26/08/2019

Η πλήρης άρση των capital controls δεν επαναφέρει στην κανονικότητα τις τράπεζες και αυξάνει το ρίσκο για εκροές καταθέσεων

Η πλήρης άρση των capital controls μετά από 4 χρόνια ακολουθεί τα πρότυπα της Κύπρου όπου απαιτήθηκε περίπου το ίδιο διάστημα για να αρθούν. Να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει 8 κύματα απελευθέρωσης και είχε απομείνει το τελευταίο βήμα. Ήδη εδώ και μήνες οι συναλλαγές εντός της Ελλάδος είχαν απελευθερωθεί. Είχαν απομείνει μόνο οι συναλλαγές στο εξωτερικό. Τυπικά  από 1η Σεπτεμβρίου 2019 το μόνο που θα αλλάξει είναι η άρση των capital controls για συναλλαγές με το εξωτερικό.  Η άρση των capital controls θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch που ήταν ο μόνος που βαθμολογούσε τις ελληνικές τράπεζες 3 κλίμακες χαμηλότερα, λόγω της ύπαρξης των capital controls.

Η πλήρης απελευθέρωση θα μπορούσε να ήταν θετική εξέλιξη αρκεί...
  1. Να μην υπήρχε ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης
  2. Οι διεθνείς επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης ακόμη δεν έχουν ορατότητα για την Ελλάδα.
Επιστροφή στην κανονικότητα για το τραπεζικό σύστημα σημαίνει να επιτυγχάνουν σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία, να διαθέτουν επαρκεί κεφάλαια, να διαθέτουν υψηλής ποιότητας κεφάλαια και να διαθέτουν NPEs στον μέσο όρο της ευρωζώνης δηλαδή 3,5% αντί 45%.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για κανονικότητα.

Ως προς τον χρόνο πλήρους άρσης των κεφαλαιακών ελέγχων στις ελληνικές τράπεζες δεν μπορεί να θεωρηθεί η καλύτερη περίοδος. Ο κίνδυνος διεθνούς ύφεσης έχει αυξηθεί και μαζί έχουν αυξηθεί και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι Fitch και Moody’s ούτε καν αναβάθμισαν τις προοπτικές της Ελλάδος εν μέσω αμηχανίας και αδυναμίας πρόβλεψης και ορατότητας. Εάν η ύφεση χτυπήσει την Ευρώπη θα αποσταθεροποιηθούν οι περιφερειακές οικονομίες. Να σημειωθεί ότι η συνεχής πτώση των αποδόσεων των ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια κ.α. είναι απόδειξη ότι η ύφεση πλησιάζει και οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο αδύναμες για να αντιμετωπίσουν την ύφεση που έρχεται.

http://bankingnews.gr/index.php?id=456324

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΣΥΜΦΩΝΩ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΥΦΕΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ "ΒΡΕΓΜΕΝΗ" ΚΑΙ Ο "ΒΡΕΓΜΕΝΟΣ" ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗΝ ΒΡΟΧΗ. ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΒΑΘΙΑ Η ΥΦΕΣΗ ΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ/ΚΑΠΟΙΟΙ, ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ, ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ,  ΤΟ ..ΚΛΙΜΑ, ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.
Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΜΕΤΡΗΤΑ. ΑΠΛΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΕΠΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 1 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ. ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΠΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΟΣΟΥ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΟΥΣ ΤΟΥΣ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΟΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΤΟ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΟΣΑ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΔΕΙΧΤΕΙ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ, ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΙΜΟΡΑΓΙΑ, ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΣΥΣΤΟΛΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ.

ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙ ΠΩΣ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΟΣΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΟΥΝ ΑΡΑ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΠΡΟΙΟΝ. ΤΑ 3/4 ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΟΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΝΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ, ΑΦΑΙΜΑΞΕΙΣ ΔΛΔ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΜΕΣΩ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΗΜΟΥ "ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ", ΤΗΣ "ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ", ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ.

"Η άρση των capital controls θα προκαλέσει εισροή κεφαλαίων δηλώνει o καθηγητής Οικονομικών Παναγιώτης Πετράκης, σημειώνοντας πως όσο ίσχυαν οι περιορισμοί αυτό ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει."
ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΤΡΙΤΟΣ, ΜΗ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΣΕ ΕΜΕ ΓΙΑΤΙ Ο  ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΕΚΤΙΜΑ ΠΩΣ Η ΑΡΣΗ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΕΕΦΑΛΑΙΩΝ.

ΟΙ ΕΙΣΡΟΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ. ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΨΗΛΟΤΑΤΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΛΟΙΠΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΤΗΡΙΟΣΚΛΗΡΩΤΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, ΠΛΗΝ ΑΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΓΕΙ "ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ", ΜΕ "ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ". ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ "ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ". ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ "ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ" ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ "ΠΑΖΑΡΙ" ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΖΕΤΑΙ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

No comments :

Post a Comment