20/01/2020

Κίνα: Άσκηση επιβίωσης και ανταπόδοσης σε πυρηνική επίθεση

Οι πυραυλικές δυνάμεις του Κινέζικου Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) διεξήγαγαν μια άσκηση επιβίωσης σε πυρηνική επίθεση, όπου τα στρατεύματα σε υπόγεια εγκατάσταση διηπειρωτικών πυραύλων έπρεπε να υπομείνουν ακραίες συνθήκες για να επιβεβαιωθεί ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν επιχειρησιακά και να ξεκινήσουν πυρηνικές αντεπιθέσεις. Οι τακτικές που περιλαμβάνονταν στην άσκηση ήταν ταχύς έλεγχος κατάστασης πυραύλων, ταχεία εφοδιαστική αλυσίδα, άμυνα καταφυγίου και ταχεία διαδικασία εκτόξευσης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης μια ταξιαρχία πυραυλικών δυνάμεων τέθηκε σε κινητοποίηση σε ένα σιλό και κέντρο εκτόξευσης σε μια απόρρητη τοποθεσία και αποκόπηκε εντελώς από τον έξω κόσμο, καθώς το προσωπικό της προετοιμαζόταν για πόλεμο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του κινέζικου κρατικού καναλιού CCTV. Η άσκηση ξεκίνησε έπειτα από μια υποτιθέμενη εχθρική πυρηνική επίθεση καθώς το προσωπικό στο εσωτερικό του καταφυγίου, ντυμένοι εξ ολοκλήρου με προστατευτικές στολές, ενεργοποίησαν τα προβλεπόμενα σχέδια έκτακτης ανάγκης και προετοίμασαν τους κινέζικους βαλλιστικούς πυραύλους για επικείμενες αντεπιθέσεις, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Επίσης, προσομοίωσαν μια κατάσταση όπου υπήρξε διαρροή σε καύσιμο πυραύλων μετά από μια εχθρική επίθεση και μια ομάδα αντιμετώπισης ανταποκρίθηκε αμέσως για τον σκοπό αυτό.

Η Κίνα διαθέτει μια σειρά στρατιωτικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται βαθιά κάτω από τα βουνά, αποκαλούμενες «Υπόγειο Σινικό Τείχος», τα οποία «εγγυώνται την ασφάλεια του στρατηγικού οπλοστασίου της χώρας» από ενδεχόμενες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από πολυηχητικά όπλα.

Τέτοιες ασκήσεις, αλλά κι ο χρόνος που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επιλέγουν για να τις διαρρεύσουν, έχουν τη σημασία και τους συμβολισμούς τους.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment