07/09/2019

ΗΠΑ: Τροφές των Ατομικών Μερίδων Μάχης στο 1/3 του φυσιολογικού τους μεγέθους αυξάνοντας παράλληλα την θρεπτικότητά τους.

Το μενού των μερίδων MRE (Meal, Ready-to-Eat) νέας γενιάς που ετοιμάζουν οι τεχνολόγοι τροφίμων του Στρατού στο Natick Soldier Research, Development, and Engineering Center θα περιλαμβάνει φρούτα, πίτσα  και μια ελαφρά μερίδα τροφής για πορείες. Και θα είναι και νόστιμα. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία κενού-μικροκυμάτων, μια μερίδα αυγών, μπέικον, τυριού και πλούσιας κρέμας εισάγεται μετά την παρασκευή της σε έναν αφρυγαντήρα μικροκυμάτων για 80΄ και κατόπιν συμπιέζεται μηχανικά ώστε να χάσει ακόμη περισσότερο όγκο. Το αποτέλεσμα είναι ένα πλήρες γεύμα σε μια μπάρα μικρότερη από ένα Snicker αλλά με τις διπλάσιες θερμίδες και πολύ πιο θρεπτική. Η καινοτομία των ελαφρών, πιο θρεπτικών ατομικών μερίδων θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη σε επιχειρήσεις μικρών, ευκίνητων μονάδων.

O αμερικανικός Στρατός έψαχνε για καιρό πώς θα μπορούσαν να σιτιστούν μικρές απομονωμένες μονάδες που θα έπρεπε να επιχειρούν επί μια εβδομάδα χωρίς εφοδιασμό. Σύμφωνα με τις μελέτες του Στρατού, για να επιβιώσει το διάστημα αυτό ένας στρατιώτης χρειάζεται 21 μερίδες MRE. Επειδή όμως κανείς δεν θέλει να κουβαλά τόσες μερίδες, η μόνη λύση ήταν να μειωθεί το βάρος τους. Η αφυδάτωση των τροφίμων εν κενώ κάνει το μέγεθός τους πιο διαχειρίσιμο. Επίσης, παρασκευασμένα σε μικροκύματα στους 30 βαθμούς Κελσίου, τα φαγητά δεν σκληραίνουν ούτε διαλύονται και το κυριότερο, δεν χάνουν τόσο πολύ τα θρεπτικά συστατικά τους. Στόχος των τεχνολόγων τροφίμων είναι να δημιουργήσουν ένα μπέικον για MRE μαλακό σαν σταφίδα και όχι σκληρό σαν παστό βοδινό. Και τα σχέδιά τους για το μενού στο πεδίο της μάχης δεν σταματούν εδώ.

Εκτός από μικρότερες, ελαφρύτερες και τρείς φορές θρεπτικότερες από τις κανονικές MRE, η σχετική τεχνολογία μπορεί να εμπλουτίσει τις νέες μερίδες CCAR (Close Combat Assault Ration) με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Μια αφυδατωμένη εν κενώ μπανάνα έχει τρείς φορές μικρότερο μέγεθος ενώ παραμένει ευχάριστα μαλακιά, αντίθετα με τα σκληρά, πλήρως αφυδατωμένα τσιπς μπανάνας. Επίσης, ορεκτικά και γλυκά σε διάφορες γεύσεις υπόσχονται να σπάσουν την μονοτονία των επιχειρήσεων. Η πρωτότυπη μερίδα CCAR που επιδείχθηκε πέρυσι στο Πεντάγωνο περιελάμβανε κορεάτικο μπάρμπεκιου, κις σπανακιού, μπάρα κερασόπιτας με ξηρούς καρπούς, μια μπάρα τυρί τσένταρ, επιδόρπιο –φυσικά σε μπάρα– αφυδατωμένες εν κενώ φράουλες, ποικιλία φρούτων και ξηρών καρπών και ψωμί για τοστ. Πρόσφατα οι ερευνητές κατάφεραν να συρρικνώσουν ακόμη και τσήζ κεϊκ σε μορφή μπάρας.

Οι μερίδες CCAR δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε επιχειρησιακές συνθήκες. Συνήθως απαιτούνται τρία με πέντε χρόνια πριν φθάσει ένα πρωτότυπο ατομικής μερίδας από τα ερευνητικά εργαστήρια στα χέρια (και στο στομάχι) των στρατιωτών. Οι εθελοντές που τις δοκίμασαν πάντως έδωσαν υψηλή βαθμολογία. Εν αναμονή των επισήμων αξιολογήσεων, οι τεχνολόγοι τροφίμων δοκιμάζουν αν οι συρρικνωμένες μπάρες μπορούν να διατηρηθούν φρέσκιες για τρία χρόνια όπως απαιτείται.

Όπως εκτιμούν ειδικοί, η σχετική τεχνολογία δεν θα αργήσει να φθάσει στο ευρύ κοινό. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Είναι εντυπωσιακό πόσα από τα τρόφιμα που συνήθως ψωνίζουμε δημιουργήθηκαν για τις ανάγκες του Στρατού με γνώμονα την αντοχή τους στον χρόνο, την ζέστη και κυρίως, στην ταλαιπωρία της εκστρατείας. Ψωμί σε φέτες, κορνμπήφ, έτοιμα μαγειρευμένα φαγητά, σνακς, «σούπες στιγμής» και πολλά άλλα… υπηρέτησαν κανονικά πριν την δεύτερη καριέρα τους στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. (Διαβάστε περισσότερα για τις μερίδες εκστρατείας στο τραπέζι μας στο https://www.ptisidiastima.com/c-rations/)

https://www.ptisidiastima.com/

No comments :

Post a Comment