30/05/2019

Η.Π.Α (NSA) και Νορβηγία (NIS) σχεδίαζαν να κατασκοπεύσουν την Ρωσία

Σύμφωνα με το έγγραφο που διέρρευσε, η NSA ήρθε σε επαφή με αξιωματούχους της Νορβηγικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NIS) τον Απρίλιο του 2005 και μεταξύ άλλων, αποφάσισαν να συνεργαστούν και να οργανώσουν μια εκστρατεία κατασκοπείας ενάντια σε Ρώσους πολίτες (όχι στρατιωτικούς στόχους). Η NSA έδωσε στην NIS σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους απέναντι στη Ρωσία. Ο τομέας της ενέργειας στη Ρωσία, και ιδίως του πετρελαίου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα, που απασχόλησαν την NSA και την NIS.

Όταν έγινε η συνάντηση μεταξύ NSA και NIS, πρόεδρος της Ρωσίας, για δεύτερη συνεχή φορά, ήταν ο Valdimir Putin. Το διάστημα εκείνο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών (ΗΠΑ και Ρωσία) ήταν σταθερές. Κάποιους μήνες πριν, ο Πρόεδρος George W. Bush και ο Putin είχαν συναντηθεί σε μια διάσκεψη κορυφής στη Σλοβακία. Εκεί είχαν μιλήσει και είχαν συμφωνήσει να αφήσουν ανοιχτή τη συζήτηση σχετικά με τον τομέα της ενέργειας. Την ίδια περίοδο, ο Putin άσκησε δίωξη στον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Mikhail Khodorkovsky, ο οποίος ασχολούνταν με τη βιομηχανία του πετρελαίου. Κάποιοι θεώρησαν αυτή την κίνηση, ως μια προσπάθεια του προέδρου Putin να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο πάνω στην εγχώρια βιομηχανία πετρελαίου.

Η NSA δεν έχει σχολιάσει, ακόμα, κάτι σχετικά με το περιστατικό. H Νορβηγία έχει κατηγορηθεί ήδη από τους Ρώσους για κατασκοπεία.

https://www.secnews.gr/182468/nsa-norvigia-kataskopeia/

No comments :

Post a Comment