05/10/2018

ΧΙΟΣ: Το επεισόδιο με τους Τούρκους, αντιγραφή της κινεζικής στρατηγικής

Αξίζει να γίνουν οι ακόλουθες υπενθυμίσεις:
1. Τα γεωπολιτικά παίγνια της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Νότιας Σινικής θάλασσας έχουν κοινές μεταβλητές. Αυτό είχε επισημανθεί από το 2016 και αποτυπώθηκε παγκοσμίως το 2017 σε βιβλίο το οποίο εκδόθηκε σε συνεργασία με το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
2. Μία από αυτές τις κοινές μεταβλητές είναι η χρήση του αλιευτικού στόλου ως «παραστρατιωτικές» μονάδες (fishing militia).
3. Η Κίνα κάνει εκτενή χρήση του παραστρατιωτικού αλιευτικού στόλου της ώστε να εισχωρεί στα χωρικά ύδατα άλλων χωρών και να διεκδικεί θαλάσσιες περιοχές οι οποίες δεν της ανήκουν. Σε μία τέτοια περίπτωση κινεζικό παραστρατιωτικό αλιευτικό βύθισε ένα αλιευτικό του Βιετνάμ.
4. Οι νεώτερες αποχρώσες ενδείξεις είναι ότι Κίνα και Τουρκία ανταλλάσουν γεωπολιτική τεχνογνωσία / πρακτικές / μεθόδους. Σε ελεύθερη μετάφραση: «…το Πεκίνο ζητά (ΣΣ. στη νότια Σινική θάλασσα) ότι ζητούσε η Τουρκία στα Τουρκικά Στενά (ΣΣ. εννοεί το Βόσπορο) επί Ατατούρκ…».
Με λίγα λόγια, η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, συμπεριφέρεται στη Μεσόγειο όπως συμπεριφέρεται η Κίνα στη Σινική θάλασσα. Προσωπική εκτίμηση είναι ότι οι προκλήσεις παραστρατιωτικών τουρκικών αλιευτικών ίσως θα ενταθούν στη Μεσόγειο.

Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος

No comments :

Post a Comment