20/11/2019

DIA: Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αξιοποίησε την τουρκική εισβολή στη Συρία..

Όπως αναφέρει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή του Πενταγώνου, επικαλούμενο την υπηρεσία πληροφοριών του Πενταγώνου (Defense Intelligence Agency, DIA).

«Το ΙΚ εκμεταλλεύθηκε την τουρκική επίθεση και την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων (…) για να ανακτήσει δυνατότητες και πόρους στη Συρία και να ενισχύσει την ικανότητά του να σχεδιάζει επιθέσεις στο εξωτερικό. Το ΙΚ θέλει να «αξιοποιήσει το κενό ασφάλειας» για να «στοχοθετήσει τη Δύση διότι θα έχει περισσότερο “χρόνο και χώρο” για να προετοιμάζει επιθέσεις και να υποστηρίζει τους 19 βραχίονές του σε διεθνές επίπεδο. Μακροπρόθεσμα, το ΙΚ «πιθανόν θα επιδιώξει να ανακτήσει τον έλεγχο ορισμένων κοινοτήτων στη Συρία και να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του σε διεθνές επίπεδο»

«Σύμφωνα με τη DIA, το ΙΚ είχε προετοιμαστεί για να αντέξει τον θάνατο του Αλ Μπαγκντάντι και αναμένεται να μπορέσει να “συνεχίσει τις επιχειρήσεις του, να διατηρήσει την παγκόσμια συνοχή του και να διατηρήσει τη σημερινή του θέση”. Πλέον το ΙΚ έχει ενεργοποιήσει πυρήνες εν υπνώσει για να πολλαπλασιάσουν τις επιθέσεις εναντίον των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (ΣΔΔ), της κουρδοαραβικής συμμαχίας η οποία, με αεροπορική υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, εξεδίωξε την άνοιξη τους τζιχαντιστές από ό,τι είχε απομείνει από το «χαλιφάτο» που είχαν εγκαθιδρύσει το 2014 στα αχανή τμήματα της Συρίας και του Ιράκ που είχαν κυριεύσει.»

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή διευκρινίζεται ότι οι αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία συνεχίζουν να εξοπλίζουν τις ΣΔΔ, αλλά πλέον σταμάτησαν να τις εκπαιδεύουν. Στο τέλος του τρίτου τριμήνου, οι ΣΔΔ είχαν στις τάξεις τους περίπου 100.000 μαχητές, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment