15/10/2019

WiFi 6 vs 5G

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το δίκτυο 3G θα τεθεί εκτός λειτουργίας το 2024, δεν αφορά μόνο τον παροπλισμό της παλαιάς τεχνολογίας. Η επικείμενη άφιξη των 5G και WiFi 6, έχει αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι του networking, με το 5G να μετατρέπεται σε έναν βιώσιμο ανταγωνιστή του WiFi 6 στις βιομηχανικές εφαρμογές, λόγω των υψηλών δυνατοτήτων του.

Καθώς ο καιρός περνάει, η τεχνολογία 5G γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στην Αυστραλία. Η Telstra και η Optus προωθούν ήδη το 5G και η Vodafone – ή αλλιώς TPG Telecom, θα πρέπει εν τέλει να καταλήξει σε ένα σχέδιο για να αποφύγει τον κίνδυνο να μείνει πίσω. Η Telstra προωθεί την τεχνολογία 5G σε πόλεις με περιορισμένη κάλυψη (αλλά με δυνατότητα επέκτασης)  και η Optus επικεντρώνει τα αρχικά στάδια της ανάπτυξής της ως εναλλακτική λύση για το NBN, στην προσφορά γρήγορου ασύρματου broadband.

Το σχέδιο 5G της Telstra είναι να χρησιμοποιήσει τρεις διαφορετικές πλάκες φάσματος.
  • Το φάσμα 850MHz που χρησιμοποιείται από το 3G μπορεί να επαναπροσανατολιστεί για 5G, για τη μετάδοση δεδομένων γρηγορότερα και σε μεγαλύτερες αποστάσεις.
  • Το φάσμα των 3,6 GHz θα χρησιμοποιηθεί για τους φορητούς υπολογιστές, tablets και smartphones .
  • Το   φάσμα στα 26GHz όταν θα χρησιμοποιηθεί για να  συνδέει εκατοντάδες συσκευές σε κοντινή απόσταση, στο  IoT.
Το WiFi 6 είναι ταχύτερο, μπορεί να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πυκνότητα συσκευών και χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια από το WiFi.  Όπως δήλωσε η Erin Dunne της Vertical Systems Group σε μία πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε η NetEvents στο Σαν Χοσέ: «Η δικτύωση σχεδιάστηκε για να συνδέει τοποθεσίες. Ωστόσο δεν είναι πλέον ίδιος ο σκοπός της, καθώς η ροή δεδομένων το έχει αλλάξει αυτό, επηρεάζοντας όχι μόνο το σχεδιασμό και τις αποφάσεις, αλλά σίγουρα και τις υλοποιήσεις που δημιουργούν οι πελάτες των επιχειρήσεων.»

Και οι δύο τεχνολογίες προσφέρουν ταχύτερες συνδέσεις από τους προκατόχους τους, μαζί με την ικανότητα να υποστηρίζουν περισσότερες συσκευές ταυτόχρονα.
Το WiFi 6 φαίνεται ως η ασφαλής διαδρομή για τη μετάβαση από τα υπάρχοντα δίκτυα WiFi 4 και WiFi 5. Αλλά το 5G θα μπορούσε να κάνει εργασίες όπως το comms configuration ευκολότερες. Μόλις μια κάρτα SIM έχει προγραμματιστεί σωστά, η εγκατάσταση θα επέτρεπε στις συσκευές να συνδεθούν σχεδόν αμέσως. 

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΠΟΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ. ΤΟ 5G ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ. ΤΟ WiFi6 ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ ΘΑ ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ INTERNET. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΚΗΣ" ΜΑΣ  "COSMOTE" (ή ΑΛΛΩΝ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ WiFi 6.

No comments :

Post a Comment