29/06/2019

Μη φυσιολογική έως ασυνάρτητη η στάση του Τραμπ έναντι του Ερντογάν

Για όσους δεν το ήξεραν, υπεύθυνος για την προμήθεια των S-400 από την Τουρκία δεν είναι ο Πούτιν ή ο Ερντογάν, ο καθένας για διαφορετικό λόγο, αλλά ο… Μπάρακ Ομπάμα, προκάτοχος του Τραμπ.

Για όποιον νομίζει ότι αυτό είναι κάποιου είδους “κρύο” αστείο, να τον ενημερώσουμε ότι αυτά προέκυψαν πριν από λίγο στην Ιαπωνία και την αρχική φάση της συνάντησης ανάμεσα στους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Ο Τραμπ σχεδόν δικαιολόγησε τους Τούρκους για τους S-400, λέγοντας ότι έμειναν χωρίς επιλογή και γι’ αυτό στράφηκαν προς την πλευρά της Ρωσίας. Ότι δεν είχε το δικαίωμα να αγοράσει Patriot (σε αυτούς αναφερόταν). Η συγκεκριμένη αναφορά είναι πραγματικά παρανοϊκή και συνάμα εξευτελιστική για τον Αμερικανό πρόεδρο. Λογικά θα έπρεπε να την εντάξουμε στο πλαίσιο της επιθυμίας Τραμπ να μην χαθεί η Τουρκία. Βέβαια, με όσα ανέφερε, όπως τα ανέφερε, είναι εύλογο να αμφιβάλει κανείς για το αν και κατά πόσον ο Τραμπ αντιλαμβάνεται το γεωπολιτικό διακύβευμα, ή ρεζιλεύεται κατηγορώντας “εκτός έδρας” τον προκάτοχό του, για να μην κακοκαρδίσει τον… φίλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στις αρχικές του αναφορές επίσης, χαρακτήρισε το θέμα των S-400 περίπλοκο ζήτημα, το οποίο βρίσκεται υπό συζήτηση. Επίσης, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Τουρκία στο μέλλον, με μια διατύπωση… σαφέστατα λιγότερο κακή σε σύγκριση με τον χειρισμό της υπόθεσης των S-400, όπου φαίνεται πως βρέθηκε εκτός “γραμμής” Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Πενταγώνου, State Department και οπωσδήποτε Κογκρέσου. Ερωτηθείς εάν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία εξαιτίας των S-400 από τη Ρωσία, ο Τραμπ “τα μάσησε”, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ το εξετάζουν. Σε κάθε περίπτωση ο -υποτίθεται- “πλανητάρχης”, έμοιαζε σε επίπεδο σαφήνειας των δηλώσεων με τις περίφημες δηλώσεις του αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού… Και αυτό είναι ανησυχητικό.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν ήταν τυπικός και διατύπωσε ξεκάθαρα τη θέση της χώρας του, αποκαλώντας μάλιστα του S-400 ως προτεραιότητα για την Τουρκία.

https://www.defence-point.gr/news/mi-fysiologiki-antimetopisi-erntogan-apo-ton-tramp-schedon-asynartiti

ΣΧΕΤΙΚΟ: https://www.defence-point.gr/news/poytin-erntogan-quot-adeiasma-quot-tramp-kanonika-s-400-pseydi-gia-tin-technognosia

Ο Τραμπ χρέωσε στον Ομπάμα ευθύνες για τις πράξεις του Ερντογάν και επιχείρησε να δημιουργήσει νέα δυναμική διαλόγου. Με δεδομένη την αγορά των S-400 από την Τουρκία, οι «αναστολές» του Τραμπ δίνουν στον Τούρκο πρόεδρο μια μεγάλη διπλωματική και πολιτική νίκη την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό της Τουρκίας όπου αποδυναμώνεται. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε πολλές φορές και σε διαφορετικές περιστάσεις για την επιβολή κυρώσεων, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, στάση που διαφοροποιείται από αυτή που έχει κρατήσει το Πεντάγωνο και το State Department. Η στάση του Τραμπ δικαιώνει τον Ερντογάν, τουλάχιστον στα μάτια της εσωτερικής και διεθνούς κοινής γνώμης. Επίσης, η τακτική του ΝΤραμπ δείχνει ότι δεν έχει λύσεις και ότι οι εσωτερικές πιέσεις που δέχεται είναι ισχυρές, καθώς αναγνωρίζει το πρόβλημα, έχει τα δεδομένα ανά χείρας και απαντά ότι «εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις», που σημαίνει ότι υποσχέθηκε στον Ερντογάν να δει το θέμα, ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, με τον τρόπο που του τέθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά δεν είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις αυτόνομα. Όπως προκύπτει από τις κοινές δηλώσεις, ο Τραμπ φαίνεται να αποδέχεται τις υποσχέσεις Ερντογάν για αύξηση του εμπορίου, από τα 75 δισ. στα 100 δισ., μέγεθος ικανό και τομέας προτεραιότητας, ωστόσο η στάση του δείχνει ότι είναι προσωπικά αποσυνδεδεμένος από το ζήτημα το οποίο χειρίζονται άλλοι.  Επίσης, στην συνάντηση δεν τέθηκε το θέμα των S-400 σε συνάρτηση με τα F-35, τα οποία αποτελούν την κόκκινη γραμμή του Πενταγώνου.

