27/12/2019

Κινεζικό Ναυτικό 650 πλοίων;

H ναυτική ισχύς του Πεκίνου είναι μεγαλύτερη από όση υπολογίζουμε μέχρι σήμερα. Η κινεζική δράση στη θαλάσσια περιοχή του δυτικού Ειρηνικού είναι σήμερα έκδηλη και πολλές αναλύσεις, από επίσημους φορείς και ανεξάρτητους αναλυτές, αρχίζουν να στρέφουν το αμερικανικό ναυτικό να αναδιοργανωθεί για να το αντιμετωπίσει. Τα στοιχεία όμως είναι λάθος και το Αμερικανικό Ναυτικό μπορεί να μην δύναται να ανταπεξέλθει. Συνήθως, όταν συγκρίνουμε την ισχύ του Αμερικανικού και Κινεζικού ναυτικών, παραθέτουμε τις μονάδες στόλων τους. Οι κινεζικές μονάδες υπολογίζονται από αμερικανικές υπηρεσίες σε 313 με 342 πολεμικά πλοία. Συγκριτικά, το Αμερικανικό Ναυτικό παρέτασσε το 2018 285 πλοία.Παραβλέπεται, ωστόσο, το ότι η Κίνα δεν έχει ένα μόνο ναυτικό. Πέρα από τις δυνάμεις του Κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού (People’s Liberational Army-Navy, PLAN) υπάρχουν η Ακτοφυλακή (Λαϊκή Ένοπλη Αστυνομία-Ακτοφυλακή) και η Λαϊκή Ένοπλη Ναυτική Πολιτοφυλακή, η μία με αστυνομικά και η άλλη με ένοπλα πολιτικά καθήκοντα. Και οι τρεις δυνάμεις είναι ταγμένες στην προάσπιση και προβολή των κινεζικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, εξηγεί ο Andrew Erickson, καθηγητής στο U.S. Naval War College. Η ακτοφυλακή και η ναυτική πολιτοφυλακή είναι εξίσου ενεργές στις στρατηγικές δράσεις του Πεκίνου στην Κίτρινη, Ανατολική και Νότια Κινεζική θάλασσες προωθώντας μια πολιτική “γκρίζων ζωνών” με τις γειτονικές χώρες.

Οι δυσκολίες που παρουσιάζονται είναι προφανείς. Πέρα από το κινεζικό ναυτικό, που αριθμεί σχεδόν 350 πλοία με αυξητικές τάσεις, οι σχεδιαστές του Πενταγώνου θα πρέπει να υπολογίσουν τα περίπου 225 σκάφη εκτοπίσματος άνω των 500 τόνων της Ακτοφυλακής με ικανότητες πλεύσης ανοιχτής θαλάσσης και επιπλέον 1,050 μικρότερα παράκτια σκάφη, ένα σύνολο 1,275 πλοίων και σκαφών που διαρκώς αντικαθίστανται με νέες, πιο ικανές σχεδιάσεις με νέα όπλα καταστρώματος, ελικόπτερα, ταχύπλοα και ισχυρά κανόνια νερού. Η ακριβής ισχύς της Ναυτικής Πολιτοφυλακής δεν είναι γνωστή. Είναι γνωστό πως τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε κι αυτή σε μια ισχυρή, επαγγελματική δύναμη, με σύγχρονα μέσα, καλοπληρωμένα στελέχη και επιθετικό πνεύμα που σκοπό έχει να προωθήσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα και θέλγητρα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις θαλάσσιες ζώνες και στρατηγικούς κόμβους. Πηγές μιλούν για 84 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης στη διάθεσή της με ικανότητες αντίστοιχες της Ακτοφυλακής.

Συνολικά, συνεχίζει ο Έρικσον, η Κίνα μπορεί να παρατάξει 650 σκάφη ανοιχτής θαλάσσης μέσω των PLAN, Ακτοφυλακής και Πολιτοφυλακής ανατρέποντας τους σχεδιασμούς του Αμερικανικού Ναυτικού. Το τελευταίο έχει αντίστοιχα δύναμη 645 πλοίων (285 του Ναυτικού, συν 240 της Ακτοφυλακής και 120 της Στρατιωτικής Διοίκησης Μεταφορών) αλλά δεν μπορεί να υπολογίζει σε αντίστοιχη ενίσχυση από αυτές τις παραστρατιωτικές υπηρεσίες. Η Αμερικανική Ακτοφυλακή είναι ταγμένη για δράση στα αμερικανικά ύδατα, πολύ μακρυά από τον Δυτικό Ειρηνικό, ενώ το Αμερικανικό Ναυτικό έχει παγκόσμιες υποχρεώσεις που δεν του επιτρέπουν να συγκεντρωθεί μόνο στις κινεζικές θάλασσες. Αντίθετα, τα τρία κινεζικά ναυτικά μπορούν να δράσουν συνδυαστικά και συγκεντρωμένα, κατέχοντας δόγμα τοπικής υπερδύναμης, κοντά στις βάσεις τους και μάλιστα υπό την κάλυψη του δικτύου πυραύλων και ραντάρ της ενδοχώρας. Ασφαλώς, οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθεια των συμμαχικών χωρών για ενίσχυση, αλλά και πάλι οι συσχετισμοί είναι πολύ αρνητικοί.

Ο Έρικσον καταλήγει πως για να “κερδηθεί” ο πόλεμος των αριθμών χρειάζεται μια έξυπνη και πολυδιάσταση στρατηγική με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του αλλά να υπολογίσει και στις δυνάμεις των τοπικών του συμμάχων, δείχνοντας μεγαλύτερη ευαισθησία και αναγνώριση των ιδιαίτερων συμφερόντων τους στην περιοχή. Πέραν αυτών, οι αριθμοί ξεπερνώντας με τις καλύτερες πληροφορίες, λόγος έμφασης στη συλλογή κι επεξεργασία πληροφοριών εντός ΗΠΑ και σε συνδυασμό με τις Μυστικές Υπηρεσίες των συμμάχων ενώ έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των τοπικών ναυτικών δυνάμεων και στη συνεργασία μαζί τους.

https://www.ptisidiastima.com/chinese-navy-650-ship-threat/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΞΕΧΑΣΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ (ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΟΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ) ΩΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟ "ΟΠΛΟ". 
https://isxys.blogspot.com/2018/10/blog-post_96.html
https://isxys.blogspot.com/2019/05/blog-post_766.html

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Οπλισμένο Μη-Επανδρωμένο σκάφος θαλάσσιας άρνησης παρουσίασε η Κίνα

No comments :

Post a Comment