05/06/2019

Ζαν Κλωντ Γιουγκέρ: "Η Βόρεια Μακεδονία πιθανότατα θα λάβει ημερομηνία για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο" - «Θάνατος στους Αλβανούς» φώναζαν χιλιάδες Σλάβοι στο κέντρο των Σκοπίων

Ο Γιουγκέρ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάρει αυτήν την απόφαση φέτος. Ο Ζάεφ δήλωσε ότι ήταν πεπεισμένος ότι αυτή η απόφαση θα γίνει το φετινό καλοκαίρι, λέγοντας ότι η χώρα του, το αξίζει 100 τοις εκατό. «Πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει ισχυρότερο κίνητρο τόσο για ολόκληρη την περιοχή, όσο και για τη Βόρεια Μακεδονία, από την ΕΕ», ανέφερε ο Ζάεφ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση και την Πολιτική Γειτονίας, Γιόχανες Χαν, δήλωσε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία είναι σημαντική, όχι μόνο λόγω της σταθερότητας της περιοχής, αλλά και για την αξιοπιστία της Ε.Ε, η οποία θα ανταμείψει τις προσπάθειες της χώρας να εγκρίνει τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Η ομάδα χάντμπολ «Βαρντάρ» ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Οι δρόμοι των Σκοπίων πλημμύρισαν από χιλιάδες οπαδούς που βγήκαν για να γιορτάσουν τον τίτλο, γράφει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων. Τους παίκτες της ομάδας χάντμπολ τους υποδέχθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο των Σκοπίων και η πορεία κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, όπου υπήρχαν περίπου 10 χιλιάδες οπαδοί. Η γιορτή κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Όπως αποδείχθηκε», σημειώνει το δημοσίευμα, «δεν πήγαν απλά να συναντήσουν την ομάδα τους, αλλά προχώρησαν παραπέρα, φωνάζοντας προσβλητικά συνθήματα κατά των Αλβανών». Χθες, ο αρχηγός της ομάδας είχε δηλώσει στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η ομάδα του «Βαρντάρ», δεν είναι της 'Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας', όπως έγραφαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης αλλά είναι της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», δίνοντας έτσι το έναυσμα για πολιτικοποίηση του γεγονότος.

Ορισμένα από τα συνθήματα των Σλάβων στο κέντρο των Σκοπίων ήταν «Θάνατος στους Σιπτάρους», «Καταραμένοι Σιπτάροι», «Νεκρός Σιπτάρ, καλός Σιπτάρ» και «Καθαρίστε τη Μακεδονία», τα φώναζαν επί ώρες ρυθμικά στην πλατεία. Αυτή η εκδήλωση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στην τηλεοπτική εκπομπή «Clik Plus», στην οποία ο προπονητής της αλβανικής ομάδας Χάντμπολ «Μπέσα» δήλωσε ότι «Ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, το χούϊ δεν αλλάζει». Ο διευθυντής της ποδοσφαιρικής ομάδας «Σκούπι», Ομέρ Μπουντζάκου, είπε ότι το περίεργο είναι ότι κανείς δεν τιμωρήθηκε για τα αντι-αλβανικά συνθήματα. Ο πολιτειολόγος Τζένις Σουλιμάνι, δήλωσε ότι ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση, ούτε η σημερινή έλαβαν μέτρα για την αποτροπή της ομιλίας μίσους, που κλονίζει τα θεμέλια του κράτους. Ενώ ο δημοσιογράφος Σαφέτ Αντέμι είπε ότι όσο η πολιτική εμπλέκεται στον αθλητισμό δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση.

The Hellenic Information Team

No comments :

Post a Comment