10/10/2019

Τα 5 σημεία του σχεδίου των Η.Π.Α για τα Δυτικά Βαλκάνια

Το πρώτο είναι η διαίρεση του Κοσσυφοπεδίου, οριοθετώντας τα σύνορα έτσι ώστε το βόρειο τμήμα να παραμείνει εντός της Σερβίας και με ένα ειδικό καθεστώς στη Μιτρόβιτσα. Ιδιαίτερο καθεστώς, επίσης, θα δοθούν στα Μετόχια, ο ιερός τόπος των Σέρβων που θα παραμείνει εκτός της σερβικής επικράτειας.

Το δεύτερο σημείο αφορά την ακεραιότητα της Βοσνίας με τη δημιουργία της Οικονομικής Ένωσης και των Τελωνείων και την πραγματική διαγραφή των συνόρων για τη διακίνηση των ανθρώπων μεταξύ της Σερβίας και της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα, αλλά χωρίς τη δυνατότητα απόσχισης από τη Βοσνία.

Το τρίτο σημείο αφορά τα δικαιώματα των Αλβανών στη Βόρεια Μακεδονία. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια εκείνου του τμήματος του εδάφους στο Κοσσυφοπέδιο που θεωρούν δικό τους, οι Αλβανοί στη Βόρεια Μακεδονία θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και τα σύνορα μεταξύ αυτού του κράτους και του Κοσσυφοπεδίου θα καταργηθούν ουσιαστικά, όπως και μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας.

Το τέταρτο σημείο αφορά την οικονομική δέσμη και είναι παρόμοιο με το σχέδιο επίλυσης της διαμάχης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Θα γίνει ειδική διεθνής διάσκεψη για τη συγκέντρωση επενδυτών για επενδύσεις στα Δυτικά Βαλκάνια. Το έγγραφο αναφέρει ότι ανεπίσημα οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες θα δαπανήσουν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ για αυτούς τους στόχους.

Το πέμπτο σημείο αφορά την τελωνειακή ένωση, όπου η Ουάσιγκτον θα επιμείνει στη δημιουργία μιας τύπου Βαλκανικής Ένωσης, στην οποία τα σύνορα θα είναι πλήρως ανοικτά για τη διακίνηση εμπορευμάτων και ανθρώπων, ενώ οι εμπορικές και διοικητικές διατυπώσεις θα ελαχιστοποιηθούν σοβαρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.echedoros-a.gr/2019/10/blog-post_10.html

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Βούτσιτς, Ράμα και Ζάεφ συναντώνται αύριο στο Νόβι Σαντ για την "Βαλκανική Σένγκεν"

No comments :

Post a Comment