21/08/2019

Το ινδικό διαστημόπλοιο Chandrayaan-2 τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη

Η αποστολή Chandrayaan-2, κόστους 145 εκατ. δολαρίων, είχε εκτοξευτεί στις 22 Ιουλίου από το κέντρο εκτοξεύσεων στη Σριχαρικότα. Η εκτόξευση αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 15 Ιουλίου, ωστόσο είχε αναβληθεί λόγω τεχνικού προβλήματος. Πρόκειται για τη δεύτερη αποστολή της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας, ISRO, στο φεγγάρι και πρόκειται να ακολουθήσει η αποδέσμευση της σεληνακάτου από το διαστημικό σκάφος, με σκοπό την προσελήνωσή της.

Το διαστημόπλοιο ζυγίζει 2.379 κιλά και αποτελείται από τρία τμήματα. Ένα σκάφος που κινείται σε τροχιά, μία σεληνάκατο και ένα όχημα. Η αποστολή του σκάφους σε τροχιά αναμένεται να διαρκέσει ένα έτος, κατά το οποίο θα τραβάει φωτογραφίες της επιφάνειας, πραγματοποιώντας παράλληλα άλλες έρευνες. Η σεληνάκατος, Vikram, φέρει μαζί της το 27 κιλών όχημα εδάφους, που είναι εξοπλισμένο με όργανα για την ανάλυση του σεληνιακού εδάφους. Κατά τη 14 ημερών «ζωή» του, το όχημα (Pragyan) προορίζεται να ταξιδέψει μέχρι και μισό χιλιόμετρο μακριά από τη σεληνάκατο, συλλέγοντας και αποστέλλοντας δεδομένα πίσω στη Γη για ανάλυση.

Σύμφωνα με την ISRO, η σεληνάκατος θα απελευθερωθεί από το κύριο σκάφος και θα τεθεί και αυτή σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, όπου θα πραγματοποιήσει μια σειρά πολύπλοκων ελιγμών φρεναρίσματος, με απώτερο στόχο τη «μαλακή» προσεδάφιση στον νότιο πόλο της Σελήνης στις 7 Σεπτεμβρίου. Όπως τόνισε η ινδική διαστημική υπηρεσία, όλα τα συστήματα του Chandrayaan-2 λειτουργούν όπως πρέπει. H αποστολή Chandrayaan-2 θα επιδιώξει προσελήνωση κοντά στον νότιο πόλο, που έχει εξερευνηθεί ελάχιστα. Γενικότερα, η αποστολή θα επικεντρωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης, μεταξύ άλλων αναζητώντας νερό και ορυκτά και κάνοντας μετρήσεις για σεισμούς. Εάν όλα πάνε καλά, η Ινδία θα γίνει η τέταρτη χώρα που πραγματοποιεί «μαλακή» (ελεγχόμενη) προσεδάφιση οχήματος στην επιφάνεια της Σελήνης μετά τη Σοβιετική Ένωση, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Tο Chandrayaan-1 δεν είχε κατεβεί στην επιφάνεια της Σελήνης, αλλά πραγματοποίησε την πρώτη και ακριβέστερη έρευνα για νερό στο φεγγάρι, μέσω ραντάρ.

ΑΜΠΕ

2 comments :

  1. Απορω! Δεν γνωριζουμε τα παντα για τη σεληνη μετα τις πετυχημενες προσεδαφισεις του απολλωνα? Εχουν οι Ινδοι χρηματα για πεταμα ψαχνοντας νερο στο φεγγαρι?

    ReplyDelete
  2. GS
    ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΑΙΓΛΗΣ, ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ. ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ, ΠΗΓΑΝ ΟΙ ΙΑΠΩΝΕΣ, ΠΗΓΑΝ Ο ΕΒΡΑΙΟΙ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΙΝΔΟΙ.

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΗΝΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ ΜΑΘΑΜΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...

    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ:

    Γεμάτος νερό ο κρατήρας Σάκλετον στη Σελήνη
    https://isxys.blogspot.com/2012/06/blog-post_2054.html

    Study suggests much more water on the moon than thought
    https://isxys.blogspot.com/2019/07/study-suggests-much-more-water-on-moon.html

    ΝΕΑ ΒΑΡΥΤΙΚΗ "ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ" ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ
    https://isxys.blogspot.com/2012/12/nasa_6.html

    Η εξωτερική ατμόσφαιρα της Γης εκτείνεται πέρα της Σελήνης
    https://isxys.blogspot.com/2019/02/blog-post_53.html

    Η Γη ...στέλνει στην Σελήνη οξυγόνο που καταλήγει στο έδαφός της
    https://isxys.blogspot.com/2017/02/blog-post_326.html

    Μια μυστηριώδης μάζα τεραστίων διαστάσεων εντοπίσθηκε κάτω από την επιφάνεια της «σκοτεινής» πλευράς της Σελήνης
    https://isxys.blogspot.com/2019/06/blog-post_67.html

    ReplyDelete