24/06/2019

Ο Σαλβίνι κατηγορεί την Ολλανδία και την Ε.Ε, για πλοίο με λαθρομετανάστες ανοικτά των ιταλικών ακτών - 13 ΜΚΟ με Έδρα στην Ελλάδα στηρίζουν την Καρόλα Ρακέτε

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε την Ολλανδία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αδιαφορούν για την τύχη 42 λαθρομεταναστών που παραμένουν αποκλεισμένοι στα ανοικτά των ιταλικών χωρικών υδάτων επί ένδεκα ημέρες, πάνω σε πλοίο ανθρωπιστικής οργάνωσης υπό ολλανδική σημαία. Το πλοίο Sea-Watch 3 περιμάζεψε την 12η Ιουνίου 53 λαθρομετανάστες που επέβαιναν σε φουσκωτό και είχαν αναχωρήσει από τις ακτές της Λιβύης. Ο κυβερνήτης του Sea-Watch 3, που πλέει μεν υπό ολλανδική σημαία αλλά έχει εκμισθώσει μια γερμανική ΜΚΟ, αρνήθηκε να τους μεταφέρει πίσω στη Λιβύη, αφού δεν την θεωρεί ασφαλή και κατευθύνθηκε προς τις ιταλικές ακτές. Δέκα από τους λαθρομετανάστες, ανάμεσά τους έγκυες, έλαβαν την άδεια να αποβιβαστούν πριν από οκτώ ημέρες στο μικρό ιταλικό νησί Λαμπεντούζα· ενώ ακόμα ένας, άρρωστος, έλαβε επίσης άδεια να αποβιβαστεί προχθές Σάββατο. Όμως οι υπόλοιποι 42 παραμένουν στο πλοίο, που δεν μπορεί να μπει στα ιταλικά χωρικά ύδατα, αφού διατρέχει κίνδυνο κατάσχεσης.

Νωρίτερα χθες, ο Σαλβίνι έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του προς τη Χάγη, στην οποία τονίζει πως το Sea-Watch 3 ζήτησε από την ολλανδική κυβέρνηση να της υποδείξει σε ποιο λιμάνι θα μπορούσε να αποβιβάσει τους μετανάστες, χωρίς να λάβει απάντηση.

«Έγραψα προσωπικά στον Ολλανδό ομόλογό μου: αδυνατώ να πιστέψω ότι αδιαφορεί για ένα πλοίο υπό ολλανδική σημαία που βρίσκεται στη μέση της θάλασσας εδώ και 11 ημέρες πλέον. Καθιστούμε την ολλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, απούσα και μακρινή όσο πάντοτε, υπεύθυνες για ό,τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες και τους άνδρες που βρίσκονται πάνω στο Sea-Watch 3. Η επέμβαση από πλευράς σας είναι απαραίτητη και επείγουσα», συνέχισε ο Σαλβίνι, προκειμένου να εξασφαλιστεί πως «οι άνθρωποι στο πλοίο θα έχουν τη δυνατότητα να αποβιβαστούν το ταχύτερο σε κατάλληλη τοποθεσία η οποία δεν μπορεί να είναι η Ιταλία. Για κάθε νέα επιδείνωση της κατάστασης πάνω στο πλοίο την αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν η Ολλανδία, ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Sea-Watch 3.»

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Μάλτας ανακοίνωσε επίσης χθες ότι το Πολεμικό Ναυτικό της, "έσωσε" στη Μεσόγειο μια ομάδα 37 λαθρομεταναστών που αντιμετώπιζε δυσκολία και που αναμενόταν να αφιχθούν στη νήσο εντός της ημέρας.

ΑΜΠΕ

ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ FRONTEX ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΜΕΣΟΠΕΛΑΓΑ ΒΑΡΚΕΣ ΕΜΦΟΡΤΕΣ ΜΕ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ:  https://www.iefimerida.gr/kosmos/binteo-ntokoymento-frontex-pos-ena-athoo-psaradiko

Στο πλευρό της πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτε συμπαραστέκονται 13 Ελληνικές οργανώσεις και απευθυνόμενες στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις πολιτικές δυνάμεις και τις πολιτειακές και δικαστικές αρχές της Ιταλίας, ζητούν να προστατεύσουν τα δικαιώματα της Καρόλα Ρακέτε, των ανθρώπων που διέσωσε και να απελευθερωθεί άμεσα η Καρόλα Ρακέτε, αλλά και να απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες. Οι οργανώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι...

"η «πράξη της Καρόλα Ρακέτε, αλλά και αυτή της Pia Κlemp, που κατηγορείται για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία γιατί προχώρησε σε θαλάσσια διάσωση, δεν μπορούν να είναι ποινικά κολάσιμες, γιατί ήταν όχι μόνο ηθικά ορθές αλλά και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο». Η Ιταλία έχει υιοθετήσει νομοθετικά μέτρα «που ουσιαστικά ποινικοποιούν τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα με την απαγόρευση εισόδου και ελλιμενισμού στα λιμάνια της χώρας των διασωστικών πλοίων, μέσω της επιβολής προστίμων και στερητικών της ελευθερίας ποινών. Η λύση, όμως, απέναντι στον εκτοπισμό των ανθρώπων, που γίνεται λόγω απόλυτης ανάγκης, δεν μπορεί να είναι η επιστροφή τους σε χώρες που θα τεθούν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης, εκτεθειμένοι/ες σε βασανιστήρια, ή θα ζήσουν σε συνθήκες κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα. Η συνδρομή των πλοιάρχων στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, το καθεστώς τους και τις συνθήκες στις οποίες διασώζονται, αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, τα κράτη έχουν την υποχρέωση συνεργασίας σε περιπτώσεις διάσωσης και οφείλουν να επιτρέψουν την αποβίβαση των διασωθέντων σε τόπο ασφαλή".

Οι υπογράφουσες οργανώσεις είναι:
1) ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων
2) Γιατροί του Κόσμου
3) Γιατροί χωρίς Σύνορα
4) Διεθνής Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα
5) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
6) Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
7) Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών
8) Generation 2.0 Red
9) Greenpeace – Ελληνικό Τμήμα
10) HumanRights360
11) ΚέντροΗμέρας – Βαβέλ
12) Refugee Support Aegean
13) Αλληλεγγύη – Solidarity Now

ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

No comments :

Post a Comment