25/07/2019

Η ...στατιστική αντίληψη της πραγματικότητας

"Κάθε είδηση-πληροφορία, είτε αληθινή είτε ψεύτικη, είναι ένα σήμα από ένα άγνωστο σύστημα το οποίο ένας πολίτης λαμβάνει. Αν θέλει κανείς να εφαρμόσει την θεωρία σημάτων στην οικονομική θεωρία αλλά και στη κοινωνιολογία αρκεί να αντιστοιχίσει τις παραμέτρους που τον ενδιαφέρουν με τα αντίστοιχα σήματα. Οι θεωρίες είναι έτοιμες και περιμένουν.

Χρειάζεται και η χρήση του αποτελέσματος των σημάτων (ειδήσεων-πληροφοριών)  πάνω στο αντικείμενο της έρευνας, στη περίπτωση μας τον άνθρωπο. Αυτό γίνεται με δημοσκοπήσεις και με "μετρήσεις" που γίνονται κάτω απο συγκεκριμένα ερεθίσματα (ακόμη και άχρηστα προς το θέμα π.χ. fake events) μέσα απο τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ υπάρχουν και τα απαγορευτικά σήματα (ειδήσεις-πληροφορίες) όπως τα σφυρίγματα του βοσκού, που λένε..."μην πάτε απο εκεί πονάει".

Από τη στιγμή που αυτά γίνονται, η πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι μία, για τον κάθε πολίτη. Αυτός βέβαια μπορεί να νομίζει ότι αποφασίζει ελεύθερα, αλλά όλα είναι θέμα πληροφόρησης και χρήσης της κατάλληλης τράπεζας πληροφοριών.   

Η ταχύτητα πρόσβασης και το "βάθος" πρόσβασης σε κάθε σήμα (είδηση-πληροφορία) είναι διαφορετικά για κάθε έναν (παρα)λήπτη. Υπάρχει και το θέμα της φυσικής λειτουργίας και ανταπόκρισης του καθενός σε αυτά τα ερεθίσματα-σήματα (ειδήσεις-πληροφορίες). Η προδιάθεση και το συναίσθημά του, το υποσυνείδητό του, ο βομβαρδισμός απο τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα, η πρόσβασή του στα εναλλακτικά δίκτυα πληροφόρησης, η παιδεία του και ο χρόνος που αφιερώνει, επηρεάζουν την "πραγματικότητα" που διαμορφώνει."

Επεξεργασμένο από εμένα τμήμα άρθρου που θεώρησα ενδιαφέρον και που μπορείτε να το διαβάσετε στην πρωτότυπη και πλήρη μορφή του εδώ:  https://zcode-gr.blogspot.com/2019/07/blog-post_58.html

No comments :

Post a Comment