.

Πλέον περνάμε στη “δικαιοδοσία” της διπλωματίας, με ένα ακόμα μέτωπο, μετά από αυτό της Συρίας, που θα τελεί υπό έλεγχο, χωρίς όμως να υπάρχει οριστική διευθέτηση, ενώ τίποτα δεν θα μπορεί αν γίνει χωρίς την έγκριση του Ρώσου ηγέτη που καθίσταται για μια ακόμη φορά ρυθμιστής των καταστάσεων στη Μεσόγειο. Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί δεν επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τον Σάρατζ καθώς έβλεπαν από την άλλη πλευρά τη ρωσική επιρροή, καταλήγουμε σε μια κατάσταση όπου και οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι δεν θα έχουν και μεγάλη… ανησυχία να σεβαστούν τα ελληνικά νόμιμα συμφέροντα, καθώς οι προτεραιότητες είναι άλλες.

Τι θα είχε γίνει εάν η ελληνική πλευρά δεν ακολουθούσε την πολιτική του επιτήδειου ουδέτερου και προσπαθούσε συγκεκαλυμμένα μεν αλλά ενεργά, να επηρεάσει το αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Λιβύη, εξυπηρετώντας τα συμφέροντά της; Εκτός από την Τουρκία και τη Ρωσία, αμφιβάλει κανείς ότι η ελληνική διπλωματία θα βρει απέναντί της και τη Γερμανία; Επίσης, τι θα είχε συμβεί εάν ο Έλληνας ΥΠΕΞ δεν είχε καθυστερήσει τόσο χαρακτηριστικά (ισχύει και για τον Νίκο Κοτζιά η κριτική) να επιχειρήσει τον συντονισμό με τις αραβικές δυνάμεις που ταυτίζονταν με τον Χάφταρ; Θα είχαν επισπευσθεί οι εξελίξεις ή όχι;

Με δεδομένη την αρνητική στάση των Αμερικανών απέναντι στους αγωγούς της Ρωσίας (Nord Stream 2 και Turkish Stream) που βλέπουν τη Μεσόγειο ως εναλλακτική οδό ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, για την απεξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αυτό που έχουν πετύχει με την απουσία τους, είναι στο μέτωπο ενδιαφέροντος, αυτό της Μεσογείου, να βρίσκουν τους Ρώσους “στα πόδια τους” και μάλιστα από πλεονεκτική θέση. Την ίδια στιγμή οι επαφές της Αθήνας με τη Μόσχα είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και εκπροσωπεί τη χώρα, κάνοντας λόγο για “προβλέψιμο” και δεδομένο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι λίγο προβληματική η στάση μας απέναντι ούτε καν στα συμφέροντά μας, αλλά απέναντι στη λογική, ή όχι;

https://www.defence-point.gr/news/ektakto-ekecheiria-o-erntogan-vlepei-ton-chaftar-stin-poli-quot-myrizei-quot-poytin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την είδηση πως οι Ρώσοι μισθοφόροι της Wagner άρχισαν να αποχωρούν από τη Λιβύη, δημοσιεύουν Τουρκικές πηγές.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χάφταρ, ανακοίνωσαν το Σάββατο κατάπαυση του πυρός η οποία θα ισχύσει από τις 00:00 της Κυριακής, όπως είχαν ζητήσει την Τετάρτη η Μόσχα και η Άγκυρα. Προειδοποίησαν ωστόσο σε ένα σύντομο ανακοινωθέν ότι «η ανταπάντηση θα είναι σφοδρή σε περίπτωση παραβίασης της εκεχειρίας από το αντίπαλο στρατόπεδο», τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει την έδρα της στην Τρίπολη. «Η Λιβύη είναι μια πυριτιδαποθήκη, με πιθανές συνέπειες αποσταθεροποίησης για όλη την Μεσόγειο. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουμε την εσωτερική σύρραξη αλλά και τις έξωθεν παρεμβολές», δήλωσε το Σάββατο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγιέζ Αλ Σάρατζ ο οποίος πρόσθεσε ότι «η χώρα του εργάσθηκε πάντα με συνοχή, με στόχο την επίτευξη πολιτικής λύσης». «Αυτός είναι ο στόχος μας, δεν έχουμε άλλους στόχους και δεν έχουμε κρυφές ατζέντες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του ότι «η Ρώμη θα εργαστεί με στόχο μια όλο και εντονότερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε η μοίρα του λιβυκού λαού να μην εξαρτηθεί από μεμονωμένους παίκτες». Η κυβέρνηση της Ρώμης επανέλαβε, ουσιαστικά, ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την πραγματοποίηση της Διάσκεψης του Βερολίνου και για να επιτευχθεί η κατάπαυση του πυρός.

