05/08/2019

Η.Π.Α: Ο Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία αγόρασαν προϊόντα με γνωστές ευπάθειες ασφαλείας

Σύμφωνα με τον γενικό επιθεωρητή του Πενταγώνου, οι υπάλληλοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (DoD) αγόρασαν πέρυσι ηλεκτρονικά προϊόντα αξίας άνω των 32,8 εκατομμυρίων δολαρίων. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα προϊόντα περιείχαν ευπάθειες ασφαλείας, οι οποίες ήταν γνωστές. Οι αγορές έγιναν από υπαλλήλους του Στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Γενικός Επιθεωρητής του DOD πιστεύει ότι ο ευάλωτος εξοπλισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από αντιπάλους των ΗΠΑ.  Σύμφωνα με την έκθεση, τα προϊόντα με τις ευπάθειες ήταν: εκτυπωτές Lexmark*, κάμερες GoPro και υπολογιστές Lenovo.

Το Υπουργείο Άμυνας αγνόησε τις προειδοποιήσεις για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αγόρασε προϊόντα από αυτές τις εταιρείες και δεν έχει φροντίσει για τη διαχείριση κινδύνων στον κυβερνοχώρο. Οι εκτυπωτές της Lexmark ήταν ακόμα διαθέσιμοι για αγορά από το Ναυτικό Σώμα μέχρι και το Φεβρουάριο του 2019, παρά την προειδοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην γίνει αγορά αυτών των προϊόντων. Το Εθνικό Κέντρο Κατασκοπείας και Ασφάλειας (NCSC) προσπάθησε τον Απρίλιο του 2019 να «αναγκάσει» τις κρατικές υπηρεσίες και τον ιδιωτικό τομέα να αναθεωρήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους. Θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στον εξοπλισμό και το λογισμικό που αγοράζουν, ειδικά από γνωστούς αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως η Κίνα. Με τις πολιτικές εντάσεις μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Αμερικής φοβούνται ότι ένα συμβάν μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην αμερικανική υποδομή πληροφορικής, η οποία είναι γεμάτη με εξοπλισμό από την Κίνα.

1) Αγόρασαν πάνω από 8.000 εκτυπωτές Lexmark, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά εκτυπωτών από την Lexmark ήταν ένα μεγάλο λάθος, σύμφωνα με τους ελεγκτές, καθώς μια έκθεση του Κογκρέσου το 2018 αποκάλυψε ότι υπάρχουν ευπάθειες στις συσκευές της Lexmark και υποστήριξε ότι η εταιρεία συνδεόταν με τον κινεζικό στρατό και τα πυρηνικά και κατασκοπευτικά προγράμματα της χώρας. Επιπλέον, οι εκτυπωτές της Lexmark είχαν βρεθεί με περισσότερες από 20 ευπάθειες στο παρελθόν. Οι ευπάθειες επηρέαζαν την αποθήκευση και τη μετάδοση πληροφοριών, ενώ μπορούσαν να δώσουν σε έναν επιτιθέμενο τη δυνατότητα να εκτελέσει κακόβουλο κώδικα. Οι ευπάθειες θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε hackers να χρησιμοποιήσουν απομακρυσμένα έναν συνδεδεμένο εκτυπωτή της Lexmark για κατασκοπευτικούς σκοπούς ή για την πραγματοποίηση μιας denial of service επίθεσης σε δίκτυο του Υπουργείου Άμυνας.

2) Αγόρασαν 117 action κάμερες της GoPro, που κόστισαν περίπου 98.000 δολάρια. Οι ελεγκτές ανέφεραν ότι οι κάμερες έχουν ευπάθειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε έναν απομακρυσμένο εισβολέα να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθηκευμένα credentials δικτύου και σε live video streams. «Με την εκμετάλλευση αυτών των ευπαθειών, ένας κακόβουλος hacker θα μπορούσε να δει τα βίντεο, να κάνει εγγραφή ή να τραβήξει φωτογραφίες χωρίς τη γνώση του χρήστη».

3) Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει προειδοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα των συσκευών της Lenovo.  Το 2006, το Υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε τη χρήση υπολογιστών Lenovo στα δίκτυά του, καθώς υπήρξαν αναφορές, που υποστήριζαν ότι οι υπολογιστές Lenovo κατασκευάστηκαν με hardware ή software που χρησιμοποιείται για κατασκοπεία. Το 2015, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας ανέφερε ότι οι υπολογιστές της Lenovo είχαν προ-εγκατεστημένο ένα spyware, καθώς και πολλές κρίσιμες ευπάθειες. Το 2016, η Διεύθυνση Μυστικών Υπηρεσιών του Γενικού Επιτελείου εξέδωσε επίσης δική της προειδοποίηση σχετικά με τη Lenovo και τον κίνδυνο κατασκοπείας από τις συσκευές της. Παρά τις προειδοποιήσεις, ο στρατός αγόρασε 195 προϊόντα Lenovo το 2018, αξίας 268.000 δολαρίων και η Πολεμική Αεροπορία αγόρασε άλλα 1.378 προϊόντα της Lenovo για $ 1.9 εκατομμύρια.

[* Ο Brad Clay, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Πληροφοριών της Lexmark, εξέφρασε την απογοήτευση και τη διαφωνία του σχετικά με αυτά που ειπώθηκαν για τη Lexmark. Είπε ότι η εταιρεία του δεν έχει καμία σχέση με την κινεζική κυβέρνηση.]

https://www.secnews.gr/187504/efpatheies-proionta-ipa/

ΚΟΥΡΗΤΗΣ: ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ ΤΗΣ Lexmark ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΑΥΤΟ... List of Printers Which Do or Do Not Display Tracking Dots

No comments :

Post a Comment