02/09/2019

Ιαπωνία: Στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, η άμυνα για το οικονομικό έτος 2020

Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας αιτήθηκε την Παρασκευή τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στην ιστορία του αφού πρόκειται αισίως για την έβδομη συνεχή χρονιά που αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες από την ανάληψη καθηκόντων του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε το 2012. Το αίτημα είναι αντιπροσωπευτικό της προσπάθειας της ιαπωνικής κυβέρνησης για την ενίσχυση της άμυνας σε νέους τομείς, όπως το διάστημα και η ασφάλεια του κυβερνοχώρου, σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος για την Εθνική Άμυνα που αναθεωρήθηκαν πέρυσι. Το νέο αίτημα αντιπροσωπεύει αύξηση 1,14% για το οικονομικό έτος 2020 το οποίο αρχίζει τον Απρίλιο, έναντι του τρέχοντος προϋπολογισμού των 49,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αιτήματος, ύψους 1,43 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν κόστος μισθοδοσίας Ιαπώνων εργαζομένων που απασχολούνται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των Η.Π.Α., κόστος λειτουργικών εξόδων των εγκαταστάσεων και κόστος που έχει να κάνει με τη μεταστάθμευση δυνάμεων των ΗΠΑ για εκπαίδευση.

Άλλα 206 εκατομμύρια δολάρια απαιτούνται για το Πρόγραμμα Βελτίωσης Εγκαταστάσεων, το οποίο καλύπτει κόστος συντήρησης των στρατοπέδων και οικημάτων των στελεχών. Άλλα 253 εκατομμύρια δολάρια αιτούνται για την κάλυψη κοινωνικής ασφάλισης για τους Ιάπωνες υπαλλήλους.
Για το 2020 υπήρξε αίτηση διάθεσης 795 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά έξι μαχητικών αεροσκαφών F-35B Lightening II από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε στις 16 Αυγούστου ότι επέλεξε το F-35B για να αντικαταστήσει μερικά από τα παλαιότερα εκ των μαχητικών F-15.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αγοράσει 42 συνολικά μαχητικά F-35B μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σχεδιάζει επίσης να κάνει τροποποιήσεις στα δύο ελικοπτεροφόρα κλάσης Izumo για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις με F-35B σαν πραγματικά αεροπλανοφόρα. Για τον σκοπό αυτό, το υπουργείο ζήτησε περίπου 29 εκατομμύρια δολάρια για την επισκευή και αναβάθμιση του JS Izumo το επόμενο έτος. Το σκάφος επρόκειτο να βγει εκτός υπηρεσίας για προγραμματισμένη συντήρηση, οπότε με την ευκαιρία αυτή θα γίνουν κι οι περισσότερες από τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Το υπουργείο σχεδιάζει να δοκιμάσει αρχικά το Izumo με αμερικανικά F-35B για να προσδιορίσει την ανάγκη για περαιτέρω αναβαθμίσεις, ενώ αναμένεται ότι οι τροποποιήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν το 2024 μαζί δηλαδή με την παραλαβή και των πρώτων έξι F-35B.

Το υπουργείο ζήτησε περίπου 291 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά και τριών F-35A. Μια δεύτερη μοίρα μαχητικών F-35A θα συσταθεί από την ιαπωνική Αεροπορία στην αεροπορική βάση Misawa μέχρι τον Μάρτιο του 2021. Η πρώτη μοίρα ήδη συστάθηκε εκεί φέτος. Η νέα μοίρα θα αποτελείται από 10 αεροσκάφη F-35A υποστηριζόμενα από προσωπικό 80 στελεχών.Η Ιαπωνία σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά 105 F-35A, ενώ είχε την ατυχία να χάσει ένα αεροσκάφος μαζί με τον χειριστή του σε πρόσφατο ατύχημα πριν λίγο καιρό.

Το υπουργείο ζήτησε 114,6 εκατομμύρια δολάρια, για δαπάνες σχετικά με την προμήθεια ενός συστήματος αντι-βαλλιστικής άμυνας Aegis Ashore. Ωστόσο δεν ζήτησε χρήματα για χρήση σε συγκεκριμένους χώρους ή σε κατασκευές αφού δεν έχει αποφασιστεί η περιοχή/ές που θα εγκατασταθεί λόγω αντιδράσεων από τον τοπικό πληθυσμό.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και δαπάνες 492,1 εκατομμύρια δολάρια για αντικείμενα που σχετίζονται με το διάστημα, όπως η ίδρυση μονάδας παρακολούθησης διαστημικών δραστηριοτήτων και αποστολή στελεχών της Αεροπορίας σε βάση της αμερικανικής Αεροπορίας στο Κολοράντο για απορρόφηση σχετικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Επιπλέον, ζητούνται 223,6 εκατομμύρια δολάρια για δαπάνες σχετικά με την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων στον κυβερνοχώρο, όπως η προσθήκη προσωπικού στη μονάδα υπεράσπισης του κυβερνοχώρου και η διεξαγωγή διαγωνισμού (!) hacking υπό την αιγίδα του υπουργείου Άμυνας.

Σχεδιάζεται επίσης να δημιουργηθεί μία νέα διακλαδική μονάδα εντός ιαπωνικών δυνάμεων για το υποστήριξη των νέων μη επανδρωμένων αεροχημάτων RQ-4 Global Hawk, που αναμένεται να παραληφθούν στην αεροπορική βάση Misawa μέχρι τον Μάρτιο του 2022.

Τέλος, το υπουργείο ελπίζει να διαθέσει ή 23,6 εκατομμύρια δολάρια για να εγκαταστήσει εξοπλισμό για την αντιμετώπιση μικρού μεγέθους εναέριων αεροχημάτων (drones) στις βάσεις του, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων που κάνει κοινή χρήση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

https://www.ptisidiastima.com/japanese-budget/

1 comment :

  1. Anonymous3/9/19 03:09

    Προετοιμαζονται κι' αυτοι για τον μεγαλο πολεμο μου φαινεται.

    Μίνως

    ReplyDelete