17/10/2019

Εξωσκελετός "ONYX": Εκτεταμένες δοκιμές για χρήση τους σε ένα χρόνο στο πεδίο της μάχης

Ο εξωσκελετός ONYX που δοκιμάζει από τον περασμένο Νοέμβριο ο αμερικανικός Στρατός ολοκληρώνει τα τεστ και οι στρατιώτες που τον δοκίμασαν –πεζικάριοι, πυροβολικάριοι, τραυματιοφορείς μάχης και στρατιώτες του Μηχανικού– θα υποβάλλουν τις εντυπώσεις από την χρήση του. Οι τέσσερεις ομάδες στρατιωτών δοκίμασαν το σύστημα διεξάγοντας επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον, με επιθέσεις κατά κτηρίων και εκκένωση τραυματιών, προσομοιάζοντας όσο γίνεται περισσότερο πραγματικές συνθήκες πεδίου μάχης.

Το σύστημα ONYX της Lockheed-Martin, το οποίο ο Στρατός ευελπιστεί να καταστήσει επιχειρησιακό το επόμενο έτος, υπόσχεται να κάνει τις αναβάσεις σε ανηφορικά εδάφη/υψώματα και την μεταφορά κρίσιμων εφοδίων μεγάλου βάρους εύκολη υπόθεση. «Φοριέται» στο κάτω μέρος του σώματος, με τις μπάρες και τα πιστόνια να ενισχύουν την μυϊκή δύναμη του φέροντος κάνοντας τις εργώδεις δραστηριότητες απλούστερες. Σχεδιασμένος να «αγκαλιάζει» τους μηρούς και τις κνήμες, ο εξωσκελετός ΟΝΥΧ φέρει διάσπαρτους αισθητήρες οι οποίοι τροφοδοτούν με δεδομένα όπως ταχύτητα, κατεύθυνση και γωνία κίνησης των μελών, στον υπολογιστή του συστήματος. Αυτός δίνει την κατάλληλη ροπή την σωστή στιγμή, υποβοηθώντας τα γόνατα στην κίνησή τους και μειώνοντας την ενέργεια που απαιτείται για βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, γονάτισμα ή βαθύ κάθισμα. Η μηχανική βοήθεια που παρέχεται εκτιμάται καλύτερα όταν πρέπει κάποιος να ανέβει και να κατέβει σκάλες ή να κινηθεί σε επιφάνειες με κλίση.

Ο εξωσκελετός ΟΝΥΧ μπορεί να «μαθαίνει» ενώ οι μπαταρίες του επαρκούν για οκτώ ώρες. Στόχος των κατασκευαστών του είναι το βάρους 6,5 κιλών σύστημα να είναι εύχρηστο σαν ρούχο. «Σε αστικό περιβάλλον, όπου ανεβοκατεβαίνεις κτήρια, η υποστήριξη που παρέχεται στα γόνατα είναι αυτή που δίνει δύναμη στην κίνηση και μειώνει τον μεταβολισμό, κάτι που σημαίνει λιγότερη κόπωση. Το σύστημα καταλαβαίνει ποιος είμαι και πώς κινούμαι και ανταποκρίνεται επακριβώς στις κινήσεις του σώματός μου. Δεν θέλουμε κάτι που να δένεις εδώ, να προσαρμόζεις εκεί και ούτω καθεξής. Θέλουμε να το φορούν σαν παντελόνι, να το ασφαλίζουν, να ενεργοποιούν τις ρυθμίσεις και δρόμο…» εξηγεί ο Κηθ Μάξγουελ, υπεύθυνος του προγράμματος της Exoskeleton Technologies. 

Εξωσκελετοί (σε διάφορες μορφές) απασχολούν εδώ και χρόνια τον αμερικανικό Στρατό –και όχι μόνον. Εκτός όμως από τους στρατιωτικούς ενδιαφέρονται και πολίτες ερευνητές, για άλλους λόγους. Το γαλλικό ερευνητικό κέντρο Clinatec στην Γκρενόμπλ ανήρτησε πρόσφατα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας, παράλυτος από τους ώμους και κάτω, ήλεγχε μέσω ειδικού εξοπλισμού έναν εξωσκελετό με εγκεφαλικά κύματα που του επέτρεπε να υψώνει τα χέρια και να βαδίζει.

No comments :

Post a Comment