Από την μεριά του, ο Αλ Σάρατζ δήλωσε ότι «εκτιμά τον ρόλο της Ιταλίας» και ότι «εδώ και πολλούς μήνες η λιβυκή πρωτεύουσα είναι στόχος στρατιωτικής επίθεσης, η οποία διέκοψε κάθε ειρηνευτική διαδικασία».«Η συμμετοχή του Χάφταρ σε προηγούμενες διασκέψεις, στην πραγματικότητα, ήταν μόνον ένας τρόπος για να κερδίσει χρόνο. Εμείς, αυτή την στιγμή αμυνόμαστε, είμαστε αναγκασμένοι να το πράξουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης. Ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, τέλος, απέρριψε κάθε είδους στρατιωτική λύση για την Λιβύη και τόνισε για μια ακόμη φορά ότι δέχεται την πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπέρ μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός υπό την προϋπόθεση να αποσυρθούν τα στρατεύματα του Χάφταρ.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη ανταλλάσσουν κατηγορίες ότι παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός που έχουν προτείνει η Τουρκία και η Ρωσία καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας ζήτησαν να τεθεί από σήμερα σε ισχύ κατάπαυση του πυρός, εννέα μήνες και πλέον μετά την επίθεση στην Τρίπολη από τις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας. Τόσο ο LNA όσο και η διεθνώς αναγνωρισμένη «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη είχαν συμφωνήσει υπό προϋποθέσεις. Αλλά η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ακούστηκαν πυρά στις περιοχές Σαλαχεντίν και Γουάντι Ραμπέα “λίγα λεπτά” μετά τις 0001 π.μ σήμερα τοπική ώρα που επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός. Από νωρίς σήμερα το πρωί ανταλλαγή πυρών ακουγόταν στις συνοικίες Σαλαχεντίν και Αϊν Ζάρα.

Η όποια απόπειρα να επιβληθεί μια κατάπαυση του πυρός διαρκείας θα είναι δύσκολη εξαιτίας της φύσης των στρατιωτικών συμμαχιών της Λιβύης με ετερόκλιτες φράξιες και ξένους μαχητές να αναπτύσσονται και από τις δύο πλευρές. Παράλληλα, και οι δύο πλευρές αλληλοαποκαλούνται πολιτοφυλακές. “Οι πολιτοφυλακές της GNA παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός σε περισσότερα από ένα πεδία μάχης με όλους τους τύπους όπλων”, είπε ο διοικητής του LNA Αλ-Μαμπρούκ Αλ-Γκαζάουι προσθέτοντας ότι οι δυνάμεις του ανέμεναν περαιτέρω οδηγίες από την γενική διοίκηση του LNA. Από την πλευρά της η GNA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κατέγραψε παραβιάσεις από τις “πολιτοφυλακές του επιτιθέμενου”, αλλά ότι “ανανεώνει την δέσμευσή της προς την κατάπαυση του πυρός και τονίζει την ανάγκη για δέσμευση από τους υποστηρικτές αυτής της κατάπαυσης του πυρός και από την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη για την άψογη εφαρμογή της”.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι παρατήρησε πως όλες οι πλευρές προσπαθούν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και ότι η κατάσταση είνει ήρεμη με εξαίρεση “ένα ή δύο διαφορετικά περιστατικά”. Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός προήλθε έπειτα από την πρόσφατη κλιμάκωση των εχθροπραξιών γύρω από την Τρίπολη και την προέλαση του LNA στη Σύρτη, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης. Επίσης προέκυψε από τις πιέσεις των Ηνωμένων Εθνών και ευρωπαϊκών δυνάμεων για την πραγματοποίηση διάσκεψης στο Βερολίνο με στόχο τον περιορισμό της ξένης ανάμειξης και την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, η οποία ανεστάλη εξαιτίας της προέλασης του Χάφταρ. Ο LNA έχει λάβει υποστήριξη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την GNA και αυτόν τον μήνα ψήφισε υπέρ της ανάπτυξης στρατευμάτων στη χώρα αυτή της Βόρειας Αφρικής.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment