02/06/2019

ΗΠΑ, Κίνα, σπάνιες γαίες και η ανάγκη για άμεση ελληνική κινητοποίηση

Η Ελλάδα διαθέτει σπάνιες γαίες και πάρα πολλά άλλα ορυκτά και υδρογονάνθρακες. Δεδομένης της στρατηγικής σημασίας τους για την παγκόσμια οικονομία που τώρα αρχίζει να το συνειδητοποιεί η μεγάλη πλειοψηφία, πόσο θα ενισχυόταν η ελληνική ασφάλεια εάν… Γιατί δεν ζητάμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα να δημιουργηθεί μία τέτοια μονάδα κατεργασίας σπάνιων γαιών; Η κατεργασία των σπάνιων γαιών πλέον πραγματοποιείται με απόλυτα ασφαλείς τρόπους για το περιβάλλον. Οι Νορβηγοί, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί ήδη το εφαρμόζουν σε μικρές βιομηχανικές μονάδες οι οποίες όμως δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση της Δύσης σε τελικά προϊόντα (οξείδια, μαγνήτες κλπ.). Δεν είναι μόνο η διάσταση της ελληνικής ασφάλειας. Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται και στην πράσινη ενέργεια. Αυτό δεν επιζητούν οι οικολόγοι; Χωρίς σπάνιες γαίες δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη ενέργεια. Υπάρχει μία πλειάδα «πράσινων» επαγγελμάτων τα οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την παρουσία των σπάνιων γαιών ή θα παραπονιούνται πάλι ορισμένοι για το brain drain; Η Ελλάδα πρέπει να καταστεί βιομηχανική χώρα. Να δημιουργηθεί ένα ελληνικό βιομηχανικό-αμυντικό σύμπλεγμα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος, PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ:  https://www.defence-point.gr/news/ipa-kina-spanies-gaies-kai-i-anagki-gia-amesi-elliniki-kinitopoiisi

1 comment :

  1. Anonymous2/6/19 18:40

    Πλάκα πλάκα, η Ελλαδίτσα μας τα έχει όλα. Και βουνά και θάλασσα, και νερά και έφορα χωράφια, και πετρέλαια, και σπάνιες γαίες, και γεωπολιτική θέση και γεωστρατηγική θέση, και ιστορία, και γενικά απ'όλα, τα οποία όμως δεν μας τα έλεγαν όλα όταν ήμασταν μικροί, τώρα τα μαθαίνουμε και τα εκτιμούμε που είμαστε κατεκτημένη χώρα.

    Αλλά κανείς δεν μένει για πάντα στην κορυφή. Όποιος κάνει κουμάντο κάθε φορά, μετατρέπει τις πατρίδες των άλλων ανθρώπων σε χωράφια τους. Έτσι κάνανε και οι πρόγονοί μας κάποτε. Μια μέρα θα παρακμάσουν και οι ΗΠΑ. Κυριακή κοντή γιορτή.

    ReplyDelete