24/09/2019

"η ελληνική στάση δρα υπονομευτικά στην εθνική αποτροπή"

...το αποτύπωμα της κρίσης των Ιμίων συνεχίζει να είναι ακόμη και σήμερα πολύ ισχυρό και εκ των πραγμάτων «ρυμουλκεί» την ελληνική πολιτική και στρατηγική σε ασαφείς ατραπούς με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας. Με βάση τον δημόσιο λόγο πολιτικών και στρατιωτικών ιθυνόντων, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα «στοιχειώματος» του ελληνικού πολιτικού και στρατιωτικού οικοδομήματος είναι τα ακόλουθα:
  • η αποκλιμάκωση της όποιας κρίσης αποτελεί την ελληνική προτεραιότητα. Όχι η επίλυση της κρίσης με βάση τους όρους μας, αλλά μέσω μίας διαδικασίας διαπραγμάτευσης, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί και έμπρακτη αποδοχή των όποιων τετελεσμένων.
  • αποτελεί πλέον πεποίθηση πως η έκβαση του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού ισχύος θα καθορισθεί από μία κρίση. Το ενδεχόμενο κλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς ώστε να αντιστραφούν τυχόν αρνητικές συνέπειες μίας κρίσης ή τα όποια τετελεσμένα, ούτε αναφέρεται ούτε υπονοείται.
Και στα δύο παραδείγματα, η με βάση τον δημόσιο λόγο ελληνική στάση δρα υπονομευτικά στην εθνική αποτροπή και μπορεί βάσιμα να υποστηριχθεί ότι το «μοτίβο» που ακολουθούμε, δημιουργεί στην πράξη ευνοϊκό περιβάλλον για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουρκικής επιθετικότητας. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εφόσον η ανωτέρω παραδοχή ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα τότε στην πράξη κατευθύνει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στη σχεδίαση και εκτέλεση μίας κρίσης που θα αποδειχθεί καταλυτική. Εντελώς αυτοκαταστροφικά, η ελληνική πλευρά έχει δημιουργήσει τη βεβαιότητα στην Τουρκία αναφορικά με τη συμπεριφορά της σε μια μελλοντική κρίση, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν μηδενίσει το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια ελληνική συμπεριφορά η οποία είτε δεν έχει προβλεφθεί, είτε συγκέντρωνε πολύ χαμηλές πιθανότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ: https://www.defence-point.gr/news/23-chronia-meta-ta-imia-o-quot-organismos-mas-sikonei-quot-ton-stratiotiko-katanagkasmo

ΣΧΕΤΙΚΟ:  Κομβικό ερώτημα για την ελληνική Εθνική Στρατηγική

No comments :

Post a Comment