26/06/2019

Υπερψηφίστηκε από Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας το νομοσχέδιο για Αν. Μεσόγειο - Άρση απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κύπρο. Τι σημαίνει ρεαλιστικά;

Το δικομματικό νομοσχέδιο για «την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου 2019» που κατέθεσαν από κοινού οι γερουσιαστές Ρόμπερτ Μενέντεζ (Δημοκρατικός Νιου Τζέρσι) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός Φλόριδας) έκανε την Τρίτη ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση, καθώς εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η συζήτησή του πλέον θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια της Γερουσίας, στο εγγύς μέλλον. Στόχος του νομοσχεδίου είναι η επικαιροποίηση της στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ανατολική Μεσόγειο για να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή. Παράλληλα θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να στηρίξουν πλήρως την τριμερή εταιρική σχέση του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου μέσω πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, μεταξύ άλλων με την άρση της απαγόρευσης των μεταφορών όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ανάλογο νομοσχέδιο προωθείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, από τους βουλευτές Κώστας Μπιλιράκη (Ρεπουμπλικανός) και τους Τεντ Ντόϊτς και Ντέιβιντ Σιτσιλίνε (Δημοκρατικοί).

ΚΥΠΕ

Η συντριπτική υπερψήφιση στην επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ του νομοσχεδίου «East Med Act», χαρακτηρίζεται δικαίως ως πρώτο βήμα αναθεώρησης της αμερικανικής γεωπολιτικής στρατηγικής στην ανατολική Μεσόγειο, αν και βέβαια για (σοβαρές) χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που «κοιτούν» με ορίζοντα τριών και τεσσάρων δεκαετιών θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. Οι δυο κυριότερες προβλέψεις ελληνικού-κυπριακού ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου (που θα πρέπει να ψηφιστεί και από τις Ολομέλειες της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και να υπογραφεί από τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να γίνει νόμος του κράτους) είναι η άρση της πολυετούς απαγόρευσης πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο και η καταγραφή των τουρκικών προκλήσεων και παραβιάσεων σε Αιγαίο και Μεσόγειο (ζητείται η σύνταξη σχετικής των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο και στην κυπριακή AOZ, αναδρομικά από το 2017)

Ειδικά η άρση της απαγόρευσης πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεν τεράστια σημασία ως μήνυμα προς τον Άγκυρα, εντούτοις η πρακτική της αξία είναι αντιστρόφως ανάλογη. Θα επιτρέψει την απόκτηση ανταλλακτικών για κάποια υφιστάμενα συστήματα (περιλαμβανομένων και ευρωπαϊκών που ενσωματώνουν αμερικανικά απάρτια) αλλά η προμήθεια ουσιαστικών οπλικών συστημάτων που θα αυξήσουν τις ικανότητες της ΕΦ έναντι της τουρκικής πολεμικής μηχανής ξεφεύγουν από τις οικονομικές δυνατότητες της Κύπρου (εκτός του γεγονότος ότι κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα απαιτεί χρόνο υλοποίησης). Η άρση πώλησης όπλων όμως ανοίγει μερικές άλλες –άμεσες- σημαντικές δυνατότητες, που δεν πρέπει να περάσουν ανεκμετάλλευτες.

Η σημαντικότερη από αυτές κατά την άποψή μας, είναι η μεταστάθμευση (ακόμη και μόνιμα) κύριων οπλικών συστημάτων αμερικανικής προέλευσης στην κυπριακή επικράτεια, πέραν των «προβλέψεων» εξοπλισμού της ΕΛΔΗΚ, για τα αμερικανικά όπλα της οποίας υπήρχε «ανοχή» της Ουάσιγκτον. Θα μπορούσε για παράδειγμα μετασταθμεύσει μόνιμα στη βάση ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κλιμάκιο μαχητικών της ΠΑ (F-16). Η συμβολή τους στην αποτρεπτική ισχύ της ΕΦ είναι δεδομένη, αλλά υπάρχει μια άλλη πολύ πιο σημαντική παράμετρος. Θα δώσει, για πρώτη φορά (ίσως από την εποχή της Ελληνικής Μεραρχίας) στην ελληνική-ελληνοκυπριακή πλευρά την πρωτοβουλία κινήσεων. Λευκωσία και Αθήνα θα βάλουν ένα μεγάλο «πιόνι» στη στρατηγική σκακιέρα. Όταν έλθει η ώρα των διαπραγματεύσεων θα είναι το διαπραγματευτικό χαρτί που θα ανταλλαγεί με κάτι άλλο, στο «πάρε δώσε» με την τουρκική πλευρά. Η Άγκυρα το κάνει ήδη: οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αμφισβητούν μεν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά αποτελούν κυρίως ένα ακόμη από τα τουρκικά χαρτιά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να «φύγουν» από το σκηνικό θα πρέπει να ανταλλαγούν με κάτι και η ελληνοκυπριακή-ελληνική πλευρά έχει πολύ λίγα πράγματα να ανταλλάξει.

Μήπως τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε περισσότερα και να πάρουμε επιτέλους την πρωτοβουλία;

https://www.ptisidiastima.com/arsi-apagoreysis-oplon-gnomi/

No comments :

Post a Comment