15/10/2019

Ε.Ε: Δηλώνει έτοιμη για κυρώσεις κατά όσων συμμετέχουν στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις

Στην προετοιμασία περιοριστικών μέτρων εναντίον ατόμων και εταιρειών που συμμετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα την πλήρη αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο, σχετικά με τον σεβασμό της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκιο. Επίσης, υπενθυμίζουν τα συμπεράσματα της 15ης Ιουλίου στο σύνολό τους και ειδικά ότι η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να γίνεται με διάλογο και διαπραγμάτευση με καλή πίστη, πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας.
Τέλος οι Ευρωπαίοι συμφωνούν με τη θέσπιση καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που θα απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment