03/09/2019

Η Κύπρος εξοφλεί πρόωρα το χρέος της στη Ρωσία

Η Κύπρος αποφάσισε να εξοφλήσει το χρέος της προς τη Ρωσία. Πρόκειται για δάνειο το οποίο έλαβε το 2011. Η σχετική αναφορά γίνεται από το Μπλούμπεργκ που επικαλείται ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ρωσικού Sputnik, η Κύπρος θα εξοφλήσει επιστρέφοντας στη Ρωσία 1,56 δισεκατομμύρια ευρώ.

The Hellenic Information Team

Πριν από λίγο καιρό το διεθνές δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων OCCRP παρουσίασε έγγραφα που εμπλέκουν το νομικό γραφείο του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε σκάνδαλο ξεπλύματος ρωσικού χρήματος, με την προεδρία να το χαρακτηρίζει ψευδές και συκοφαντικό. Εν συνεχεία με εκτενές δημοσίευμα ο Φιλελεύθερος της Κύπρου παρουσίαζε τις ενέργειες για την απομάκρυνση των ρωσικών κεφαλαίων από τις κυπριακές τράπεζες. Πριν απ΄αυτά είχε προηγηθεί η ψήφιση νομοσχεδίου στις ΗΠΑ, στο οποίο περιλαμβανόταν τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης της ρωσικής διαφθοράς στην Κύπρο, καθώς και μπαράζ δημοσιευμάτων για το ρώσικο χρήμα και τη χρυσή βίζα.

Οι ενέργειες της Κύπρου έχουν βέβαια και αντίκτυπο καθώς πολλά αμυντικά συστήματα ρώσικης προέλευσης που διαθέτει ο στρατός της χώρας δεν λαμβάνουν την δέουσα συντήρηση, καθώς οι ρωσικές εταιρίες που τα προμηθεύουν έχουν σταματήσει να ανταποκρίνονται στα αιτήματα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί κενό ασφαλείας για την Κύπρο το ο οποίο επιχειρούν να καλύψουν στρατιωτικά και πολιτικά Ελλάδα και Γαλλία, ενώ οι ΗΠΑ κρατούν στάση αναμονής.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές, πάντως σε πιο επίπεδο μπορεί να φτάσει η αντίδραση της Ρωσίας. Η Μόσχα, πάντως, επέτρεψε προσφάτως τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών σε κοινοπραξίες με τούρκικες για έρευνες υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο.

https://www.crisismonitor.gr/2019/09/02/i-kypros-xeplirose-ta-1-58-dis-toy-poytin-apokta-aytonomia-kai-amyntikes-trypes/

No comments :

Post a Comment