07/11/2019

Προχωρά η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Στην τελική ευθεία υλοποίησης μπαίνει η διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, με τη συμβασιοποίηση και των συνοδών έργων της υποδομής. Ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε στις 25 Οκτωβρίου σύμβαση με την Ιντρακάτ για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς στο τμήμα «Μολάοι - Τερματικό», καθώς και σύμβαση με την κοινοπραξία Ελεκτρομέκ- NARΙ Group για την κατασκευή του σταθμού Statcom. Οι συμβάσεις των των κύριων τμημάτων της διασύνδεσης υπογράφηκαν τον Νοέμβριο του 2018 και η υλοποίησή τους βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2020 και συνολικό προϋπολογισμό 365 εκατ. ευρώ, το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και δανειοδότηση από την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι ευθυγραμμισμένη με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που στόχο έχει την απόσυρση όλων των ρυπογόνων μονάδων παραγωγήςέως το 2028 και τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕστο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων, σε βάθος έως 1.000 μέτρων.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έχουν δαπανηθεί πολλά χρόνια μελετών και προσπαθειών, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης. «Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης - Αττικής, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για τηναξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού», προσθέτει.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment