16/07/2019

Galileo: Το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης της ΕΕ εκτός λειτουργίας

Δεν λειτουργεί από τις 11 Ιουλίου, ήδη για 4 ημέρες μέχρι και σήμερα, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Κατά συνέπεια, κανένας δορυφόρος του δεν είναι λειτουργικός μέχρι αυτή την ώρα. Οι δορυφόροι του Galileo είναι 26 στο σύνολο και από αυτούς οι 24 δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν. Οι δύο από τους 26, αυτή τη στιγμή είναι υπό δοκιμή, ως εκ τούτου ούτε εκείνοι είναι λειτουργικοί.

O GSA, ο αρμόδιος οργανισμός του συγκεκριμένου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, δεν ανακοίνωσε κάτι σχετικά με τον λόγο αδυναμίας λειτουργίας του. Βέβαια την Πέμπτη, την πρώτη μέρα του προβλήματος, δημοσίευσε στο site του μια προειδοποίηση για εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν το Galileo, ότι υπάρχει περίπτωση τα συστήματα να μην είναι καν διαθέσιμα. Έτσι, όποιος αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει το σύστημα, θα έφερε και προσωπική ευθύνη για ότι προέκυπτε. Το περασμένο Σάββατο στις 13 Ιουλίου, η ανακοίνωσε του GSA έμοιαζε πιο σοβαρή. Στην ουσία, δήλωνε ότι το δορυφορικό σύστημα δεν λειτουργούσε καθόλου. Το πλήγμα είναι μεγάλο, αφού εταιρείες και υπηρεσίες που σχετίζονται με τον δορυφόρο, αναγκάστηκαν να βρουν διαφορετικές λύσεις για τη λειτουργία τους.


Το δορυφορικό σύστημα Galileo ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, με χρηματοδότηση τη ΕΕ. Ουσιαστικά κυκλοφόρησε ως εναλλακτική λύση στο Air Force’s Global Position System των ΗΠΑ (GPS) και στο GLONASS της ρωσικής κυβέρνησης. Παρέχεται δωρεάν και έτσι χρησιμοποιείται από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και από την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η διακοπή λειτουργίας του Galileo, συνδυάστηκε με την διακοπή παρατεταμένων διακοπών GPS στο Ισραήλ, Ιράν, Ιράκ και τη Συρία στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με  ισραηλινά μέσα, η διακοπή λειτουργίας των GPS οφείλονταν σε ρωσική παρέμβαση και όχι σε κάποια άλλη βλάβη.

https://www.secnews.gr/185943/galileo-doruforiko-susthma-ee-ektos-leitourgias-epi-4-imeres/

No comments :

Post a Comment