26/06/2019

Τουρκία: Μειώνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από 12 σε 6 μήνες - Νέες συλλήψεις δεκάδων και εν ενεργεία στρατιωτικών.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ψήφισε σήμερα υπέρ της μείωσης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, από 12 σε 6 μήνες. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για κάτι νέο αλλά για το αποτέλεσμα μίας προεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον από πέρυσι.Το νομοσχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης εγκρίθηκε με ψήφους 335 υπέρ (17 ψήφισαν κατά και δύο αποχές), μειώνει κατά το ήμισυ τη δωδεκάμηνη υποχρεωτική στράτευση, αλλά επιτρέπει την εθελοντική παράτασή της, έως και έξι μήνες πληρωμένης υπηρεσίας.Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα Daily Sabah, το νέο στρατιωτικό πρότυπο θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα χρήσιμο για Τούρκους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό και είναι πρόθυμοι να αποφύγουν μια μακράς διαρκείας στράτευση. Περισσότεροι από 100.000 Τούρκοι στρατιώτες αναμένεται να απολυθούν πρόωρα, μετά την ολοκλήρωση έξι μηνών υπηρεσίας, μόλις ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικυρώσει τον νέο νόμο περί στράτευσης. Το μοντέλο "εξαγορά της θητείας έναντι χρηματικού αντιτίμου" δεν είναι κάτι νέο στην Τουρκία.

Στην σχετική λίστα που κοινοποιησε η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ) στο δικαστήριο, έγραφε στο ενημερωτικό σημείωμα πως «Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στοιχείο». Με εντολή από την εισαγγελία της Αγκυρας, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για 32 ακόμη άτομα, με την κατηγορία ότι είχαν μιλήσει σε κοινόχρηστα τηλέφωνα. Αστυνομικές δυνάμεις  πραγματοποίησαν εφόδους και συνέλαβαν 32 άτομα, εκ των οποίων 2 συνταγματάρχες, 9 λοχαγοί, 18 υπολοχαγοι, 1 ανθυπολοχαγός και δύο πολίτες. Οι 17 από τους τους 32  ήταν εν ενεργεία. Αναφέρεται πως διεξήχθη σε βάρος τους ΕΔΕ και αποβλήθηκαν με διατάγματα.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment