17/10/2019

Άκαρπος, πάλι, ο διάλογος Σκοπιανών και Βουλγάρων ιστορικών - Επιστολή διανοουμένων των Σκοπίων στην ΕΕ,καταγγέλλουν τις απαιτήσεις της Βουλγαρίας - Ζάεφ: Μήπως η Ευρωπαϊκή Ένωση μας τιμωρεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Μικρή πρόοδος σημειώθηκε στις συνομιλίες των Σκοπιανών και Βουλγάρων ιστορικών, μόνο στον τομέα της μεσαιωνικής ιστορίας, οι θέσεις για το έργο του Γκότσε Ντέλτσεφ παραμένουν διαμετρικά αντίθετες. Αυτή είναι η αξιολόγηση της οκταμερούς συνεδρίασης της Μικτής Επιτροπής Ιστορικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα. Ο επικεφαλής των Σκοπιανών ιστορικών, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας, καθηγητής Ντράγι Γκιοργκίεφ, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξαν προτάσεις σχετικά με ορισμούς του Γκότσε Ντέλτσεφ, αλλά δεν συμφωνήθηκε καμία αρχική θέση.
«Μπορώ να πω ότι γύρω στο θέμα του Γκότσε Ντέλτσεφ, η ημέρα ήταν εντελώς άγονη, χωρίς καμία πρόοδο», είπε ο Γκιοργκίεφ.

Για τη σχετική πρόοδο των διαπραγματεύσεων προέβη σε δηλώσεις ο Άντερ Ντιμιτρόφ αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Ομάδας. «Υπάρχουν πολλά ζητήματα που έχουν διευκρινισθεί, δεν έχουν όμως επιλυθεί, δεν έχουμε καταλήξει σε συμφωνία και δεν έχουμε καν αρχίσει να εξετάζουμε τις βουλγαρικές απαιτήσεις σχετικά με τα σχολικά βιβλία στη Βόρεια Μακεδονία. Ασχοληθήκαμε με την μεσαιωνική εποχή και για τον Σαμουήλ, ωστόσο στις συνομιλίες για τον Γκότσε Ντέλτσεφ δεν είχαμε αποτέλεσμα και το κλίμα ήταν τεταμένο, λόγω των αντίθετων απόψεων. Εμείς θέλουμε να καταρτίσουμε ένα κοινό κείμενο, να προτείνουμε μια κοινή γιορτή, θα πρέπει να προσπαθήσουμε για αυτό», είπε ο Ντιμιτρόφ. Τόνισε ότι η βουλγαρική πλευρά ζητά τη σύνταξη ενός κειμένου που δεν θα δίνει έμφαση στις διαφορές, σε αντίθεση με τους Σκοπιανούς που επιμένουν να τονίζονται οι διαφορές. «Δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση για εμάς όταν θέλουμε να συζητήσουμε την κοινή γιορτή ιστορικών μορφών μιας κοινής ιστορίας», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ.

Ήταν Βούλγαρος ο Γκότσε Ντέλτσεφ; «Δεν λέμε ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος, ισχυρίστηκε ο Ντιμιτρόφ, ακολουθούμε τα γεγονότα και βλέπουμε την τεκμηρίωση στην οποία όχι μόνο ο ίδιος, αλλά η οικογένειά του, οι πιο στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ξεκάθαρα και δηλωτικά την ταυτότητά του». Ερωτηθείς γιατί ο Ντέλτσεφ αγωνίστηκε για μια ανεξάρτητη Μακεδονία και όχι μια επέκταση της Βουλγαρίας, ο Ντιμίτροφ δήλωσε ότι είναι μια ανακριβής άποψη, τονίζοντας ότι η ιστοριογραφία της Βουλγαρίας στο θέμα του Ντέλτσεφ αναφέρει ότι αγωνίστηκε για μια αυτόνομη Μακεδονία σε μια εποχή που η Βουλγαρία δεν ήταν ακόμη ανεξάρτητο κράτος.

Η επόμενη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία στα τέλη Νοεμβρίου. 

Ομάδα διανοουμένων έστειλε ανοιχτή επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε απάντηση της Διακήρυξης του Βουλγαρικού Κοινοβουλίου.Η μακροσκελής επιστολή δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα των Σκοπίων «Нова Македонија» όπου τονίζεται ότι η βουλγαρική διακήρυξη παραβιάζει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και κανόνες.Από την επιστολή αυτή σταχυολογούμε ορισμένα σημεία, τα οποία παρουσιάζουμε ως έχουν.

