12/11/2019

Κίνα: Η υπόθεση του Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν

Αυτή ήταν μία τυπική περίπτωση στρατολόγησης ανθρώπινης πηγής υψηλής αξίας από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών, που έγινε γνωστή δημοσίως το Μάρτιο του 2019 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όταν εκδίκασε αυτή την υπόθεση κατασκοπείας.

Ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν είχε περάσει παραπάνω από 20 χρόνια ως αξιωματικός του Στρατού των ΗΠΑ και μετέπειτα ειδικός συλλογής πληροφοριών από υποκλοπές σημάτων και ανθρώπινες πηγές στη DIA (Defense Intelligence Agency, Υπηρεσία Πληροφοριών Αμύνης) του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ. Ως μέρος της δουλειάς του, ο Ρ. Ρ. Χάνσεν είχε εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στη Ρωσική και Κινεζική (Μανδαρινικά) γλώσσα, έχοντας πρακτική εμπειρία χρήσης και των δύο στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών για παραπάνω από 10 χρόνια. Το 2006 αποστρατεύτηκε αλλά σύντομα επαναπροσλήφθηκε από τη DIA ως Αξιωματικός Υποθέσεων με σύμβαση εργασίας εξωτερικού συνεργάτη.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην ομολογία του, οι υπηρεσίες πληροφοριών της Κίνας αντιλήφθηκαν τη κατασκοπευτική δράση του και στις αρχές του 2014 ενόσω εβρίσκετο στην Κίνα για συλλογή πληροφοριών για λογαριασμό της DIA και εργαζόμενος υπό κάλυψη, τον πλησίασαν για στρατολόγηση. Η τακτική τους ήταν άμεση και ευθεία χωρίς δημιουργία πολύπλοκων σεναρίων καθώς γνώριζαν ότι ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν είχε οικονομικές δυσκολίες και επίσης γνώριζαν ότι έχει δύο δεκαετίες εμπειρίας σε αυτό το χώρο, άρα τα γνωστά «κόλπα» δε θα έπιαναν σε αυτόν.

Σύμφωνα με τις εγκληματολογικές αναλύσεις του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI (Federal Bureau of Investigation, Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών) οι πρώτες πληροφορίες που παρείχε στις κινεζικές υπηρεσίες ήταν ένα διαβαθμισμένο λογισμικό για ηλεκτρονικές εγκληματολογικές αναλύσεις, και άλλες πληροφορίες που είχε άμεσα διαθέσιμες. Σύμφωνα με το FBI στο διάστημα 2014-2018 ο Ρον Ρόκγουελ Χάνσεν έλαβε από τους χειριστές του στη Κίνα παραπάνω από $800 χιλιάδες για τις πληροφορίες που παρείχε.

Καθώς η Κίνα αναζητούσε όλο και πιο ευαίσθητες πληροφορίες μέσω του Χάνσεν, ο ίδιος άρχισε να δημιουργεί ένα δίκτυο πρακτόρων μέσα στη DIA. Όπως αναφέρει ο ίδιος, αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε στις 24 Μαΐου του 2016 και συνεχίστηκε έως και τη σύλληψη του στις 2 Ιουνίου του 2018. Αυτό οδήγησε στην αποκάλυψη της κατασκοπευτικής δράσης του διότι ο αξιωματικός που προσπάθησε να στρατολογήσει από τη DIA τον ανέφερε στο τμήμα αντικατασκοπείας του FBI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://defensegr.wordpress.com/2019/11/11/kina-h-ypothesh-tou-ron-rockwell-hansen/

No comments :

Post a Comment