25/06/2019

Συμβουλίο της Ευρώπης: Ανησυχία για «μακεδονική μειονότητα» στη Βουλγαρία - Βούλγαρος Ευρωβουλευτής: "Η Μακεδονία στην Ε.Ε μόνο μετά την κατάργηση της ψεύτικης ιστορίας της"

Στην έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) -στο πλαίσιο του διαλόγου με την παρακολούθηση της Βουλγαρίας, που θα συζητηθεί την Πέμπτη, ο Γερμανός κοινοβουλευτικός Φρανκ Σβάμπε της Σοσιαλιστικής Ομάδας και ο Ούγγρος Ζολτ Νέμετ από την ομάδα του Λαϊκού Κόμματος, συγχαίρουν την πρόοδο στην εξωτερική πολιτική της Βουλγαρίας για τη Συνθήκη Φιλίας και σχέσεων καλής Γειτονίας με τη Βόρεια Μακεδονία.  Ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και την ρητορική μίσους που εκφράζεται στη μη αναγνωρισμένη ‘μακεδονική’ μειονότητα, σύμφωνα με τον ανταποκριτής μας στο Στρασβούργο, σημειώνει σκοπιανό δημοσίευμα.

Οι δύο εισηγητές αναφέρουν για ανοικτό πρόβλημα «της μη αναγνωρισμένης» ‘μακεδονικής’ μειονότητας στη Βουλγαρία στην περιοχή του Πιρίν.Οι δύο εισηγητές της Επιτροπής Παρακολούθησης επισκέφθηκαν την Βουλγαρία και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που εργάζονται σε θέματα μειονοτήτων, όπως οι Ρομά και οι «Μακεδόνες».Στην έκθεσή τους αναφέρουν αρκετές ανησυχίες, μεταφέροντας τις θέσεις των εκπροσώπων των μειονοτήτων. «Η ‘μακεδονική’ μειονότητα δεν αναγνωρίζεται ως τέτοια από τις βουλγαρικές αρχές, λόγω της αυστηρής εφαρμογής τυπικών κριτηρίων, παρόλο που αυτή η ομάδα έχει επανειλημμένα εκφράσει την επιθυμία της να αποκτήσει τα οφέλη της προστασίας βάσει της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Μειονοτήτων», αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τους εισηγητές, για τους ‘Μακεδόνες’ στη Βουλγαρία δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία από την απογραφή του 2011, αλλά είναι καταχωρημένοι με άλλους 49 χιλιάδες ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως Βλάχοι, Εβραίοι, Έλληνες κλπ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο MIA.  Στην τελευταία έκθεση για τη Βουλγαρία, οι βουλγαρικές αρχές κλήθηκαν να καταδικάσουν τη ρητορική μίσους κατά των μειονοτήτων και να ενισχύσουν τα μέτρα για την προώθηση της ανεκτικότητας και του αμοιβαίου σεβασμού και να ενθαρρύνουν τους υπεύθυνους πολιτικούς να υιοθετήσουν υποδειγματική συμπεριφορά.«Δυστυχώς, ανακαλύψαμε ότι η κατάσταση στον τομέα αυτόν δεν έχει βελτιωθεί. Για άλλη μια φορά καλούμε τις βουλγαρικές αρχές να ακολουθήσουν τις συστάσεις που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», σημειώνουν στην έκθεσή τους.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του βουλγαρικού VMRO και ευρωβουλευτής, Ανγκέλ Τζαμπάζκι, σχολιάζοντας της δηλώσεις του προέδρου των Σκοπίων, Στέβο Πενταρόφσκι, ότι ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος, δήλωσε ότι επιτέλους ήρθε και μια αλήθεια από τα Σκόπια. «Από τώρα και στο εξής, όλες οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της «Μακεδονίας» στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα διέρχονται από τη διάλυση της ψευδούς δημιουργίας του ‘μακεδονικού’ κράτους», δήλωσε ο Τζαμπάσκι στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη ιστορική ένταση των τελευταίων ημερών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα. «Για εμάς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ημερομηνία γέννησης του όρου «μακεδονικό έθνος», αυτή είναι η 2α Αυγούστου του 1944 στη Μονή Πιτσίνσκι. Όταν το επέβαλαν ορισμένοι μειοδότες του έθνους μας, τότε στη Σόφια, το 1944», ανέφερε.

Για τις δηλώσεις του Στέβο Πενταρόφσκι είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη. Μετά από χρόνια πλαστογράφησης, μετά από χρόνια παραποιημένη κλοπή της βουλγαρικής ιστορίας, τις εξωφρενικές πλαστογραφήσεις, ο σημερινός πρόεδρος της αδελφικής μας ‘Μακεδονίας’, λέει για ένα ιστορικό γεγονός- ο Γκότσε Ντέλτσεφ είναι Βούλγαρος», είπε ο Τζαμπάζκι.

The Hellenic Information Team

ΣΧΕΤΙΚΟ: Πρώην πρόεδρος Βουλγαρίας βλέπει έντονο αντιβουλγαρισμό στα Σκόπια


2 comments :

  1. Anonymous26/6/19 00:44

    Κουρήτη έχεις σχηματίσει εικόνα για το γεωπολιτικό και οικονομικό μέλλον της Βουλγαρίας;

    Μίνως

    ReplyDelete
  2. ΟΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΕΙ Η ΤΣΕΧΙΑ , Η ΣΛΟΒΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ , ΛΟΓΩ ΥΠΟΓΓΕΝΗΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΤΑΣΗ, ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΚΕΙ. ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΧΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
    ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΠΟΥΝ ΠΩΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΕΧΕΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΞΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΓΓΥΤΗΤΟΣ ΤΗΣ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ. ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ. ΕΙΧΑΝ ΤΟΝ 18-19ο ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 20ου. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΝΑ ΠΕΡΙΕλΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ ΟΥΔΕΝΑ ΣΟΒΑΡΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΔΕΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ Η ΚΑΤΟΧΗ ΑΥΤΗ.

    ReplyDelete