Για την άρνηση της Βουλγαρίας στη «μακεδονική» γλώσσα και την παρότρυνση να αποφεύγεται ο όρος αυτός της γλώσσας: «Η μακεδονική γλώσσα είναι μια ιστορική πραγματικότητα, ένα γεγονός, η επίσημη γλώσσα της χώρας που χρησιμοποιείται από περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας, στις γειτονικές χώρες καθώς και στη διασπορά. Για εμάς τους Μακεδόνες είναι απολύτως ταπεινωτικό ότι η μακεδονική γλώσσα, ως γλώσσα με πλούσια γραπτή παράδοση, αντί να φέρει το πραγματικό της όνομα, θα πρέπει να κρύβεται (σύμφωνα με τους Βουλγάρους) κάτω από τη φράση «η επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας». Θεωρούμε ότι η πρόταση του κράτους μέλους της ΕΕ, της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, είναι ακατάλληλη, προσβλητική, αντίθετη προς όλες τις διεθνείς νομικές προδιαγραφές για το θέμα αυτό και κυρίως αντίθετη προς τις αξίες και τους κανόνες στους οποίους βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μακεδονική γλώσσα είναι γενεαλογικά σλαβική και τυπολογικά βαλκανική και από την άποψη αυτή θεωρείται ως βαλκανική σλαβική. Λόγω των ιστορικών συνθηκών και της διαίρεσης της Μακεδονίας σε τρία μέρη μετά τους Βαλκανικούς πολέμου του 1913, οι Μακεδόνες ολοκλήρωσαν την κωδικοποίηση και την τυποποίηση της δικής τους γλώσσας μόνο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σλαβική θεωρία δέχεται τη μακεδονική θεωρία (από τους Βατροσλάβ Γκλουάτ και Βατροσλάβ Τζαγκιτς), ως βάση της παλιάς σλαβικής γλώσσας, στην οποία οι Άγιοι Αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος μετέφρασαν από τα ελληνικά εκκλησιαστικά βιβλία για να διευκολύνουν τη διάδοση του χριστιανισμού στον σλαβικό κόσμο. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη θεωρία αυτή, η πρώτη σλαβική γραπτή φιλολογική γλώσσα, ως μακεδονική, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη». «Οι όροι Μακεδόνας και μακεδονική γλώσσα είναι βαθιά ριζωμένοι στο μυαλό όλων όσων ζουν σε αυτό το κομμάτι της γης. Η προσπάθεια που γίνεται να διαγράψουν αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας μας σημαίνει, επίσης, ότι προσπαθούν να σβήσουν τη συλλογική μνήμη που ενσωματώνεται στην πλούσια ιστορική, λαϊκή και πολιτιστική μας παράδοση».

Όσον αφορά την κατάργηση που προτείνει η Σόφια του όρου «της φασιστικής κατοχής της Βουλγαρίας» από όλα τα κείμενα των μνημείων και των επιγραφών μας , θεωρούμε ότι η ένταξη στην ΕΕ δεν πρέπει να συνδέεται με ψευδεπίγραφες αλλαγές γνωστών και αδιαμφισβήτητων γεγονότων που αποτελούν την κοινή ευρωπαϊκή ιστορία κατά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο εκβιασμός και η υιοθέτηση μιας υποχρεωτικής επανεξέτασης του ιστορικού παρελθόντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του έθνους μας από τον Μεσαίωνα μέχρι σήμερα απαιτώντας την τροποποίηση των επιγραφικών μηνυμάτων και άλλων σημάνσεων στα ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι ένα εξαιρετικά απαράδεκτο δεδομένο κατά τον 21ο αιώνα στη σύγχρονη Ευρώπη. Δεν υπάρχει σχεδόν κανένα έθνος στην ιστορία του που δεν έχει καταγράψει σκοτεινές στιγμές. Αλλά εκείνοι που είναι ενταγμένοι σε μια πολιτισμένη Ευρώπη δεν καταστρέφουν, δεν πλαστογραφούν και δεν κρύβουν τα γεγονότα που τους στιγματίζουν αλλά ζητούν συγχώρεση και χρησιμεύουν ως ιστορικό μάθημα. Περιμένουμε, λοιπόν, από τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας να ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα των άλλων κρατών μελών της ΕΕ και να εκφράσει το μερίδιό της στην ιστορική συγνώμη για αυτήν τη δύσκολη και τραγική περίοδο της κοινής μας ευρωπαϊκής ιστορίας. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποφασίσει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, θα σημαίνει ουσιαστικά ότι δεν σέβεται ή και τιμωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ σε δήλωση προς το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούγκ.

«Όλοι λένε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα των Δυτικών Βαλκανίων μέχρι στιγμής. Εάν η ΕΕ τιμωρήσει αυτή τη συμφωνία, καθυστερώντας τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, πως μπορεί να αναμένει λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου ή πως θα κινηθούν οι Βόσνιοι ηγέτες να βρουν μια λύση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη», είπε ο Ζάεφ. Ελπίζω, ωστόσο, ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία. «Επισημαίνεται ότι κανένα κράτος δεν έχει αντιρρήσεις έναντι μας, αλλά το μόνο πρόβλημα είναι το αίτημα της Γαλλίας για μεταρρύθμιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία σύμφωνα με τον Ζάεφ, μπορεί να προχωρήσει παράλληλα με την διαδικασία διεύρυνσης», σημειώνει το δημοσίευμα. Η Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ο Ζάεφ, δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση παρά την ΕΕ και δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή της πορεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περαιτέρω αναβολή της έναρξης των διαπραγματεύσεων μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης στα Σκόπια, αλλά κάποια άλλη θα έρθει στη θέση της να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία. «Για το σκοπό αυτόν, έχουμε αλλάξει το όνομά μας, συνάψαμε συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και βελτιώσαμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η ΕΕ θα μας παρακινήσει να συνεχίσουμε το έργο μας και να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα», είπε ο Ζάεφ στο Τανγιούγκ.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment