12/12/2019

Αντικατάσταση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/5Mk2 με Rafale σε αναλογία 2:1 ;

Οι Γάλλοι, σε κάθε ευκαιρία μας προτείνουν την αντικατάσταση όλων των Mirage 2000 με Rafale. Αυτός είναι μάλλον και ο λόγος που ζήτησαν ένα πραγματικά εξωφρενικό ποσό για την αναβάθμιση των Mirage 2000EGM/BGM σε Mirage 2000-5Mk3. Το κόστος αναβάθμισης μαζί με όλα τα “έξτρα” έφτανε τα 57 εκ. ανά αεροσκάφος. Καθώς το Mirage 2000 έχει φτάσει στο όριο της εξελικτικής του πορείας, η μητρική εταιρεία το έχει αφήσει χωρίς ραντάρ AESA αλλά και σκοπευτικό επί κράνους. Αν και το Mirage 2000-5Mk2 είναι ένα εξαιρετικά εξελιγμένο αεροσκάφος, με κορυφαίο υπολογιστή αποστολής, και ικανότατο ραντάρ, η σχεδίαση έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί από την Dassault, υπέρ του Rafale.

Το θέμα είναι, τι θα κάνουμε με τα Mirage 2000. Τα τελευταία, λογικά, θα υπηρετούν μέχρι να “λιώσουν” πάνω από το Αιγαίο. Όπως μάλιστα είχαμε γράψει, τα EGM θα κρατήσουν το ρόλο TASMO, ενώ τα -5Mk2 θα έχουν αποστολές αναχαίτισης και βαθιάς κρούσης. Όταν είχαμε γράψει περί απόσυρσης, οι περισσότεροι είχαν ρωτήσει “και ποιος θα ρίχνει τους MICA αλλά και τους SCALP;” Στο σενάριο που εξετάζουμε σήμερα, ένας ικανός αριθμός Rafale πόσο θα κόστιζε; Αν κρίνουμε, από τις παραγγελίες της Αιγύπτου ή της Ινδίας, προφανώς θα κόστιζε πανάκριβα! Πιστεύουμε, πως μια τιμή κοντά στα 80 εκ. ευρώ το κάθε αεροσκάφος, για fly-away cost είναι λογική. Συνεπώς, 24 αεροσκάφη θα κόστιζαν περίπου 2 δις ευρώ. Σε αυτά θα προσθέταμε άλλο ένα δις για υποδομές, εκπαίδευση και FOS. Εκεί όμως κάπου σταματάμε, αφού όπλα για τα αεροσκάφη έχουν ήδη. Σε περίπτωση που θελήσουμε να εκσυγχρονίσουμε τα 17 παλαιά Mirage 2000EGM/BGM θα χρειαστούμε περίπου 1 δις ευρώ.

Πόσο θα κερδίζαμε όμως αν “πωλούσαμε” τα Mirage; Πιθανή πώληση όλων των Mirage 2000EGM/BGM/-5Mk2 θα απέφερε ένα ποσό γύρω στο 1 δις. Κάθε Mirage 2000EGM/BGM έχει μια πιθανή τιμή πώλησης κοντά στα 15 εκ ευρώ (αν τα F-16C/D Block 30 μπορούν να πωληθούν κοντά στα 12). Πιστεύουμε πως αντίστοιχα κάθε Mirage 2000-5Mk2 πρέπει να έχει μια τιμή κοντά στα 30 με 35 εκ. ευρώ, και μάλιστα 10 από τα αεροσκάφη αγοράστηκαν ολοκαίνουργια. Συνεπώς, από τα 17 EGM/BGM παίρνουμε περίπου 250 εκ. ευρώ, ενώ από τα 24 -5Mk2 άλλα 600 εκ. ευρώ” Με λίγο κόπο, θα μπορούσαμε να πάρουμε 850 εκ. ευρώ, τα οποία, μαζί με το 1 δις του ΜΗ εκσυγχρονισμού (που φυσικά δεν τα έχουμε και δεν θα τα δίναμε, αλλά λέμε τώρα) των Mirage 2000EGM/BGM θα φτάσουν τα 1,85 δις. Τώρα, μια σύμβαση FOS και ικανή ποσότητα ανταλλακτικών για να επανέλθουν σε πτητική κατάσταση όλα τα Mirage, πιστεύουμε πως θα κόστιζε τουλάχιστον 400-500 εκ. ευρώ. Συνολικά λοιπόν, θα μπορούσαμε να “είχαμε” 2,25 δις ευρώ. Μήπως με αυτά θα μπορούσε να προχωρήσει αύριο η αγορά 24 Rafale, που θα αντικαθιστούσαν τα 41 Mirage 2000;

Το Rafale, μετά την έκδοση F3 και μετά είναι πλέον ένα εξαιρετικά προηγμένο μαχητικό, ίσως το μόνο που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αεροσκάφη 5ης γενιάς… και επειδή αυτό “ακούστηκε” τραβηγμένο, εξηγούμαστε. Πάντα με βάση τις ανακοινώσεις και τις … διαρροές της εταιρείας, το Rafale έχει αρκετές stealth προβλέψεις, που βασίζονται είτε στην προηγμένη σχεδίασή του (αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά, θα διαπιστώσει πως οι εισαγωγές αέρα, οι βάσεις των κανάρντς, πολλά ακόμη είναι σχεδιασμένα όλα για μείωση της διατομής ραντάρ), είτε στο ραντάρ AESA που επίσης παρουσιάζει μικρότερο ίχνος. Ταυτόχρονα, το πανίσχυρο AESA ραντάρ του, σε συνδυασμό με το IRST αλλά και τις προηγμένες δυνατότητες fusion, το κάνει αρκετά ικανό να εντοπίζει stealth στόχους. Ίσως όχι στόχους όπως το F-22 ή το F-35, αλλά πιθανά αρκετά ικανό απέναντι σε J-20 ή Su-57. Και όλα αυτά, με εξαιρετικά προηγμένα όπλα αέρος-αέρος (MICA, Meteor) αλλά και αέρος εδάφους (SCALP EG). Ταυτόχρονα ενσωματώνει και ένα πολύ προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας αλλά και σκοπευτικό επί κράνους. Τα 24 Rafale έχουν εντυπωσιακές δυνατότητες, όπως για παράδειγμα θα μπορούσαν να εξαπολύσουν 48 SCALP EG ταυτόχρονα, τη στιγμή που οι 2 Belh@rra που ΘΑ πάρουμε μπορούν να ρίξουν “μόνο” 16. Και στον επόμενο “γύρο” μπορούν να ρίξουν άλλους 48 κοκ. Επίσης, τα Rafale είναι πιστοποιημένα στους AM.39 Exocet, ενώ δεν θα είχαν πρόβλημα να μεταφέρουν τα ASTAC. Φυσικά, τα ελληνικά Rafale θα ήταν “οπλισμένα” από την ώρα μηδέν, καθώς η ΠΑ έχει στο οπλοστάσιό της ικανό αριθμό MICA ER/IR.

https://www.ptisidiastima.com/thinkoutofthebox-mirage-2000egm-bgm-5mk2-rafale/

No comments :

Post a Comment