03/06/2019

Τουρκία: Στο 18,71%, επισήμως, ο πληθωρισμός - Κων/πολη: Δεκάδες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διασπάθισης κρατικού χρήματος

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας κατέγραψε μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωση στο 18,71% τον Μάιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει η λίρα καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η κεντρική τράπεζα ίσως μειώσει το βασικό της επιτόκιο νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μετά την περυσινή κρίση του τουρκικού νομίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστεί σχεδόν το 30% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε σε υψηλό 15ετίας πάνω από το 25% τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει σταδιακά στο 19,50% τον Απρίλιο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν ο πληθωρισμός να διαμορφωθεί στο 19,10% τον Μάιο. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 5,8925 λίρες έναντι του δολαρίου ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, από περίπου τις 5,8550 λίρες προηγουμένως. Στις 13:39 ώρα Ελλάδας διαμορφώθηκε στις 5,8700 λίρες, καταγράφοντας πτώση 0,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής.

Όπως γράφει η εφημερίδα «The New York Times», μέσα στις 17 ημέρες που μπόρεσε να μείνει στο γραφείο του δημάρχου, ο κ. Ιμάμογλου ανακάλυψε στα έγγραφα της διοίκησης δεκάδες περιπτώσεις κακοδιοίκησης και διασπάθισης κρατικού χρήματος από την προηγούμενη διοίκηση. Δεκάδες αυτοκίνητα και εκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν για τις κατοικίες των δημοτικών λειτουργών. Με βάση όσα ανακοίνωσε ο Ιμάμογλου, τα ταμεία του δήμου ήταν σαν ένα αστείρευτο πηγάδι πλούτου, απ’ όπου αντλούσαν διαρκώς οι πολιτικοί υπεύθυνοι του κυβερνώντων κόμματος για τα προσωπικά τους έξοδα, αδιαφορώντας για το έλλειμμα 26 δισ. τουρκικών λιρών (περίπου 4 δισ. ευρώ). Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ιμάμογλου, το γραφείο του δημάρχου διαχειρίζεται το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της πόλης, ενώ το υπόλοιπο 60% του προϋπολογισμού της Κωνσταντινούπολης το διαχειρίζονται 28 ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες κατέχουν, ή τις διαχειρίζονται άμεσα υποστηρικτές, ή σύμμαχοι του Ερντογάν.

ΑΜΠΕ

No comments :

Post a Comment