10/12/2019

Κίνα: Κρατική εντολή να αντικατασταθούν όλα τα ξένα hardware και τα λειτουργικά συστήματα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η εντολή αυτή είχε συζητηθεί από την κινεζική κυβέρνηση πριν λίγους μήνες. Στόχος της Κίνας δεν είναι ο αποκλεισμός των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών λογισμικών και λειτουργικών συστημάτων, αλλά και του hardware. Η κινεζική κυβέρνηση πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να τα αντικαταστήσει με δικά της προϊόντα. Η Κίνα είχε και στο παρελθόν αποκλείσει κάποια δυτικά προϊόντα, καθώς θεωρούσε ότι σχετίζονταν με συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας. Πριν από πέντε χρόνια, η χώρα είχε προσπαθήσει να σταματήσει την υποστήριξη του Android και των Windows, αλλά οι προσπάθειές της δεν είχαν επιτυχία. Ο αρχικός στόχος είναι η αντικατάσταση του 30% των υπολογιστών και του λογισμικού μέχρι το τέλος του 2020. Το υπόλοιπο 50% θα πρέπει να αντικατασταθεί μέχρι το 2021 και το υπόλοιπο 20% μέχρι το 2022. Το τριετές σχέδιο «3-5-2» είναι αρκετά φιλόδοξο. Δεκάδες εκατομμύρια συσκευές θα πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά αυτό δεν είναι πολύ εύκολο. Ο εξοπλισμός και το λογισμικό θα πρέπει να είναι κινεζικής παραγωγής, οπότε οι επεξεργαστές Intel και AMD μένουν εκτός, όπως επίσης και οι GPU της Nvidia, οι αρχιτεκτονικές ARM, οι επεξεργαστές εικόνας Sony και πολλά άλλα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφή την επιθυμία της να μην εξαρτάται πλέον από τις αμερικανικές εταιρείες  και λέει πως έχει προετοιμαστεί και πιστεύει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Οι κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν επίσης προετοιμαστεί γι’ αυτό το ενδεχόμενο, αλλά τα κινεζικά προϊόντα που πρόκειται να αντικαταστήσουν τα Windows και το Android δεν έχουν την «ωριμότητα» και την υποστήριξη των προγραμματιστών που είναι απαραίτητα για την ομαλή και χωρίς συνέπειες αντικατάσταση. Επίσης, ο αποκλεισμός των ξένων προϊόντων μπορεί να αποδυναμώσει άλλες σημαντικές προσπάθειες, όπως την άνοδο της χώρας στον τομέα του ΑΙ.

https://www.secnews.gr/206441/kina-logismiko-antikatastasi/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Coding booms among Chinese children

3 comments :

  1. "Επίσης, ο αποκλεισμός των ξένων προϊόντων μπορεί να αποδυναμώσει άλλες σημαντικές προσπάθειες, όπως την άνοδο της χώρας στον τομέα του ΑΙ"

    ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟ artificial intelligence... ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΚΟΠΕΙ Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ.

    ReplyDelete
  2. ΤΗΛΕΜΑΧΕ
    ΠΥΡΗΝΕΣ GPU ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΤΗΣΙΜΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΠΟΥ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ή ΦΙΛΟΔΟΞΕΙ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΥΣ ΣΤΟ "AI". ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΣ NVIDIA ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΙ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ.

    ReplyDelete
  3. ΝΑΙ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ, ΤΟ ΛΕΩ ΔΙΟΤΙ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΑΥΤΟ:

    Top 10 Countries Leading the Artificial Intelligence Race
    https://www.analyticsinsight.net/top-10-countries-leading-the-artificial-intelligence-race/

    ReplyDelete