04/09/2019

Υ.Π.Α: Πρώτη πιστοποίηση σε Ελληνικής κατασκευής Drone

Πιστοποιήθηκε το μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της Ελληνικής εταιρείας ALTUS.  Η εταιρία έχει έδρα τα Χανιά Κρήτης με γραφεία εντός της πόλης και βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών - ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). H συγκεκριμένη πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε από τo 2016, όταν η Ελλάδα δημοσίευσε τους πρώτους  -σε ολόκληρη την Ευρώπη- κανονισμούς για τα ΣμηΕΑ, τα γνωστά και ως «Drones». Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.

O διοικητής της ΥΠΑ, Κωνσταντίνος Λιντζεράκος, παραδίδοντας το 1ο Πιστοποιητικό, δήλωσε πως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους και ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone και της ανάπτυξης του τομέα. Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία με τoν ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα. Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας, ενώ ενσωματώνει όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς».

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment