04/11/2019

Α. Φώσκολος: "Κλείνοντας την Πτολεμαΐδα θα σώσουμε τον πλανήτη..."

Τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στην παγκόσμια ενεργειακή εικόνα. Η Κίνα παράγει ετησίως 2.8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκ. τόνους, η Ινδία 320 εκ. τόνους κοκ. Δηλαδή η Κίνα καταναλίσκει ετησίως περισσότερο λιθάνθρακα και λιγνίτη από ότι αθροιστικά οι ΗΠΑ, Ρωσία και οι Ινδίες. Επιπροσθέτως η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ευρώπης.

Η Κίνα από το 2010 κατασκευάζει έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής των 300 MW/μήνα με χρήση στερεών καυσίμων και έναν αντίστοιχο πυρηνικό των 300 MW/μήνα. Μέχρι το 2020 θα έχει 120 τέτοιους σταθμούς που θα λειτουργούν με στερεά καύσιμα και 120 σταθμούς που θα λειτουργούν με πυρηνική ενέργεια. Η κατασκευή αυτών των σταθμών απαιτεί τεράστιες ποσότητες τσιμέντου, η παραγωγή του οποίου έχει ως αποτέλεσμα τεράστιες εκλύσεις CO2. Ποιος θα σταματήσει την Κίνα ή τις ΗΠΑ ή την Ρωσία ή την Ινδία να κάνουν χρήση των στερεών καυσίμων.

Με δεδομένο ότι, οι ετήσιες εκπομπές του CO2 ανέρχονται στα 37 δισεκατομμύρια τόνοους, εκ των οποίων μόνο τα 19 δισεκατομμύρια οφείλονται στους υδρογονάνθρακες, αν σταματήσει η Ευρώπη να εκπέμπει το μερίδιο της που είναι 0.8 δισεκατομμύρια τόνοι ετησίως, ήτοι 2.2%, θα σωθεί ο πλανήτης; Ναι, η δυτική Ευρώπη με 300 εκατομμύρια κατοίκους που επηρεάζει μόνο το 0,8% των ετήσιων εκπομπών του CO2, θέλει --με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή-- να επιβάλλει πράσινους φόρους σε όλο τον κόσμο. Βέβαια, κάτι τέτοιο τα σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε Ασία, Αφρική, Αυστραλία και Αμερική το αρνούνται. Αντίθετα με τη δυτική Ευρώπη, η ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια --πλην Ελλάδας-- επίσης αρνούνται.

Δεν είναι ρεαλιστική λύση να επιβαρύνουμε τους γονατισμένους Έλληνες με εγκατάλειψη του λιγνίτη και με "πράσινους" φόρους, οι οποίοι θα πάνε στους κατασκευαστές και εισαγωγείς ανεμογεννητριών. Ούτε οι Έλληνες, σαν "σταυροφόροι", θα σώσουν τον πλανήτη ούτε, βεβαίως, μπορούν να πληρώνουν τόσο ακριβά το ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΡΘΡΟΥ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΕΔΩ: https://slpress.gr/oikonomia/kleinontas-tin-ptolema-da-tha-sosoyme-ton-planiti/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Το ύψος των πράσινων φόρων τους οποίους σχεδιάζουν να επιβάλλουν οι «πράσινοι» Έλληνες πολιτικοί στους Έλληνες φορολογούμενους μέχρι το έτος 2030 ανέρχεται σε 111.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

No comments :

Post a Comment