17/06/2019

Έφτασε η ώρα οι ΗΠΑ να αποδείξουν αν θεωρούν πραγματικά την Ελλάδα κύριο σύμμαχό τους στην περιοχή

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και η λύση που δεν θα αφήσει ικανοποιημένη την Τουρκία, ενεργοποιεί και παράγει εξελίξεις κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, κάτι για το οποίο προετοιμάζονται όλες οι χώρες το τελευταίο διάστημα, και για το οποίο αναφέρθηκε σε άρθρο του ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης. Για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Ευρώπη, η Βόρεια Θάλασσα και το Ιράν, είναι προβλήματα που θα προχωρήσουν σε λύσεις πακέτα και συμβιβασμούς με την Ρωσία μόνο αν λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλο το προηγούμενο διάστημα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, γερουσιαστές αλλά και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι, έχουν αφήσει να εννοηθεί αλλά και με συγκεκριμένες ενέργειες, ότι η Ελλάδα είναι ο κύριος σύμμαχος των ΗΠΑ αφού η χώρα λειτουργεί ως εργαστήρι οξυγόνου για την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη.

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη το οποίο ουσιαστικά αποτυπώνει όλα όσα θα επακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, είναι και ένα σαφές μήνυμα και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η χώρα πρέπει να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες και να προχωρήσει σε έναν συμβιβασμό τώρα που η Τουρκία είναι στην πιο δυσχερή της θέση. Πολλοί διπλωμάτες συμφωνούν με τον πρώην πρωθυπουργό ότι τώρα είναι η στιγμή για να λυθούν τα θέματα, αφού η Τουρκία είναι απομονωμένη και δεν έχει την ισχύ να απαιτήσει. Αν και η Ελλάδα –και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο– έχει μόνο ένα θέμα για συζήτηση με την Τουρκία, αυτό της υφαλοκρηπίδας, οι Τούρκοι θα απαιτήσουν πολλά περισσότερα. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος των ΗΠΑ, και ανάλογα τις εξελίξεις στην Βόρεια Συρία, θα είναι καταλυτικός.

Η Ελληνική Κοινωνία δέχτηκε χωρίς αντιδράσεις την νέα προσέγγιση της χώρας και την ταύτιση της με την πολιτική των ΗΠΑ, και αυτή την φορά έχει προσδοκίες οι οποίες πρέπει ικανοποιηθούν. Αν η Ελλάδα βγει ηττημένη -όχι μόνον σε στρατιωτικό επίπεδο– σε μια αντιπαράθεση με την Τουρκία, ο αντιαμερικανισμός που θα προκύψει σε σχέση με αυτόν που καλλιεργούσε η Αριστερά επί 70 χρόνια, θα είναι σκληρός και δεν θα φτάσουν ούτε 100 χρόνια ούτε νέες υποσχέσεις για να βγει από το DNA του Έλληνα

https://www.viadiplomacy.gr/eftase-i-ora-i-ipa-na-apodixoun-pos-i-ellada-ine-o-kirios-simmachos-tis-stin-periochi/

No comments :

Post a Comment