Πριν από τη συνάντηση ο κ. Τραμπ είπε ότι θα συζητούσε με τον κ. Ερντογάν την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία. “Το συζητούμε”, είπε, και τόνισε ότι είναι “περίπλοκη” κατάσταση. “Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό”, δήλωσε ο κ. Τραμπ. Ο Τραμπ είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναζητήσει έναν τρόπο για να δουν το θέμα των κυρώσεων.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, τι θα κάνετε για τους S-400s; Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις αν τους αποκτήσουν;
ΤΡΑΜΠ: Λοιπόν, το συζητάμε. Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση επειδή δεν επιτρέπεται στον Πρόεδρο να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι, όταν αγόρασε τα άλλα – τα S-200s ή τα 400s – όταν τα αγόρασε, ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά δεν του επιτράπηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα να τα αγοράσει μέχρι να κάνει μια συμφωνία για να αγοράσει άλλους πυραύλους. Έτσι αγόρασε ένα άλλο πύραυλο και, ξαφνικά, λένε, “Λοιπόν, μπορείτε τώρα να αγοράσετε τον πύραυλό μας”. Δεν το κάνετε – δεν μπορείτε να κάνετε δουλειές με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος – έτσι θα μπορούσατε –
ΤΡΑΜΠ: Αναζητούμε διαφορετικές λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις. Αλλά απαγορεύτηκε να το αγοράσει μέχρι να πει ότι αγόρασε κάτι άλλο. Και τότε, μόλις αγόρασε κάτι άλλο, του λένε, “Εντάξει, μπορείτε να το αγοράσετε”. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας και έχουμε κάνει – έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι. Νομίζω ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λίγα. Νομίζω ότι σύντομα το εμπόριο θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, όπως έκανε η κυβέρνηση του Ομπάμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τελικά οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία;
ΤΡΑΜΠ: Το εξετάζουμε. Αλλά είναι αμφίδρομο. Δεν πούλησαν (σσ ο Ομπάμα) στον πρόεδρο (σσ τον Ερντογάν) τους πυραύλους που ήθελε να αγοράσει και ήταν οι Patriot. Και μετά, αφού αγόρασε από κάποιον άλλο, του λέει (σσ ο Ομπάμα) «τώρα θα σου πουλήσουμε Patriot». Λοιπόν, πρέπει να σας πω, ότι είναι μέλος του NATO, είναι κάποιος που έχω φιλικές σχέσεις. Και πρέπει να φέρεσαι στους ανθρώπους δίκαια. Το καταλαβαίνετε αυτό. Πρέπει να φέρεσαι στους ανθρώπους δίκαια. Και δεν πιστεύω ότι έλαβε δίκαιη συμπεριφορά. Δεν πιστεύω ότι έλαβε δίκαιη συμπεριφορά.

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: “Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

https://www.crisismonitor.gr/2019/06/29/ti-pragmatika-eipan-tramp-erntogan-stin-osaka-gia-toys-s-400/

ΣΧΕΤΙΚΟ:  https://doureios.com/i-anagnosi-ton-oson-koufon-eipe-o-tramp-yper-tis-toyrkias/

1 comment :

  1. Anonymous29/6/19 18:49

    Να το ξαναπώ? Το ξανά λέω. Και τους 400 θα πάρουν και τα 35άρια. Κι εμείς θα πηγαίνουμε στις διεθνείς συνάξεις χαμογελώντας σαν χαζοχαρούμενα!


    12G

    ReplyDelete